Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Евродепутатите се разтревожиха от руските имоти в България

Снимка: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Европейският парламент призовава за твърд отговор срещу руската намеса.

Евродепутатите настояват лидерите на ЕС и държавите членки да обърнат внимание на усилията на Русия за намеса както в институциите на ЕС, така и в целия Съюз, като това трябва да се случи с необходимото усещане за неотложност и решителност предвид наближаващите европейски избори на 6—9 юни.

След скорошни разкрития за подкрепяни от Кремъл опити за намеса и подкопаване на европейските демократични процеси днес ЕП прие резолюция, която категорично осъжда подобни усилия.

Евродепутатите са категорични, че всяка подобна тактика трябва да има последствия. Парламентът изразява възмущение от достоверните съобщения, че членове на ЕП са получавали заплащане, за да разпространяват руска пропаганда, както и че членовете на ЕП са участвали в дейностите на проруската медия „Гласът на Европа“, докато Русия води незаконна война срещу Украйна.

ЕП изразява безпокойство относно достоверните доклади за увеличаване на опитите на Русия за намеса в предстоящите избори за българския национален парламент на 9 юни 2024 г. Той изразява силна загриженост относно съществуването на мрежа от агенти по дезинформация, действащи в платформите на социалните медии, в традиционните медии, академичните среди, неправителствените организации и политическите партии, и относно руския контрол върху тази мрежа.

Евродепутатите са силно разтревожени и относно многобройните имоти в България, които в момента са собственост на руски органи, като някои от тези имоти са от стратегическо значение и служат като центрове на руско влияние и оказване на натиск върху демократичните процеси в страната.

Като се позовават на предполагаеми случаи на руска намеса от цяла Европа, включително България, Германия и Словакия, евродепутатите са обезпокоени от скорошния разпит от ФБР на водещия член на ЕП от „Алтернатива за Германия“ Максимилиан Кра, поради подозрения, че е получил заплащане от агенти на Кремъл, както и от ареста в Германия на 23 април на парламентарния му сътрудник по обвинения за шпионаж за Китай. Парламентът призовава „Алтернатива за Германия“ незабавно да обяви публично финансовите си отношения с Кремъл и публично да оповести целта и точния размер на всички плащания, произхождащи от свързани с Кремъл източници.

ЕП посочва, че макар Русия да остава основният източник на външна намеса и дезинформация в ЕС, други държави също произвеждат такива кампании. Те подчертават, че отговорът на ЕС на тези заплахи може да бъде ефективен само ако се основава на цялостен и дългосрочен политически подход.

За да се засили собствената защита на ЕП, в резолюцията се предлага укрепване на неговата култура на вътрешна сигурност, включително задълбочени вътрешни разследвания за оценка на възможни случаи на външна намеса и пълното прилагане на неговата рамка за вътрешни санкции. Евродепутатите искат и задължително обучение по въпросите на сигурността за членовете на ЕП и служителите, подходящо разрешение за достъп до класифицирана информация и засилени проверки на персонала.

Резолюцията призовава Съвета да включи в предстоящия 14-и пакет от санкции срещу Русия подкрепяните от Кремъл медии, други излъчващи и медийни организации и лица, отговорни за пропагандни и дезинформационни кампании в ЕС. Членовете на ЕП искат да отразят санкциите, приети от чешкото правителство срещу „Гласът на Европа“, и срещу украинския проруски олигарх Виктор Медведчук и неговия близък сътрудник Артем Марчевски. Освен това те изразяват съжаление относно способността на „Гласът на Европа“ да възобнови операциите си от Казахстан и призовават държавите членки на ЕС да гарантират, че не е достъпен на територията на ЕС.

Резолюцията е приета с 429 гласа „за“, 27 „против“ и 48 „въздържал се“.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тони Стораро за синът си Емрах: Вече се гордея с него

"Аз вече наистина се гордея с него. "Денсингс старс"...

Фолк певицата Лорена: Синът ми се разболя от коклюша (ИНТЕРВЮ)

Лора Митева, по-известна с артистичния си псевдоним Лорена, е...

Синагоги и музей в Ню Йорк са получили бомбени заплахи

В най-малко три синагоги и в музей в Манхатън...

Италия спаси 90 бедстващи мигранти в Средиземно море

Италианската хуманитарна група "Спешна помощ" съобщи в събота, че...

Русия унищожила 2 терористични бази в Сирия

Отново регистрира нарушения на САЩ

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Най-малко 23 души са убити при атаки от екстремисти в Нигерия

Най-малко 23 души от Гражданските съвместни сили на Нигерия...

„Комерсант“: Кримският мост е бил взривен с ракетно гориво

Руските разследващи държат на маршрута през България

Италия засилва ПВО отбраната на Украйна

Подкрепа срещу руската агресия

Манила скастри Пекин за тормоза край спорна плитчина в Южнокитайско море

Манила привика китайски дипломат, за да му връчи протестна...

Великобритания повдигна обвинение на полицай, подкрепял „Хамас“

Обвиниха полицай в терористично престъпление във Великобритания, след като...

Дания облекчава закона за абортите

Дания облекчава закона за абортите за първи път от...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg