Грипът да не се лекува с антибиотици, далеч сме от национална епидемия

Views 5303
0 0

България в момента наближава пика на грипа. След този пик ще започне спадане на заболяването. Това заяви вирусологът проф. Радка Аргирова пред bTV.

По думите ѝ грипът се разпространява от изток на запад и не цялата страна е еднакво засегната от него. Зсегнати освен възрастните хора над 60-годишна възраст са и младите хора.

Проф. Аргирова изтъкна, че България се е разминала с национална грипна епидемия, като поне засега няма да има такава. Тя посочи, че доста от хората носят предпазни маски, но в градския транспорт положението е доста тежко – киха се, кашля се, болни хора пътуват много.

Най-простото нещо, което може да се направи, е, когато хората са болни, да си останат вкъщи, призова вирусологът.

Проф. Аргирова призова грипът да не се лекува с антибиотици. Важно е да се направи консултация с лекар, за да може медикът да постави точната диагноза, настоя тя.

Проф. Аргирова посочи, че по време на грипна епидемия също може да се направи ваксинация.

За новия вариант на COVID-19, проф. Аргирова посочи, че има такъв вариант и в България, но и неговите предшественици. Вариантът не протича тежко, но е много заразен, защото заобикаля имунния отговор и може да се свързва с рецепторите на нашите клетки, обясни вирусологът.

Вирусът се мъчи да оживее и оцелее, като ние сериозно започваме да му пречим, което е радостно и хубаво, добави тя.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Александра Йорданова

Александра Йорданова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.
editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Продължава разчистването на реките в Карловско (ВИДЕО)

Продължава разчистването на речните корита в карловските села Каравелово и Богдан, съобщава БНТ. Припомняме, в четвъртък там беше обявено частично бедствено положение заради повишените нива на преминаващите през селата реки, поради което се свличат наноси от Средна гора. Тази сутрин от община Карлово увериха, че няма опасност от преливане на […]