https://www.gerb.bg/bg

Кримилица, олигарси и медии в заговор срещу Гешев, държавата и народа (СНИМКИ)

Снимка: БГНЕС

На извънреден брифинг в Националното следствие бе представена схемата на предстоящи обвинения, включително и може би част от бъдещи доказателствени материали, които прокуратурата ще използва по обвинения и разследвания – какви все още неясно. Беше анонсирано за списък с магистрати, които са под заплаха, но на брифинга бяха представени снимки на бележки, листа и бяха пускани записи на разговори.

На брифинга присъстваха главният прокурор Иван Гешев, директорите на националното следствие и националната полиция Борислав Сарафов и Атанас Илков, шефката на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова, както и говорителката на главния прокурор Сийка Милева, а брифингът беше с драматургия, в която се подаваха репликите за художествен прочит.

Какво бе обявено:

Снимка: БГНЕС

В рамките на претърсване и изземване на два адреса в рамките на спецакция срещу организирана престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления са намерени списък с имена на прокурори и следователи, озаглавен „Вредители за уволнение“, както и флашки със записи, правени най-вероятно от единия от заподозрените, на разговори между него и хора от криминалния контингент, журналисти и други лица, в които се споменават събирани суми, за да бъде уволнен магистрат, а също така и имена като „Цецо от Белград“, Бобоков, „Кокорчо“, намесват се и абревиатурите ПП и ДБ.

Досъдебното производство е образувано на 14 септември 2022 година след получен секретен доклад от специализирана служба, като сигналът е бил за организирана престъпна група, получаваща доходи от престъпна дейност, пране на пари и данъчни престъпления. Предстои да се прецени дали да се отдели и друго досъдебно производство за ОПГ за търговия с влияние и държане и разпространение на наркотични вещества. Голяма част от материалите са класифицирани, като има и данни за заплахи срещу лице, занимаващо се с издателска дейност и медии.

Снимка: БГНЕС

В качеството на обвиняеми са привлечени 2 лица Т.И., който е обвинен за изнудване и държане на наркотични вещества, а в момента не се намира в България. Вторият обвиняем носи инициалите Д.Г., който е обвиняем за притежание и разпространение на наркотици и в момента е в ареста. Той е осъждан за хулиганство, причиняване на средна телесна повреда и участие в ОПГ.

По време на разследването срещу едно от лицата са отправени заплахи към магистрат, който си е направил отвод.

В дома на първия обвиняем Т.И. е намерен кокаин, както и лист, на който са били отпечатани имена на съдии, прокурори и следователи, озаглавен „Вредители за уволнение“. Въпросните магистрати са от бившите спецсъд и спецпрокуратура, отбеляза говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Снимка: БГНЕС

В дома на втория са намерени освен наркотици и множество банкноти от 50 и 100 евро, а също така и доста интересни други материали – писмо на английски, съдържащо следното: „Здравей, скъпи приятелю, всичко е ок по темата. Продължавайте така, когато приключим, всички ще сме щастливи. Изпращам ти парите за разноските на Димитър и нашите други приятели. Ако имаш нужда от повече, може да се обадиш или да се обадиш на Дорин. В постоянен контакт сме с човека от Белград и всичко е в синхрон (…)“

Друго писмо, този път на български, пък гласи: „Имаме неограничено финансиране от Цецо от Белград за Гешев. Той поема лобистите от Щатите. Къро също е насреща и Овидиу от Швейцария. (…) Важно е да намерим хора да пищят срещу Каскета, ние ще им кажем какво. Тони Парфюма на Кокорчо също търси компромати и ще помага. После нашите хора ще си го поемат от Щатите, за да го приключим. Има и по-радикални варианти, но засега така действаме. Митко С.“

Интересни записи са намерени на флашките, иззети при тараша. Прокуратурата пусна пред журналистите на пресконференцията 15 броя записи, като подчертаха, че заглавията на показаните файлове са такива, каквито са били намерени от направилия записите. В разговорите участват 5 лица – обвиняемият Д.Г., Красимир Каменов (Къро), познато лице от контингента, друго лице, за което има данни, че е журналист, човек, приближен до Къро, чиято самоличност се изяснява, както и румънският и френски гражданин, издирван от Интерпол за опит за измама и ОПГ Овидиу Семенеску.

От начертаните схеми и изложените „доказателства“ според кратките коментари, трябва да стане ясно, че Иван Гешев е жертва на мафията, олигарсите и руското зловредно влияние, както и че за отстраняването му е вложен неограничен ресурс.

Снимка: БГНЕС

„Щом 400 000 се дават за отстраняване на висш полицейски служител, то, чисто теоретично – колко би струвал един закон за закриване на специализираните структури, попита реторично след като бяха излъчени записите главният прокурор Иван Гешев. Той самия анонсира, че присъства на брифинга, защото според международните стандарти по важни дела информация трябва да се дава от главния прокурор, най-висшестоящият ръководител на службата и на национално ниво.

„Става въпрос за организирана атака на олигарси и мафията срещу държавата и сигурността на българските граждани. Това касае националната сигурност и ДАНС трябва да отговори на тези въпроси, сигурен съм и че министър Демерджиев и МВР също ще извършат проверки за тези опити за събиране на 400 000 за отстраняване на полицейски служители“, каза още обвинител номер едно.

И попита, визирайки проектозакона за контрол на главния прокурор, разработен от служебния министър Зарков – дали тези текстове, които били явно противоконституционни, са писани в министерството или някъде другаде и са предавани на „задната седалка на някой джип до парламента“, визирайки набралата популярност преди време снимка на съпредседателя на ДБ Христо Иванов в джипа на бизнесмена Бобоков.

„Не знам какво означават тези абревиатури“, отговори Гешев на въпрос дали прокуратурата не се намесва в предизборната кампания, оповестявайки записи, на които се чуват абревиатури ПП и ДБ.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Повече от 140 жертви на наводненията в Бразилия

Броят на загиналите от проливните дъждове в бразилския щат...

Политолози очакват до 8 партии в 50-ото Народно събрание

Политологът проф. Светослав Малинов заяви, че ПП-ДБ се борят...

Програмата за развитие на армията до 2032 г. включвала и уроците от Украйна и Газа

Постигнат е баланс в инвестиционните разходи на Министерство на...

Писател опозиционер е атентаторът, прострелял Роберт Фицо (ОБНОВЕНА)

Словашките медии идентифицираха атентатора, прострелял словашкия премиер Роберт Фицо,...

Делото срещу близнаците от Цалапица тръгна по същество

Делото срещу близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени в...

Слабо земетресение край София (СНИМКА)

Трусът е бил с магнитуд 2,7 по Рихтер

Две години затвор за мъж, обрал жена в София

Осъдиха мъж на 2 години и 8 месеца затвор...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg