https://www.gerb.bg/bg

ООН иска въоръжени сили в Хаити

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк в петък призова международната общност да обмисли разполагането на специализирани въоръжени сили в Хаити. Той предупреди, че бандите там превръщат в кошмар живота на хиляди хора, съобщи АП.

Призивът на Тюрк дойде в края на двудневното му посещение в Хаити по искане на правителство, което не може да контролира бандите, които убиват, изнасилват и ограбват във все по-голям брой квартали.

Време е международната общност да помогне на властите в Хаити да си възвърнат пълния контрол, за да може това страдание да бъде спряно“, каза Тюрк.

Той добави, че тъй като множество кризи по света се състезават за внимание, се опасява, че ситуацията в Хаити не получава спешното внимание, което заслужава.

Малко след като Тюрк проведе пресконференция, Интегрираният офис на ООН в Хаити публикува доклад от 24 страници за това, което описва като масови инциденти на убийства, групови изнасилвания и снайперистки атаки в Сите Солей, най-големият беден квартал на Хаити. Намира се в столицата на Порт-о-Пренс.

Констатациите от този доклад са ужасяващи, каза Тюрк. Хората са тормозени от престъпни групировки в продължение на месеци, без държавата да може да спре това.“

В доклада се казва, че от миналия 8 юли до 31 декември най-малко 263 души са били убити и най-малко 57 жени и момичета са били изнасилени само в един квартал в Сите Солей, известен като Бруклин. Тази област се превърна в нулева точка за интензивни битки между враждуващи банди.

През това време, се казва в доклада, жителите са живели в „почти постоянна атмосфера на терор поради използването на снайперисти, които убиват на случаен принцип всеки човек, който мине в полезрението им„.

Длъжностни лица добавиха, че снайперисти ще стоят срещу училища и други сгради посред бял ден, за да атакуват невинни жители, като средно шест души ще бъдат убити или ранени всяка седмица. Сред мишените са най-малко 17 жени и няколко деца, най-малкото от които е само на 8 години.

Членовете на бандата също влизат произволно в къщи в съперничеща територия, като по този начин убиват най-малко 95 души, включително шест деца, едното от които е на 2 години, се казва в доклада. Хората, които се опитаха да избягат от насилието, бяха убити на импровизирани контролно-пропускателни пунктове.

Важно е да се подчертае, че това насилие и тези злоупотреби не са извършени произволно, а са мотивирани от интереса на политическите актьори да контролират територии„, се казва в доклада.

Длъжностни лица отбелязаха, че трима мъже са били убити от един лидер на банда, защото са говорили за възможността за чуждестранна военна намеса, която министър-председателят Ариел Хенри спешно поиска през октомври без резултат на фона на обсадата на терминал за гориво, която затвори бензиностанции и осакати живота в Хаити.

Докладът обвинява за насилието най-малко осем банди, включително най-голямата в Хаити – G9 Family and Allies, която е федерация на банди, ръководена от бившия полицай Джими Шеризие. Тя е обвинена в блокиране на достъпа до храна и вода отчасти чрез повреждане на обществени водопроводи и заплаха да убие шофьори на камиони с вода, ако отидат в определени квартали.

В скорошно интервю за Асошиейтед прес. Шеризие отхвърли обвиненията, като каза, че просто води социална битка.

В доклада се казва, че воюващите банди използват оръжия, включително автомати, незаконно внесени в Хаити, и дори разчитат на моторни лодки, за да атакуват съперници. Вълната от насилие е разселила десетки хиляди хаитяни, които остават без дом, след като домовете им са били разрушени или подпалени, се казва в доклада.

Офисът на ООН призова местните служители да проведат избори, да осигурят повече обучение и оборудване на полицейския участък със силно недостиг на персонал и да арестуват отговорните за „груби нарушения на човешките права“.

Той също така отново призова международната общност спешно да обмисли разполагането на чужди войски.

Проблемите са огромни и непосилни„, каза Тюрк. Те се нуждаят от вниманието на международната общност.

Припомняме, че хаитянските банди разшириха територията си след убийството на президента Жовенел Моиз през 2021 г. Произтичащото насилие остави голяма част от страната недостъпна за правителството и доведе до рутинни престрелки с полицията.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Досега работихме за държавата, от днес – за себе си

Денят на данъчна свобода през 2024 г. настъпва днес, информират...

Делото срещу близнаците от Цалапица тръгна по същество

Делото срещу близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени в...

Нападение с нож в Швейцария

В сряда следобед в град Зофинген в Северна Швейцария...

Има загинал след тежката катастрофа с Кирил Петков край село Аксаково (СНИМКИ/ВИДЕО)

По непотвърдена информация, шофьорът на НСО е карал с над 100 км/ч, при ограничение 60 км/ч.

Франция впрегна 600 полицаи да премахват барикадите в Нова Каледония

Френската полиция се опитва да възстанови реда на островната...

Красимира Трифонова остава в ареста заради убийството на Пейо Пеев

Софийският градски съд реши да остави в ареста Красимира...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg