https://www.gerb.bg/bg

Горбачов вярва, че СССР е можел да бъде спасен със създаване на Съюз на суверенните държави

Първият президент на СССР Михаил Горбачов смята, че съветските власти първоначално са подценили мащаба на проблемите на междуетническите отношения в Съветския съюз и необходимостта от неговото обновяване.

Страната можеше да бъде спасена дори след преврата през август 1991 г. с помощта на създаването на Съюза на суверенните държави, коментира той пред ТАСС в събота.

Първо подценихме мащаба и дълбочината на проблемите на междуетническите отношения, отношенията между центъра и републиките. Не стигнахме веднага до заключението, че съюзът трябва да бъде подновен„.

Според него целта на властите на СССР е била „да се създаде истинска федерация с реален суверенитет на републиките, които делегират на центъра част от правомощията„.

Сигурност, отбрана, транспортна мрежа, единна валута, гарантиране на човешките права по проектосъюзното споразумение бяха в сферата на съюзните структури. Сигурен съм, че това беше реален вариант, повечето републики биха го подкрепили, но Пучът от ГКЧП осуети тази възможност„, обяснява Горбачов.

Но дори след пуча, когато републиките обявиха своята независимост и позициите на президента на СССР бяха сериозно отслабени, аз вярвах, че съюзът може да бъде запазен. И предложих да се споразумеем за Съюза на суверенните държави„, допълва той.

По думите му Съюзът на суверенните държави ще се превърне в конфедеративна държава с още по-широки правомощия на републиките. „По-специално те ще станат членове на ООН, а Съюзът ще запази място в Съвета за сигурност. Единството на въоръжените сили, контролът върху ядрените оръжия щяха да бъдат запазени. Сигурен съм, че това би било много по-добре от това, което се случи след разпадането„.

Горбачов нарече времето преди напускането му от поста на държавен глава „черни дни“ за него, Съветския съюз и Русия. Защитаването на президентството със сила би довело до остър граждански конфликт с непредвидими последици, каза той.

Това бяха черни дни за Съюза и Русия. И тъмни дни за мен, въпреки че не загубих самообладание. Подписах указ за оставката на президента на СССР, смятам, че нямах право да действам по различен начин„.

Той отбелязва, че „не можел да се насочи към някаква силови опция по две причини“. „Първо, в този случай бих престанал да бъда себе си. И второ, такова решение би довело до остър граждански конфликт с непредвидими последици. Вярвах, че това не бива да се допуска“.

Горбачов уточни, че не е съгласен с мнението, че Съветският съюз е можел да бъде спасен, ако не е било решението му да подаде оставка като президент на страната. „Веднага след Беловежското споразумение издадох изявление, в което подчертах, че съдбата на една многонационална държава не може да се определя от волята на лидерите на трите републики, този въпрос трябва да бъде решен само с конституционни средства. Осъдих прибързаното появата на този документ – той не бе обсъждан нито от населението, нито от Върховните съвети на републиките, от чието име е подписан„, каза той.

По това време в парламентите на републиките се обсъжда проект на договор за Съюза на суверенните държави. „Трябва да кажа, че разчитах на демократично избрани парламенти, въпреки че Беловежското споразумение дори не предвиждаше ратификацията на този документ. Но в този критичен момент те не си казаха думата. Освен това решиха да отзоват своите представители от Върховния съвет на СССР и на 12 декември, практически без обсъждане, под аплодисменти, те ратифицираха Беловежското споразумение. Нека ви напомня, между другото, каква позиция заеха руските комунисти по това време – каквото и да, но да свалят Горбачов„.

Горбачов подава оставка като президент на СССР на 25 декември 1991 г., в същото време Съветският съюз престава да съществува.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Здравният министър отрече за лобистки натиск за частната болница „Мама и аз“

"Категорично нямаше лобистки натиск за разрешаване строежа на частната...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

САЩ предупреждават Израел за „хаос и анархия“ в ивицата Газа

САЩ предупреждават Израел за "хаос и анархия" в ивицата...

Военна прокуратура води разследването на катастрофата с НСО

Тепърва ще се установява скоростта на автомобилите

Делото срещу близнаците от Цалапица тръгна по същество

Делото срещу близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени в...

Задържаха 16-годишен, ограбил пенсионер в Пазарджик

Задържаха 16-годишен, ограбил пенсионер в Пазарджик. Възрастният мъж е...

Министерството на спорта обясни защо не финансира Федерацията по вдигане на тежести

Българската федерация по вдигане на тежести продължава да няма...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg