Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Британският парламент прие закона за мигрантите

Снимка: (архив) EPA

Последният опит на британския премиер Риши Сунак да изпрати някои мигранти в Руанда най-накрая получи одобрение от парламента рано във вторник, часове след като той обеща полетите за депортиране да започнат през юли, съобщава АП.

Парламентът блокира приемането на законодателството в продължение на два месеца, докато Камарата на лордовете се отказа да прави поправки и разчисти пътя за законопроекта към стане закон.

Двете камари на парламента ще продължат да заседават, докато не бъде одобрено.

Припомняме, че Сунак съобщи на пресконференция, че първият полет с търсещи убежище лица до Руанда ще излети след 10-12 седмици. По негови думи правителството вече е направило конкретни приготовления

Мога да потвърдя, че поставихме летище в готовност, резервирахме търговски чартърни самолети за конкретни слотове и имаме 500 добре обучени лица, готови да ескортират нелегални мигранти по целия път до Руанда, с още 300 обучени служители през следващите седмици, посочи Сунак. Готови сме. Плановете са в сила. И тези полети ще излетят, каквото и да стане„, категоричен е той. Според графика, определен от британския премиер, първият полет ще тръгне през юли.

Сунак е уверен, че планът отговаря на всички международни задължения на Великобритания, като коментар на въпрос относно членството на държавата в Европейската конвенция за правата на човека.

Ако някога се стигне до избор между нашата национална сигурност — осигуряването на нашите граници — и членството в чужд съд, аз, разбира се, винаги ще давам приоритет на нашата национална сигурност„, допълни той.

В началото на 2024 г. Сунак спечели първото гласуване в горната камара на парламента за плана за изпращане на търсещи убежище в Руанда. Оттогава предложението претърпя редица поражения и спънки. В началото на март Камарата на лордовете прокара 5 поправки по законопроекта.

Комитетът по правата на човека на ООН призова на 28 март Великобритания да се откаже от спорния законопроект, поради опасения, че споразумението не е в съответствие с международното право.

На 16 април депутатите от Камарата на общините на британския парламент отхвърлиха всички промени.

Нелегалната миграция е голям политически проблем във Великобритания, където се разглежда като доказателство за провал на правителството да го контролира.

Броят на мигрантите, пристигащи във Великобритания с малки лодки, скочи до 45 774 през 2022 г. от едва 299 четири години по-рано, тъй като хората, търсещи убежище, плащат на престъпни банди, за да ги прекарат.

Миналата година пристигащите с малки лодки спаднаха до 29 437, тъй като правителството предприе мерки срещу каналджиите и постигна споразумение за връщане в родината.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Една година от масовата стрелба в белградско училище

На днешния ден преди една година тринадесетгодишният К. К. откри...

Масов бой и пострадали в центъра на Габрово заради етническа основа?

Масов бой в центъра на Габрово и пострадали хора....

Лошото време попречи на един самолет българи да посрещнат Великден на Санторини

Силният вятър на гръцкия остров Санторини промени плановете на...

Външно министерство предупреждава българите да внимават в Тбилиси

Във връзка със продължаващите протести в грузинската столица Тбилиси, Министерството...

Дания облекчава закона за абортите

Дания облекчава закона за абортите за първи път от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Украйна отрича, че е изтеглила Abrams-ите от фронтовата линия

Украинските сили отричат съобщенията за предполагаемо изтегляне на танковете Abrams...

Швейцария засега не кани Русия на мирната среща за Украйна

Швейцария обяви, че Русия не е поканена "на този...

Външно министерство предупреждава българите да внимават в Тбилиси

Във връзка със продължаващите протести в грузинската столица Тбилиси, Министерството...

Калин Стоянов вдигна със 100 лева порциона в МВР със задна дата

Служебният вътрешен министър Калин Стоянов е подписал днес две...

Главчев отменя решението за строеж на частна детска болница „Мама и аз“

Служебният премиер Димитър Главчев отмени приетото решението от 30...

Русия засилва офанзивата в Източна Украйна

Русия изпрати още войски в Очеретине в Източна Украйна,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img