https://www.gerb.bg/bg

ООН: Войната в Судан убила 9000 души (ОБНОВЕНА)

Снимка: EPA/KHALED ELFIQI

Шестмесечна война между суданската армия и мощна паравоенна групировка уби до 9 000 души и създадеедин от най-лошите хуманитарни кошмари в новата история„. Това заяви в неделя заместник-генералният секретар на ООН Мартин Грифитс, цитиран от АП.

Судан е обхванат от хаос от средата на април, когато тлеещото напрежение между военния началник генерал Абдел-Фатах Бурхан и командващия паравоенните сили за бърза подкрепа генерал Мохамед Хамдан Дагало прерасна в открита война.

От шест месеца цивилните не могат да си починат от кръвопролитията и терора, каза заместник-генералният секретар на ООН Мартин Грифитс в изявление по повод шестмесечната годишнина от войната. Продължават да се появяват ужасяващи съобщения за изнасилване и сексуално насилие.“

Боевете първоначално бяха съсредоточени в Хартум, но бързо се разпространиха в други райони в източноафриканската нация, включително вече разрушения от конфликт регион Западен Дарфур.

Според миграционната агенция на ООН повече от 4,5 милиона души са били разселени в Судан, докато над 1,2 милиона други са потърсили убежище в съседни страни. Боевете също оставиха 25 милиона души – повече от половината от населението на страната – нуждаещи се от хуманитарна помощ, каза Грифитс.

В допълнение към бедствието беше докладвано огнище на холера в столицата и други райони в страната, като повече от 1000 предполагаеми случая бяха открити в Хартум и провинциите Кордофан и Кадариф, каза той.

След избухването на войната районът на Голям Хартум — градовете Хартум, Омдурман и Северен Хартум — се превърна в бойно поле с въздушни удари и обстрели в гъсто населени райони.

Имаше съобщения за изнасилвания и групови изнасилвания в Хартум и Дарфур, за които най-вече бяха обвинени Силите за бърза подкрепа. RSF и съюзените с тях арабски милиции също бяха обвинени от ООН и международни правозащитни групи в зверства в Дарфур, който беше арена на геноцидна кампания в началото на 2000-те години.

Скорошните жестокости в Дарфур накараха прокурора на Международния наказателен съд да обяви през юли, че разследва предполагаеми военни престъпления и престъпления срещу човечеството в последните битки в региона.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Финландия обмисля драконовски закон за спиране на мигрантите от Русия

Финландия ще предложи закон, позволяващ на граничните служители да...

Избраха двамата претенденти за Сливенски митрополит

Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит Николай, стана...

ВУЗ-овете получават обещаните 39 млн. лв. утре

Това уверение е дал министърът на образованието

Енергийният министър отива в САЩ за проекта за нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов заминава на работно...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Красимира Трифонова остава в ареста заради убийството на Пейо Пеев

Софийският градски съд реши да остави в ареста Красимира...

Намериха тленни останки край Ботевград, разследват версията за тежко убийство

Във вторник мъж от село Новачене бил обявен за издирване

Увеличават заплатите и на администрацията във ВУЗ-овете с 12%

Увеличават с 12% заплатите на администрацията във висшите учебни...

В Париж вапочва процес срещу трима висши служители на режима на Башар Асад

Следващия вторник в Париж започва процес срещу трима висши служители...

Фицо помнел нападението срещу него (СНИМКИ)

Словашкият премиер Роберт Фицо си спомня обстоятелствата около покушението...

Израелските танкове са достигнали до жилищни райони на Рафах

Израелските танкове са достигнали до жилищни райони на град...

Военна прокуратура води разследването на катастрофата с НСО

Тепърва ще се установява скоростта на автомобилите

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg