https://www.gerb.bg/bg

Манила скастри Пекин за тормоза край спорна плитчина в Южнокитайско море

Снимка: (архив) EPA

Манила привика китайски дипломат, за да му връчи протестна нота срещу използването на водни оръдия от страна на Пекин срещу филипински кораби край спорна плитчина в Южнокитайско море, съобщава „Ройтерс“.

Филипинското външно министерство посочи, че заместник-ръководителят на мисията е бил призован да изслуша 20-ия протест на Манила срещу Китай за тази година – един от общо 153-те при настоящата администрация – срещу поведението на бреговата охрана и риболовните кораби, за които Филипините твърдят, че са милиция.

Филипините протестираха срещу тормоза, блокирането, опасните маневри, използването на водни оръдия и други агресивни действия на бреговата охрана на Китай и китайската морска милиция„, уточниха от ведомството и призоваха плавателните съдове да напуснат водите незабавно.

Манила обвини Пекин в повишаване на напрежението в Южнокитайско море, след като китайската брегова охрана използва водни оръдия и повреди два от филипинските кораби край плитчината Скарбъро – първокласно място за риболов, използвано от няколко държави, и в близост до главните морски пътища. Плитчината попада в изключителната икономическа зона на Филипините, но Китай проявява териториални претенции спрямо нея.

Напрежението в района ескалира в последно време, тъй като Филипините предприемат по-настоятелен подход в спорните зони, като същевременно укрепват съюзите си със Съединените щати и Япония.

Вчера китайското посолство в Манила заяви, че атолът винаги е бил територия на Китай и призова Филипините да прекратят нарушенията и провокациите и да непредизвикват решимостта на Китай да защитава своя суверенитет„.

Китай има териториални претенции спрямо почти цялото Южнокитайско море, където годишно се извършва търговия за над 3 трилиона долара. Неговите териториални претенции се припокриват с тези на Филипините, Виетнам, Малайзия и Бруней.През 2016 г. Постоянният арбитражен съд заяви, че експанзивният иск на Китай няма правно основание, решение, което Пекин отхвърли.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и...

Депутати си спретнаха бой в парламента в Тайван

Тайвански депутати се блъскаха, дърпаха и удряха в парламента...

Мъж простреля друг с пневматичен пистолет след кавга в Шумен

Мъж простреля друг след кавга в Шумен, съобщава БНР....

Израелският кабинет дълбоко разделен за бъдещето на Газа

Разногласията в израелското правителство относно войната в Газа излязоха...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Лекарите обсъждат дали да транспортират Роберт Фицо до Братислава

Словашките лекари ще обсъдят възможността за транспортирането на премиера...

С 27% намаляват жертвите на катастрофи

С 27% или 42 души по-малко са загиналите при...

Д-р Ивайло Ценков пред News24sofia.eu: Високото кръвно е масов убиец, който тихо убива (ИНТЕРВЮ)

Повече за усложненията, за превенцията и защо наричат хипертонията "тихия убиец" споделя в интервю за News24sofia.eu д-р Ивайло Ценков, кардиолог в УМБАЛ " Св. Екатерина"

Столична община не е съгласувала с МВР новата маркировка на Патриарха

Столичната община не е подала за съгласуване проекта за...

Делото срещу близнаците от Цалапица тръгна по същество

Делото срещу близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени в...

Хусите са атакували американски военен кораб в Червено море

Йеменските хуси съобщиха в сряда, че са атакували американски...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg