https://www.gerb.bg/bg

Историци с предложение: Да почетем Левски заедно с РСМ

Снимка: архив БГНЕС

Васил Левски е олицетворение на целия български народ. Когато говорим за общи чествания и годишнини не бива с Република Северна Македония да се ограничаваме само до Гоце Делчев, има и други исторически личности. За това призова историкът и член на фондация „Васил Левски“ проф. Пламен Павлов на пресконференция в БТА, посветена на предстоящото отбелязване на 150-годишнината от обесването на Апостола на свободата.

По думите му Левски е един от символите, които ни обединява с днешните ни партньори и съседи от РСМ. Той не е само е наш национален герои, но и техен герои. Днес в РСМ името на Левски почти не присъства, а ако присъства е като чужд национален герои, посочи проф. Павлов.

Откъсването от корените, което се опитват да правят манипулаторите, е откъсване и излизане от пътя„, разпали се историкът.

Васил Левски е олицетворение на свободата и на патриотизма, добави историкът.

Без да го превръщаме в икона и в плакат, както правят нашите политици, той преди всичко е фигура, която олицетворява радикалните и креативни сили в българското общество, подчерта проф. Павлов.

Интересът към Васил Левски и към възрожденското общество е важно и не трябва да се допускат политически партии да използват понятията за лична употреба, призова още историкът. Павлов уточни на въпрос на News.bg, че не очаква в близко бъдеще да се появят нови исторически спорове с Република Северна Македония например около личността на Васил Левски и повдигане на въпроса дали той се е определял като българин или като македонец. Той се надява, че обективизмът ще надделее все някога в македонската академична литература, която в момента противоречи на елементарните факти. За българите историци няма абсолютно никакви съмнения разбиранията на Левски като какъв се е оприличавал и като каква я е смятал Македония.

Стою Карагенски, зам.-председател на фондацията, обясни, че историците искат не само в България, но и българските общности в Украйна, Молдова, Чикаго и Северна Македония да почетат гибелта на Апостола на свободата. Държавата трябва да се ангажира с повече внимание, а и финансови средства към такива организации, за да можем да работим ефективно и полезно, особено с младите хора, настоя той.

В РСМ се случва промиване на мозъците в последно време и в ден днешен България и българският народ се считат за врагове, изтъкна Карагенски.

Проф. Пламен Митев отбеляза, че една от целите, които си поставя фондацията е да се популяризират най-новите изследвания и документални свидетелства за Васил Левски. С новите исторически изследвания ще се покажат онези измерения на Левски, които го правят най-великия българин и смисълът от неговите завети, които ние не можем да изпълним по начина, по който Левски си е представял да се развива свободна България, каза още проф. Митев.

Пламен Павлов поиска и по-сериозна държавна подкрепа на фондация „Васил Левски“.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Мария Захарова: Ако ЕС санкционира руските медии, същото чака и западните журналисти в Русия

Русия предупреди Европейския съюз, че ако наложи ограничения на...

Политолози очакват до 8 партии в 50-ото Народно събрание

Политологът проф. Светослав Малинов заяви, че ПП-ДБ се борят...

Мъж с брадва нападна шофьор в Лом

36-годишен мъж от Лом нападна с брадва шофьор на...

Глобиха журналиста Ивайло Цветков – Нойзи за неявяване в съда

Той не е представил уважителен мотив за отсъствието си

Българин задигна такси в Румъния и завърши в ареста

Българин открадна таксиметров автомобил в Румъния, съобщават БТА и...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg