https://www.gerb.bg/bg

Германия: До няколко години Путин може да атакува НАТО

Снимка: EPA/CLEMENS BILAN

Все по-войнственият руски президент Владимир Путин може да атакува военния съюз на НАТО след по-малко от десетилетие, предупреди министърът на отбраната на Германия Борис Писториус, пише „Политико“.

Чуваме заплахи от Кремъл почти всеки ден… така че трябва да вземем предвид, че Владимир Путин може дори да нападне страна от НАТО един ден„, каза Писториус пред германския вестник Der Tagesspiegel в интервю, публикувано в петък.

Докато руска атака не е вероятна „засега“, министърът добави: „Нашите експерти очакват период от пет до осем години, в който това може да бъде възможно„.

След пълномащабното нахлуване на Кремъл в Украйна, Русия засили агресивната си реторика срещу някои от своите съседи включително балтийските страни и Полша, които всички са членки на НАТО, и Молдова – което накара висши служители на европейската отбрана да предупредят за риска от голям конфликт.

В сряда председателят на военния комитет на НАТО от националните началници адмирал Роб Бауер каза, че военният алианс е изправен пред „най-опасния свят от десетилетия“ и призова за „военна трансформация на НАТО„.

По-рано този месец главнокомандващият на Швеция генерал Микаел Биден по подобен начин призова шведите да се „подготвят психически“ за война.

Същия ден министърът на гражданската защита на Швеция Карл-Оскар Болин също предупреди, че „войната може да дойде в Швеция„.

В интервюто си за Der Tagesspiegel Писториус каза, че шведските предупреждения са „разбираеми от скандинавска гледна точка„, добавяйки, че Швеция е изправена пред „още по-сериозна ситуация„, като се има предвид близостта й до Русия. Освен това все още не е член на НАТО и чака одобрение от Турция и Унгария за присъединяване.

Но ние също трябва да се научим да живеем с опасността отново и да се подготвим – военно, социално и по отношение на гражданската защита„, предупреди Писториус.

Полша, която харчи повече от 4 процента от своя БВП за отбрана тази година, също е притеснена от непредсказуемостта на Русия след неочакваната атака срещу Украйна през 2022 г.

Русия се противопоставя на логиката. Това, което се случи през 2022 г., изглеждаше невъзможно. Трябва да сме готови за всеки сценарий„, каза министърът на отбраната Владислав Косиняк-Камиш в телевизионно интервю по-рано тази седмица.

В края на миналата година Германия преработи своята военна и стратегическа доктрина за първи път от 2011 г., целяйки да превърне Бундесвера в напълно боеспособна армия.

Войната се завърна в Европа. Германия и нейните съюзници отново трябва да се справят с военна заплаха. Международният ред е атакуван в Европа и по света. Живеем в повратна точка„, се казва в първия параграф на новата доктрина.

Външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис, открит критик на Путин, който беше един от най-шумните гласове в подкрепа на Украйна в ЕС, призова в четвъртък Европа да ускори подготовката за още руска агресия.

Има шанс Русия да не бъде спряна в Украйна„, каза Ландсбергис пред AFP на Световния икономически форум в Давос. „Няма сценарий в който, ако Украйна не спечели, това може да завърши добре за Европа„, предупреди той.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ЕЦБ: Употребата на AI във финансите може да се нуждае от нови правила

Използването на изкуствен интелект (AI/ИИ) във финансите е все...

Лекарите продължават да се борят за живота на ранените при тежката катастрофа в Пловдив

Влошило се е обаче състоянието на пожарникаря, върху когото падна дърво по време на спасителната акция

Над милион са икономически неактивните хора у нас

Неактивните хора на пазара на труда в България са...

Русия готова да се изправи срещу Запада на бойното поле

Право на Запада било да се бие за Украйна

Изригна вулканът Ибу в Индонезия, наводнения взеха жертви (ВИДЕО)

Вулканът Ибу в Индонезия изригна в понеделник сутринта, изхвърляйки стълбове...

Володин: Украйна рискува да въвлече Запада в голяма война с Русия

Председателят на долната камара на руския парламент предупреди, че...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg