Реклама

https://www.gerb.bg/bg

За нов Закон за съдебната власт след произнасянето на КС, настояват от СГП

Снимка: (архив) БГНЕС

Административният ръководител на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова, изпрати от името на прокурорите в СГП обобщено становище по проекта на Закон за съдебната власт (ЗСВ). Това съобщиха от прокуратурата.

Според ръководството на СГП всички дефицити на посочения проект – логически, технически, явно противоконституционни, са толкова дълбоки, че се налага изграждането на изцяло нов проект и то след произнасянето на Конституционния съд. Становището съдържа анализ на тестовете на проекта на ЗСВ, които в най-голяма степен касаят дейността на прокурорите от СГП.

Кирилова изтъква, че проекта е изработен преди решението на КС относно промените в Конституцията. Тя пояснява, че редица разпоредби в ЗСВ са в противоречие с Основния закон. Според нея проектът не е в състояние да изпълни целите, заложени в мотивите към него.

Ръководителят на СГП посочва, че разпоредбите, които касаят състава на Висшия прокурорски съвет (ВПС) и неговите функции, създават предпоставки прокуратурата да бъде поставена под контрола на политическа конюнктюра. Кирилова изразява несъгласие с ограничаването на правомощията на главния прокурор.

От СГП възразяват срещу разпоредбите, които ограничават възможността на професионалната квота на прокурорите и следователите да участват във ВПС за сметка на обичайно противната на прокуратурата страна в процеса – адвокатурата, която не носи задължението за разкриване на обективната истина.

В становището също така се изразява несъгласие със срока за командироване, като подробно се мотивира тезата, че той няма да реши кадровото обезпечаване, а ще задълбочи проблемите. Като страна в процеса СГП изразява несъгласие и със срока за командироване, предвиден за съдии.

Освен доводите, свързани с характера и естеството на делата, които се разглеждат от СГП, се отбелязва и че прокуратурата работи не самостоятелно, а в тясна връзка и взаимодействия с други държавни органи, които също сами по себе си са в невъзможност да осигурят разследване в основния двумесечен срок.

Не на последно място за продължителността на производството е от значение и упражняването от обвиняеми и пострадали на правото им да обжалват актовете на органите на досъдебното производство било пред съда, било пред горните нива на прокуратурата, което те упражняват по собствена воля.

В становището на СГП се изразява и несъгласие с решението да се налага дисциплинарно наказание „дисциплинарно освобождаване от длъжност“ за действия, които накърняват престижа на съдебната власт, тъй като съдържа реална опасност по субективни и конюнктурни съображения да бъдат извеждани от съдебната власт магистрати, които упражняват правото да изразяват позициите си по въпроси, касаещи съдебната власт.

Аргументира се неяснота в съдържанието на разписаното в проекта задължение на магистратите за деклариране на дейности и членства в „тайни и/или неформални организации и общества„. Доколкото липсва дефиниция на използваната терминология както в проекта на ЗСВ, така и в друг нормативен акт, е налице пълно неразбиране какви обстоятелства подлежат на деклариране, съответно на проверка при подадена декларация.

Илиана Кирилова предлага да бъдат преосмислени разпоредбите относно възнагражденията на съдебните служители, както и относно изискването за деклариране на имущество и интереси. Също така тя обосновава необходимостта структурата на Националния институт на правосъдието и броя на служителите в администрацията му да бъдат определяни от Общото събрание на двата съвета – ВСС и ВПС.

Според Кирилова дейността на СГП, която е най-голямата прокуратура в страната, би била съществено затруднена без взаимодействие с администрация към главния прокурор.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тони Стораро за синът си Емрах: Вече се гордея с него

"Аз вече наистина се гордея с него. "Денсингс старс"...

Фолк певицата Лорена: Синът ми се разболя от коклюша (ИНТЕРВЮ)

Лора Митева, по-известна с артистичния си псевдоним Лорена, е...

Синагоги и музей в Ню Йорк са получили бомбени заплахи

В най-малко три синагоги и в музей в Манхатън...

Италия спаси 90 бедстващи мигранти в Средиземно море

Италианската хуманитарна група "Спешна помощ" съобщи в събота, че...

Русия унищожила 2 терористични бази в Сирия

Отново регистрира нарушения на САЩ

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Конгресмени предупредиха Байдън, че Израел бави помощта за Газа

Членове на Конгреса от Демократическата партия на президента на САЩ...

Махмуд Абас: Въпрос на дни е Израел да нападне Рафах

Израелската военна операция в град Рафах в южната част...

Русия отново свалила ракети ATACMS над Крим

Не се съобщава за пострадали хора и нанесени щети

Съдът наложи 8 години затвор на мъж, нападнал с нож свой познат в София

По обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП) Стефан...

Иван Литвиненко: Има как Националната детска болница да бъде построена по-бързо

Не исках да повярвам, че Министерският съвет разреши строежа...

Атанас Пеканов разочарован от пехливанските борби в Народното събрание

Отлагането на либерализацията на енергийния пазар може да доведе...

Димитър Главчев предлага финансова помощ на Националния съвет на религиозните общности

Служебният премиер Димитър Главчев проведе днес среща с представители...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg