https://www.gerb.bg/bg

Хаменей към протестиращите: Иран е могъщо дърво, което не може да се изкорени

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей заяви, че никой не бива да се осмелява да предполага, че може да изкорени Ислямската република, съобщава „Ройтерс“.

Той отправи най-тежкото си предупреждение към протестиращите, откакто смъртта на Махса Амини при полицейски арест доведе до общонационални протести, продължаващи вече четвърта седмица.

Демонстрациите на хора от всички обществени сфери в страната прерастнаха в искане за сваляне от власт на Хаменей и за „Загуба на живот за Ислямската република„.

Протестите бележат едно от многото предизвикателства пред клерикалното управление след революцията от 1979 г., въпреки че не изглеждат близо до сваляне на системата.

На този фон Хаменей в сравни ислямската република с непоклатимо дърво, което никой не трябва да се осмелява да предполага, че може да изкорени.

Иран е разтърсен от национални протести, предизвикани от смъртта на 22-годишната кюрдка Махса Амини, след като тя беше задържана от моралната полиция, която съблюдава за спазването на строгите ограничения на Ислямската република върху женското облекло. Протестите прераснаха в най-големите размирици в страната от 2019 г. насам.

Случаят беше остро осъден от международната общност.

Миналата седмица стана ясно, че Германия, Франция, Дания, Испания, Италия и Чехия са представили 16 предложения за нови санкции на Европейския съюз срещу Иран заради насилственото потушаване на протестите срещу правата на жените.

На свой ред Великобритания съобщи, че е наложила санкции на цялата морална полиция, както и на нейния началник Мохамед Ростами Чешме Гачи и на ръководителя на отдела в Техеран Хадж Ахмед Мирзаей.

Правозащитни организации посочват, че повече от 200 души са загинали по време на репресиите.

По данни на „Амнести“ най-малко 23 деца са били убити от силите за сигурност в Иран по време на демонстрациите.

Иран обвини за насилието враговете си у дома и в чужбина, заедно с въоръжените сепаратисти и западните сили, обвинявайки ги в заговор срещу Ислямската република и отричайки силите за сигурност да са убивали протестиращи.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Избраха двамата претенденти за Сливенски митрополит

Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит Николай, стана...

ВУЗ-овете получават обещаните 39 млн. лв. утре

Това уверение е дал министърът на образованието

Енергийният министър отива в САЩ за проекта за нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов заминава на работно...

Животът на Роберт Фицо вече е извън опасност

Словашкият премиер обаче остава в тежко състояние

Слабо земетресение край София (СНИМКА)

Трусът е бил с магнитуд 2,7 по Рихтер

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Почина коментаторът на CNN Алис Стюарт

Почина Алис Стюарт. Тя е ветеран политически съветник и...

Страстите за движението по Патриарха в София не стихват (ОБНОВЕНА)

Новата реорганизация на движението по бул. "Патриарх Евтимий" и...

Американец хванал жена си да слага отрова в кафето му

Осъдиха на три години условно жена, опитала се да...

Слави Трифонов за катастрофата с Петков: Като какъв е бил в кола на НСО?

Съпредседателят на ПП също коментира инцидента по-рано

Баба от Петрич се озова в болница след кавга с друга баба

Възрастна жена от Петрич се озова в болница след...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg