Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ГЕРБ искат оставка на зам.-кметове на София и шефа на ОП „Гробищни паркове“

Снимка: БГНЕС

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на общинското предприятие (ОП) „Гробищни паркове“ – Румен Димитров. Това заяви зам.-председателят на Столичен общински съвет Георги Георгиев на брифинг в сградата на Столична община. Информация за изказването му беше оповестена от пресцентъра на ГЕРБ.

По думите му от декември до април новото ръководство на Столична община е сключило близо 100 директни договора на обща стойност 1,5 млн. лв. Георгиев допълни, че тази информация му е предоставена официално в отговор на негово питане. Той посочи също, че има още десетки договори по други изключения на Закона за обществените поръчки (ЗОП), за които се чака информация от общината.

Георги Георгиев заяви, че „Продължаваме промяната“ са превърнали Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура.

От ГЕРБ представят и информация за два случая, които Георгиев коментира така:

Ето и две истории за две щастливи семейства от екипа на „Промяната“, назначени от тях кадри и техният бизнес-ангел с парите на гражданите – Васил Терзиев.

От сигнали, изпратени до Георги Георгиев станало ясно, че преди дни зам.-кметът по финанси Иван Василев е сключил консултантски договор с Деница Цекова, съпруга на бившия министър от „Продължаваме промяната“ Андрей Цеков. „Съвсем случайно зам.-кметът по финанси на Столична община от ПП-ДБ подписва договор с фирма „Инфинитус“ ЕООД – 100%, която – отново плод на случайност – е собственост на съпругата на г-н Цеков„, посочват от ГЕРБ. От партията допълват, че освен бивш депутат от ПП и министър, преди седмици той е избран и за член на Изпълнителния съвет на „Продължаваме промяната“. „Едновременно с партийния пост на г-н Цеков, неговата съпруга получава и директно плащане от Столична община, която се управлява от съпартийците на мъжа й„, допълват от ГЕРБ и питат защо точно тя сред всички експерти в страната е избрана за консултант от Васил Терзиев и екипа му.

Това освен явна шуробаджанащина, е и флагрантен пример за използване на публичен ресурс за плащане на партийни функционери без проведени конкурсни процедури. Общинските съветници от ГЕРБ-СДС категорично не приемаме с пари от данъците на софиянци да се финансират ръководителите на ПП и техните съпруги, братя и изобщо целия им род„, изтъкват от ГЕРБ.

Георги Георгиев настоява още днес Терзиев да каже дали е сключен ли договор между Столична община и фирмата на Цекова „Инфинитус“, както и обясни дали приема това за естествена част от политически морал, за който често говори. Георгиев вярва, че Васил Терзиев ще се разграничи от това „партийно комисионерстване“ и ще защити и себе си и Столична община, като незабавно освободи от длъжност зам.-кмета Иван Василев.

Другият казус отново е свързан с директните договори и касае възможно според ГЕРБ законово нарушение от страна на директора ОП „Гробищни паркове“ и ресорния зам.-кмет Яна Генова. На 26 март 2024 г. Генова, който отговаря за гробищните паркове, сключила два директни договора с фирми, свързани с назначен две седмици по-рано ръководител в гробищата. Единият договор бил с фирмата „Раком нт транспорт“ ЕООД, на стойност 45 000 лв. – за наемане на механизация за оформяне на парцели за нови гробни места. Вторият договор, за 15 000 лв., бил за ремонт на помещения на територията на Централни софийски гробища с фирмата „Гама стройинженеринг“ ООД. Проверка на ГЕРБ в търговския регистър показала, че двете фирми имат едни и същи управители и собственици на капитала. „Ключово лице тук е новоназначеният служител на ОП „Гробищни паркове“ Мартин Недев Тодоров и общо три поколения от неговия род (по наши данни неофициални данни, които се надяваме кметът да обори) – неговият син Самуил, неговият брат Ивайло Недев Тодоров, както и бащата на Мартин и Ивайло – Недю Тодоров. Дали фирмите са част от семеен бизнес или просто е голямо съвпадение в имената не може да кажем“, посочват от ГЕРБ. От партията предполагат, че най-вероятно е налице риск от изкуствено разделяне на поръчки, за да се заобиколи законът и да се сключат директни договори без открита процедура.

Освен това две седмици преди сключването на договорите, на 14 март директорът на ОП „Гробищни паркове“ назначил именно Мартин Тодоров на трудов договор като ръководител на отдел „Гробищни паркове“.

Само за 12 дни успяват семейните фирми да бъдат харесани случайно и избрани – пак случайно от ръководството„, изтъкват от ГЕРБ.

Общинските съветници от групата на ГЕРБ-СДС настояват до края на деня кметът на София да освободи от длъжността директор на ОП „Гробищни паркове“ Румен Димитров, след като само за 5 месеца новият директор на гробищата сключил 15 директни договора, които настояват да бъдат проверени.

spot_img
spot_img

Още от рубриката

Тони Стораро за синът си Емрах: Вече се гордея с него

"Аз вече наистина се гордея с него. "Денсингс старс"...

Фолк певицата Лорена: Синът ми се разболя от коклюша (ИНТЕРВЮ)

Лора Митева, по-известна с артистичния си псевдоним Лорена, е...

Синагоги и музей в Ню Йорк са получили бомбени заплахи

В най-малко три синагоги и в музей в Манхатън...

Италия спаси 90 бедстващи мигранти в Средиземно море

Италианската хуманитарна група "Спешна помощ" съобщи в събота, че...

Русия унищожила 2 терористични бази в Сирия

Отново регистрира нарушения на САЩ

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Фолк певицата Лорена: Синът ми се разболя от коклюша (ИНТЕРВЮ)

Лора Митева, по-известна с артистичния си псевдоним Лорена, е...

Великобритания повдигна обвинение на полицай, подкрепял „Хамас“

Обвиниха полицай в терористично престъпление във Великобритания, след като...

Блинкън притиснал Катар да изгони Хамас

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън казал на емира...

ЕК удължава надбавките за земеделските субсидии с шест месеца

Европейският съюз ще удължи надбавките за субсидии с шест...

48 души вече са жертвите след срутването на магистрала в Южен Китай

Броят на загиналите се увеличи до 48, а спасителните...

ЕК не хареса плана на България за енергетиката и климата

Европейската комисия препоръча на България да подобри своя национален...

Борисов, Караянчева и Делян Добрев повеждат по две листи за 50-о НС

Водачите на листите на ГЕРБ-СДС за всички избирателни райони:

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg