Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Румен Радев: Решението за либерализацията най-сетне се случи със сериозно закъснение

Снимка: Президенство на РБ

Същите хора, които отхвърлиха ветото върху промените в Закона за енергетиката, днес със същите мотиви внасят решение най-сетне това да се случи със сериозно закъснение. Защо трябваше да стигнем до днешния протест?

Това заяви днес президентът Румен Радев по време на среща на „Дондуков“ 2 с представители на ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа“. Поводът за дискусията са исканията за отлагане на либерализацията на електрическа енергия и за защита на работещите в енергетиката и въгледобива.

Развитието на българската енергетика трябва да се основава не на стихийни решения, а на ясна стратегия. Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България, а не под натиска на протестите, посочи още президентът. Според него наложеното от него вето в края на миналата година е било именно за това, за което днес се проведоха протести.

Президентът припомни, че заличаването на фигурата на обществения доставчик и премахването на енергийния микс може да предизвика спиране на производство на електрическа енергия от ТЕЦ „Марица-Изток 2“ и би застрашило функционирането на „Мини Марица-Изток“ още през 2024 г.

Румен Радев коментира и действията на служебното правителство по отношение на Фонд „Сигурност на електроенергийната система„, както и липсата на яснота какво се е случила с оставените от служебния кабинет във фонда 890 млн. лв.

Румен Радев е споменал също липсата на яснота около т. нар. Зелена сделка. Държавният глава многократно призовава на заседанията на Съвета на ЕС България да не бъде притискана да се отказва прибързано от базови мощности като въглищната и ядрената енергетика, преди да са налични достъпни и ефективни решения за съхраняване на енергия от възобновяеми енергийни източници.

Президентът припомни и за настояването си пред ЕС относно спецификите на държавите при намаляване на въглеродните емисии, както и да се намали тяхната цена, за което до момента е получил подкрепа от Чехия, Полша и Унгария. Въпреки това този въпрос до момента остава нерешен.

Лидерът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов отправи предложение за широка обществена дискусия по въпроса за българската енергетика.

Представителите на синдикалните организации благодариха за възможността да проведат среща с държавния глава, както и за последователната позиция на президентската институция в защита на автономността на българската енергетика.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Володимир Зеленски: Киев свали още един руски Су-25

На 4 май 2024 г. украински военнослужещи унищожиха още...

Откриха труп на тийнейджърка в багажника на кола в германския град Регенсбург

Все още не е ясно колко време колата е стояла на подземния паркинг

Русия поела контрола над Красногоровка в ДНР

Руската щурмова авиация пое контрола над най-големия укрепен район...

„Хамас“ за първи път склонен на примирие с Израел

Палестинското движение "Хамас" е готово да се съгласи с...

Задържаха чужденци, продавали цигари без разрешително

Открити са над 1200 стека с цигари от различни марки

Таксиметров шофьор блъсна 14-годишно момче с електрическа тротинетка в София

14-годишно момче с електрическа тротинетка е било блъснато от...

Слави Трифонов ще води две листи на „Има такъв народ“

Лидерът на "Има такъв народ" Станислав (Слави) Трифонов ще...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Лекуващи се украински военни са убити в Германия

Полицията на Бавария разследва инцидента

Радев: Здравеопазването не трябва да се развива като нечий бизнес

Здравеопазването, особено детското, трябва да се развива като държавен...

Лошото време попречи на един самолет българи да посрещнат Великден на Санторини

Силният вятър на гръцкия остров Санторини промени плановете на...

Франция с опити да облекчи напрежението между „Хизбула“ и Израел

Франция ще съдейства за облекчаване на напрежението между Израел...

БАБХ влиза в цеха, произвел козунак с батерия

Подаден е сигнал за открита в козунак батерия. Българската...

Росица Кирова против профанизирането на НС с ненужно говорене

Заместник-председателят на парламента Росица Кирова очаква и се надява...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg