Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Ердоган в Ирак търси възстановяване на връзките и сътрудничество срещу ПКК

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, снимка: EPA

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган направи рядко посещение в Ирак в понеделник с цел да възстанови връзките между съседите от Близкия изток в областта на сигурността, енергетиката и търговията, предава „Ройтерс“.

Неговото дългоочаквано посещение е първото на турски лидер от 2011 г. и следва години на нестабилни отношения, докато Анкара засилваше трансграничните операции срещу екстремистите на ПКК, базирани в предимно кюрдски, планински северен Ирак.

Ирак заяви, че подобни операции нарушават суверенитета му и са убили цивилни, но Турция твърди, че трябва да се защитава срещу ПКК, която тя, САЩ и други са определили като терористична група.

Турция планира нов удар срещу екстремистите тази пролет и потърси иракско военно сътрудничество под формата на съвместна оперативна зала, както и признаване от страна на Багдад, че ПКК представлява заплаха за Турция.

Сътрудничеството по големи икономически проекти също е на масата.

Миналата година Ирак стартира проект за Път за развитие на стойност 17 млрд. долара, който се стреми да превърне страната в транзитен център, свързващ Азия и Европа с връзка между иракското пристанище Гранд Фо в богатия на петрол юг и Турция на север.

Багдад също търси сделка за осигуряване на по-голям дял вода от реките Тигър и Ефрат, и двете извиращи в Турция и представляващи основния източник на прясна вода в засегнатия от суша Ирак.

Иракски и турски официални представители казаха, че повече от 20 меморандума за разбирателство ще бъдат подписани по време на еднодневното посещение на Ердоган.

Двустранната търговия е била на стойност 19,9 милиарда долара през 2023 г., което е спад от 24,2 милиарда долара през 2022 г., според официални данни на Турция. През първите три месеца на 2024 г. износът за Ирак е нараснал с 24,5%, докато вносът е намалял с 46,2%.

Посещението идва след близо една година подготовка от двете страни за справяне с дългогодишни проблеми, които усложняваха отношенията в миналото„, каза Фархад Алаалдин, съветник по външните работи на иракския премиер Мохамед Шиа ал-Судани.

Ердоган трябва да се срещне със Судани и президента Абдул Латиф Рашид в Багдад, след което да се отправи към Ербил, столицата на провинцията на полуавтономния регион Кюрдистан в Ирак, за да се срещне с официални представители на иракските кюрди.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Велика събота е

Днес православната църква отбелязва Велика събота. Това е последният...

НАТО праща консултантски мисии в Близкия изток и Африка

НАТО обмисля да изпрати консултантски мисии в областта на сигурността...

В Австрия задържаха българин за трафик на нелегални мигранти

Полицията във Фьозендорф, провинция Долна Австрия, спря специално преустроен...

Доброволците от руската армия са пушечното месо в Украйна

Кремъл продължава да използва и затворници

Националната служба за охрана с мерки за сигурност в София на 4 и на 6 май

На 4 май, Велика събота, Националната служба за охрана...

Една година от масовата стрелба в белградско училище

На днешния ден преди една година тринадесетгодишният К. К. откри...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Велика събота е

Днес православната църква отбелязва Велика събота. Това е последният...

WSJ: Путин не стои зад смъртта на Навални

Американските разузнавателни агенции установиха, че руският президент Владимир Путин...

Лазаровден е

Днес православните християни отбелязват Лазаровден. В основата за празника...

От 1 ноември Путин затяга мерките за новобранците

Призовката ще се връчва по електронен път

За седмица хванаха над 59 000 джигити на пътя

За седмица хванаха 59 040 шофьори, превишили скоростта. Акцията за...

Очаква се до края на 2025 г. България да се присъедини към ОИСР

За първи път България има конкретен срок за присъединяването...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img