https://www.gerb.bg/bg

Обвиняват ArcelorMittal, че лъска имиджа си чрез Олимпиадата

Снимка: ArcelorMittal

Групи за защита на околната среда обвиниха ArcelorMittal в „зелена реклама“ ден преди пристигането на олимпийския огън във Франция в сряда с факел, изкован с нисковъглеродна стомана от втория по големина производител на стомана в света.

Това обобщи АФП.

Те твърдят, че фирмата, която сама отделя толкова въглероден диоксид, колкото една държава с размерите на Белгия, използва Игрите в Париж, за да подобри имиджа си, въпреки че не изпълнява екологичните си ангажименти.

В нов доклад на правозащитната група SteelWatch се посочва, че през последните три години ArcelorMittal е изразходвала само една трета от 1,5 млрд. долара, които е обещала да инвестира в декарбонизация.

Активистите твърдят, че фирмата връща 22 долара на акционерите за всеки долар, вложен в декарбонизация.

Въпреки че ArcelorMittal дава приоритет на възвръщаемостта за акционерите и на производството на стомана, базирано на изкопаеми горива, пред действията в областта на климата, тя постоянно се представя за зелен шампион, особено като официален спонсор на тазгодишните Олимпийски игри във Франция, където е осигурила „нисковъглеродна“ стомана за олимпийския факел„, заявиха групите активисти, сред които е и Fair Steel Coalition.

ArcelorMittal широко рекламира ролята си в осигуряването на рециклирана стомана с ниски въглеродни емисии за факела и олимпийските пръстени, които ще украсят Айфеловата кула по време на Игрите в Париж през юли и август.

Активисти наскоро обвиниха ArcelorMittal, че преследва декарбонизация на две скорости с проекти за зелена стомана в Канада и Европа, като същевременно продължава да изгражда и използва пещи на въглища в Индия и на други места.

Само на производството на стомана се падат около седем процента от световните емисии на CO2.

Говорителка на ArcelorMittal заяви пред AFP, че групата планира да намали емисиите си в целия свят с една четвърт до 2030 г. и да постигне въглеродна неутралност през 2050 г.

Тя заяви, че фирмата е стартирала план за намаляване на въглеродния интензитет на емисиите си в Индия чрез рециклиране на повече стомана и промишлени газове, както и преминаване към природен газ и водород за захранване на доменните пещи.

Говорителката не посочи срокове.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Финландия обмисля драконовски закон за спиране на мигрантите от Русия

Финландия ще предложи закон, позволяващ на граничните служители да...

Избраха двамата претенденти за Сливенски митрополит

Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит Николай, стана...

ВУЗ-овете получават обещаните 39 млн. лв. утре

Това уверение е дал министърът на образованието

Енергийният министър отива в САЩ за проекта за нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов заминава на работно...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ЕЦБ: Употребата на AI във финансите може да се нуждае от нови правила

Използването на изкуствен интелект (AI/ИИ) във финансите е все...

Кораб потъна в Черно море край Румъния

Корабът Mohammad-Z, плаващ под танзанийски флаг, е потънал в...

ЦИК се отчете пред Димитър Главчев за организацията на изборите

Служебният премиер Димитър Главчев проведе работна среща с представители...

Министерство на икономиката поглежда към военната ни индустрия

В Министерство на икономиката и индустрията модернизацията на армията...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg