https://www.gerb.bg/bg

На бар, в театъра и спортната зала от утре само с маски

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu

След направен анализ на увеличението на броя на положителните носители на коронавирус и неспазване на дисциплината на голяма част от хората, се взима решение за въвеждане на мерки – задължително носене на маски или шлемове при мероприятия на закрито. Това ще означава, че на бар или в спортната зала за тренировка, както и в театъра маските стават задължителни.

За тези мероприятия критерият за запълняемост остава 50%. Задължително трябва да се носят маски. На закритите обществени места – магазините и моловете да се спазва физическата дистанция от 1.5 м. и задължително да се носят маски. Персоналът, работещ в търговските обекти, задължително трябва да носи маски. До 1 000 души на сектор ще бъдат допускани на футболните мачове. При останалите спортове до 50% пълняемост или през седалка, където има такива, обясни Ананиев.

Без да въвеждаме нови тежки мерки, искаме да се обърнем към хората по-стриктно да спазват мерките, за да няма по-високо разпространение на коронавируса, обясни Ананиев. Ще се засили и контролът по спазването на всички противоепидемични мерки в градския транспорт, аптеките и лечебните заведения. До края на седмицата ще се вземе решение дали да се удължи извънредната епидемична ситуация.

Намираме се в сложна ситуация, а увеличението е достатъчно притеснително, посочи главният здравен инспектор Ангел Кунчев. Стоят няколко въпроса, на които все още няма отговор: Дали увеличението на броя на заразените е родно българско явление, дали е внос или има такава тенденция и в други страни, дали се дължи на промени във вируса или на промени в нашето поведение.

Всички мерки са важни, но да не забравяме, че вирусът не се търкаля по улиците в България. Вирусът е в нашия нос, гърло и го предаваме, когато сме в близост един до друг, предупреди Кунчев. Той призна, че една негова прогноза вече не се сбъдва – че с идването на лятото вирусът ще се ограничи и заради въздействието на слънцето и топлината.

Няма промяна в стратегията какво искахме да постигнем. Това, което искаме да постигнем е да държим под контрол инфекцията, така че да не натоварим здравната система и тя да може да поеме случаите, които се нуждаят от болнично лечение, категоричен бе държавният здравен инспектор. Затова и към трите „Д“ Ангел Кунчев вее добавя и едно „К“ – контрол. Явно не може да разчита на съвестта на хората, прави извод Ангел Кунчев и предупреди, че всяко събиране на много хора на едно място крие много голям риск.

Няма да се стигне до по-тежки мерки, но ако се наложи ще бъдат затваряни улици и квартали, допълни Ангел Кунчев.

Той отчете, че заболеваемостта от коронавирус на Балканите, където на първо място е Република Северна Македония с 45.6% на 100 000 души население, на второ място е Албания с 12.9%, Босна и Херцеговина – 11.9%, Турция с 10.9%. Веднага след тях се нареждат с много близки показатели България и Сърбия – съответно с 8.3% България и 7.9%.

В Европа по същия показател на първо място продължава да е Швеция с 43.2%, следвана от Португалия, Турция и Румъния.

Дали това е втора вълна на коронавируса или повишаване на случаите заради разхлабване на мерките – точен отговор не може да се даде, но Ангел Кунчев повече вярва на второто.

Д-р Данчо Пенчев, директор на столичната РЗИ, посочи, че обществото ни живее сякаш няма коронавирус. Там, където не се спазват мерките се заразяват столичани, заяви той в отговор на въпрос.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Избраха двамата претенденти за Сливенски митрополит

Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит Николай, стана...

ВУЗ-овете получават обещаните 39 млн. лв. утре

Това уверение е дал министърът на образованието

Енергийният министър отива в САЩ за проекта за нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов заминава на работно...

Животът на Роберт Фицо вече е извън опасност

Словашкият премиер обаче остава в тежко състояние

Слабо земетресение край София (СНИМКА)

Трусът е бил с магнитуд 2,7 по Рихтер

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ВУЗ-овете получават обещаните 39 млн. лв. утре

Това уверение е дал министърът на образованието

10 хил. хектара гори са засегнати от пожари в Западна Канада

Горски пожари се разпространяват на територията на около 10...

Володимир Зеленски: Украинският енергиен сектор загуби значителна част от производството си

Украинският енергиен сектор загуби значителна част от производството си...

Трима загинаха, докато безредиците в Нова Каледония продължават

Трима души загинаха при безредиците в Нова Каледония, след...

Красимира Трифонова остава в ареста заради убийството на Пейо Пеев

Софийският градски съд реши да остави в ареста Красимира...

Русия готова да се изправи срещу Запада на бойното поле

Право на Запада било да се бие за Украйна

Делото срещу близнаците от Цалапица тръгна по същество

Делото срещу близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg