https://www.gerb.bg/bg

Окончателно споразумение по дълга е постигнато в САЩ

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Дни преди евентуален първи фалит на правителството на САЩ, президентът Джо Байдън и председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти постигнаха окончателно споразумение в неделя за сделка за повишаване на тавана на дълга на нацията и работиха, за да осигурят достатъчно гласове на републиканците и демократите, за да приемат мярката в бъдеще седмица, съобщава New York Post.

Двамата разговаряха помежду си отново в неделя вечерта, докато преговарящите бързаха да изготвят текста на законопроекта, така че законодателите да могат да преразгледат компромисите, които нито твърдодесният, нито левият фланг вероятно ще подкрепят. Вместо това лидерите работят за събиране на подкрепа от политическата среда, тъй като Конгресът бърза към гласуването преди крайния срок 5 юни, за да предотврати пагубния федерален фалит.

Добра новина, заяви Байдън в неделя вечерта в Белия дом. Споразумението предотвратява най-лошата възможна криза, фалит, за първи път в историята на нашата нация„, каза той. „Отстранява заплахата от катастрофален фалит.“

Президентът призова двете партии в Конгреса да се обединят за бързо приемане.

Председателят и аз изяснихме от самото начало, че единственият път напред е двупартийно споразумение„, каза той.

Маккарти също изрази увереност в изявлението си от Капитолия:

В края на деня хората могат да гледат заедно, за да успеят да преминат това.“, каза той. 

Припомняме, че Байдън по-рано в неделя изрази увереност, че предварителната сделка, която той постигна с председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти в събота за предотвратяване на исторически фалит на САЩ, ще стигне до бюрото му за подпис.

Президентът не очакваше вече никакви пречки да провалят споразумението.

Рано в неделя сутринта Маккарти защити сделката, наричайки я „стъпка в правилната посока“ и прогнозира, че ще успее да накара мнозинството републиканци да я подкрепят.

Двамата подписаха споразумението по време на 90-минутен телефонен разговор в събота. Те постигнаха принципно споразумение за повишаване на тавана на дълга за две години и ограничаване на разходите.

С тази сделка САЩ се отдалечават с една стъпка от ръба на историческия фалит.

Сега следва гласуването в двете камари на Конгреса, където републиканците контролират Камарата на представителите, а демократите – Сената.

Сделката трябва да бъде приета преди 5 юни – решаващата дата, след която както министърът на финансите Джанет Йелън предупреди, САЩ вече няма да могат да плащат сметките си.

Ако в крайна сметка споразумението премине през Конгреса и бъде подписано от Байдън преди така наречената дата Х, Белият дом и републиканците от Камарата на представителите ще са избегнали безпрецедентна икономическа криза.

Неплатежоспособността на американското правителство, която никога не се е случвала, може да предизвика глобална рецесия и загуба на милиони работни места – сценарий, който се очертаваше в последната минута на преговорите по време на празничния уикенд.

Двугодишната сделка също така ще отложи следващата борба за повишаване на тавана на дълга за след изборите през 2024 г.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Избраха двамата претенденти за Сливенски митрополит

Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит Николай, стана...

ВУЗ-овете получават обещаните 39 млн. лв. утре

Това уверение е дал министърът на образованието

Енергийният министър отива в САЩ за проекта за нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов заминава на работно...

Животът на Роберт Фицо вече е извън опасност

Словашкият премиер обаче остава в тежко състояние

Слабо земетресение край София (СНИМКА)

Трусът е бил с магнитуд 2,7 по Рихтер

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ЕС порица забраната на знамето му на Евровизия

Забраната на песенния конкурс "Евровизия" на знамето на Европейския...

ВУЗ-овете получават обещаните 39 млн. лв. утре

Това уверение е дал министърът на образованието

Министерството на иновациите и растежа работи по нова стратегия за ББР

В Министерството на иновациите и растежа се проведе първото...

Страстите за движението по Патриарха в София не стихват (ОБНОВЕНА)

Новата реорганизация на движението по бул. "Патриарх Евтимий" и...

Симеон Дянков: Не сме готови за Еврозоната

"Все още България има значителна инфлация, доста над средната...

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg