https://www.gerb.bg/bg

Фандъкова: Блокирането на кръстовища е срещу хората, в 72 не се возят политици и олигарси

Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu / Васил Димитров

Блокирането на кръстовищата е срещу нормалните хора, защото в градския транспорт в 72 не се возят нито политиците, нито олигарсите. Там се возят обикновените хора, които отиват на работа и водят децата си на училище и детска градина.

Така столичният кмет Йорданка Фандъкова коментира блокадите при протестите в столицата.

София е град, в който през последните години се провеждат голям брой протести с различни каузи и участници. Това създава една демократична градска среда и е белег за зрялост, изтъкна Фандъкова. Тя е кметът, който е гарантирал на протестите възможността хората свободно и мирно да изявят своята воля.

Провеждането на протести е голяма отговорност за организаторите. Затова призовавам организаторите на протести да спазват закона и да заявяват протестите, настоя градоначалникът.

Фандъкова посочи, че хората, застанали с протестиращите, не спазват закона, цари беззаконие, хаос и агресия. Това не може да бъде представителството на тези прекрасни млади хора, които очакват промяната. Затова, например, Фандъкова разбира, че Орлов мост е символ на всички, като лично тя е протестирала там като млада.

Блокирането създава неудобство за хората в София, призна кметицата, която се надява до септември ремонтите да приключат, за да може, когато дойде големият трафик в столицата, хората да може да се движат свободно. Фандъкова се надява организаторите на протестите да осъзнаят, че в интерес на протеста е неговото мирно провеждане и неконфронтация.

Тя отказа да коментира тактиките и стратегиите на полицията за провеждането на протестите, а заяви, че ако протестите се заявяват, се дава възможност на общината и полицията да си свършат работата.

Тогава полицията е длъжна да осигури обществения ред, но когато се призовават хора, а ти дори не участваш там и се изпращат някъде екипи, може да се очаква конфронтация, коментира Фандъкова.

Тя не може да говори от името на полицията.

Недопустимо е, недопустимо е, недопустимо е организаторите да допускат хора или който и да е от възрасните хора да разплаква деца. Това е недопустимо и не е в интерес на никого, категорична бе Йорданка Фандъкова.

Каква е причината организаторите да не искат да спазват закона? Когато каузата ти е законност, защо отказваш да спазваш закона – защото това е отговорност и когато го заявиш с името си, с подписа си, ти носиш отговорност за хората и отговорност за спазването на закона и всички останали хора. Затова искам да се спазва законът от всички – както от нас, така и от организаторите, които не зная каква е тяхната цел и със сигурност не е в реда и спокойствието, подчерта Фандъкова.

По думите на столичния кмет общинската полиция участва тогава, когато й се възлагат задачи от СДВР.

До този момент няма заявен протест за днес, каза още Фандъкова.

Припомняме, при протестите на 17 август на бул. „Ситняково“ в София демонстранти потрошиха кола на жена с две деца, която се опита да премине през блокадата. Заради случая лидерът на „Воля“ Веселин Марешки заяви, че България е в гражданска война.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Правителството изплати 5000 евро на млада футболистка, лишена от право да се състезава

Българското правителство одобри едностранна декларация за изплащане на обезщетение от...

Моторист без книжка се заби в трактор край Кнежа с мотор без номер

36-годишен мъж без книжка е катастрофирал вчера с нерегистриран...

Ресторантьорите се оплакаха от терор от „Спаси София“

Задръстванията по бул. "Патриарх Евтимий" стигат до Попа надолу...

Изплащат украинската помощ за земеделците до края на месеца

Продължава изплащането на т.нар. "украинска помощ" на земеделските производители,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg