https://www.gerb.bg/bg

Омбудсманът иска да се провери съгласувано ли вдигнаха цените си мобилните оператори

Снимка; архив БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до председателя на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Юлия Ненкова, в което настоява да се провери дали е нарушена конкуренцията на пазара на електронните съобщителни услуги по Закона за защита на конкуренцията в едновременната индексация на цените на месечните абонаментни планове на трите мобилни оператора – Vivacom, Yettel и А1, с с 15,3% (средногодишния индекс на потребителските цени за 2022 г., отчетен Националния статистически институт).

От пресофиса на омбудсмана припомнят, че Ковачева сезира в тази връзка служебния премиер Гълъб Донев, служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов, както и Комисията за защита на потребителите, говори по темата на заседание на икономическата комисия в 48-ото Народно събрание и призова операторите да преразгледат решението си за вдигането на цените.

Според нея, след като държавата предоставя финансови компенсации на бизнеса, трябва да има изисква от тях да провеждат съответна социална и икономическа политика.

От пресцентъра на омбудсмана уточняват, че мобилните оператори получават компенсации за цените на тока. Освен това на 23 януари е приключила обществена консултация на проекта на постановление на Министерски съвет за промени в Тарифата за таксите, които се събират от Комисията за регулиране на съобщенията по Закона за електронните съобщения, като е предвидено намаление на таксите със средно над 40%. Част от мотивите за това били насърчаване на инвестициите, стимулиране на иновациите и осигуряване на условия за въвеждане на ново поколение мобилни мрежи (5G). Същите причини изтъквали и мобилните оператори за индексиране цените на услугите си.

Диана Ковачева подчертава, че по време на кризи и висока инфлация е необходимо да бъде оказана подкрепа и защита на българските граждани, като бъдат предприети конкретни, спешни мерки, за да не се повишават цените на мобилните услуги.

„Искам да подчертая, че индексацията на цените на мобилните услуги е предвидена като възможност, т.е. не е задължително да се приложи от мобилните оператори. Без конкретни и ясни аргументи от тяхна страна обаче, това предстои да стане факт. Именно проверка заради еднаквото решение за прилагане на индексацията буди съмнение за съгласувана практика между Виваком, Йеттел и А1“, коментира тя.

Омбудсманът изтъква, че едновременното вдигане на цените на услугите нарушава конкуренцията на пазара на електронни съобщителни услуги и ограничаване правото на избор на клиентите, които не могат да прекратят договора си без начисляване на неустойка или да предоговорят тарифния си план на по-ниска цена. Според Ковачева включително им е отнето правото на избор на мобилен оператор, който да не индексира по това време цените си.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Здравният министър отрече за лобистки натиск за частната болница „Мама и аз“

"Категорично нямаше лобистки натиск за разрешаване строежа на частната...

Военен камион се заби в бус с туристи на АМ „Тракия“

Шофьорът на камиона обяснил, че спирачките му отказали

Кола блъсна и уби пешеходец във Варна

Автомобилът и жертвата са паднали в строителен изкоп

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Франция впрегна 600 полицаи да премахват барикадите в Нова Каледония

Френската полиция се опитва да възстанови реда на островната...

Вулкан в Индонезия изригна зрелищно

Властите предприеха евакуация

Само в News24sofia.eu! Младеж от ромски произход продава онлайн полицейски униформи (ВИДЕО)

https://youtu.be/DYE1c0UPJQo Младеж от ромски произход продава онлайн полицейски униформи, алармира...

Русия унищожила 3 бази на джихадисти в Сирия

Отново посочи нарушения на западната коалиция

Социалните работници недоволни от увеличението на заплатите си

Настояват за второ повишение и заплашват с протести

След войната само една трета от украинските бежанци ще се върнат в Украйна

Само една трета от украинските бежанци ще се върнат...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg