https://www.gerb.bg/bg

Отпуск за временна нетрудоспособност за родители на деца под карантина приеха депутатите

Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на две четения промени в Закона за здравето, предложени от Силви Кирилов от партия „Има такъв народ“ (ИТН).

С предлаганите нормативни промени се цели запълване на съществуващата законодателна празнота в Закона за здравето и съответстващите й такива в Кодекса на труда и в Кодекса за социалното осигуряване по отношение на временната неработоспособност за гледане на здраво дете.

Съгласно Закона за здравето „Временна неработоспособност“ е състояние, при което осигуреният работник е възпрепятстван да работи поради: остро, подостро или обострено хронично общо заболяване; злополука; професионална болест; лечение в чужбина; санаторно-курортно лечение; належащ медицински преглед или изследване; карантина; отстраняване от работа по предписание на здравните органи; гледане на болен или на карантиниран член от семейството; належащо придружаване на болен член от семейството за медицински преглед; изследване или лечение в същото или в друго населено място, в страната или в чужбина, бременност и раждане; гледане на здраво дете, върнато от детско заведение поради карантина в заведението.

Според документите, определение за детско заведение е дадено от Допълнителната разпоредба на Наредба, издадена от министъра на земеделието, храните и горите, в което са включени детските ясли, детските градини, обединените детски заведения и други, които се посещават от деца до 7-годишна възраст.

В това определение не са включени училищата, което означава, че при карантина в училището или в съответния клас, здравото дете се връща от училище вкъщи, но родителите на деца от 6 до 12-годишна възраст в тези случаи нямат право на отпуск за временна неработоспособност, поради законодателна празнота в Закона за здравето, съответно в Кодекса на труда и в Кодекса за социалното осигуряване.

Във връзка с това, ученикът до 12-годишна възраст остава без надзор и грижа, което е нарушение на чл. 8, ал. 8 от Закона за закрила на детето и съгласно чл. 45 от същия закон на родителя, настойника или лицето, което полага грижи за това дете подлежи на санкция – глоба в размер от 1000 лв. до 5000 лв. или по-тежко административно наказание.

С тези съображения се предлагат промени в Закона за здравето, според които в определението за временна неработоспособност от Допълнителните разпоредби думите „гледане на здраво дете, върнато от детско заведение поради карантина в заведението“ да се заменят с „гледане на здраво дете до 12-годишна възраст, върнато от детско заведение или училище, поради карантина на заведението или на училището, или на отделна група или клас в него, или поради карантина на детето“, като се правят и съответните промени в Кодекса на труда и в Кодекса за социалното осигуряване.

По време на дискусията бившият здравен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Костадин Ангелов се ядоса, че в зала не присъства представител на здравното министерство.

ГЕРБ ще подкрепят проекта. Той е притеснен от идващата ковид вълна. Опозицията критикува представения от властта ковид план, който по думите на премиера е най-добрият. Броят на ковид болните се увеличава, изтъкна той.

По думите му МЗ уж управлявало ковид пандемията. Малко над 20 000 души са ваксинирани през януари, когато Кирил Петков си поставя за цел 300 000 ваксинирани за месец, допълни Ангелов.

Въпросът е дали този законопроект решава въпроса с карантината по време на ковид, каза и Хасан Адемов от ДПС. Той недоумява защо е избран сегмента до 12 години. Според ДПС някои текстове трябва да се прецизират.

Със законопроекта се опитваме да дадем една правна възможност, обясни и вносителят Силви Кирилов. Спорове възникнаха за второто четене днес.

Десислава Атанасова призова да не се подминава с лека ръка факта, че проектът няма еднозначното становище на тристранния съвет.

Лъчезар Иванов от ГЕРБ настоя за спокойствие по дебата, тъй като законът ще влезе в сила от 1 януари 2023 година.

Според Христо Гаджев от ГЕРБ нямало смисъл в това законът да влезе в сила от следващата година. По-логично било да влезе в сила от септември, когато започва учебната година и видя в закона ПиАр от страната на управляващите, които искали да покажат, че уж вземали някакви мерки за ковид кризата.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Паяци вдигат стари коли в столичния кв. „Надежда“

Репатрират принудително стари автомобил, излезли от употреба в столичния...

Русия готова да се изправи срещу Запада на бойното поле

Право на Запада било да се бие за Украйна

Писател опозиционер е атентаторът, прострелял Роберт Фицо (ОБНОВЕНА)

Словашките медии идентифицираха атентатора, прострелял словашкия премиер Роберт Фицо,...

Има ли политическа воля за влизане в Еврозоната?

Поредният бляскав форум посветен на надеждите на България да...

Спас Ташев: РСМ ще окаже натиск върху България да се откаже от Договора за приятелство

Историкът доц. Спас Ташев заяви, че българо-македонските отношения и...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg