https://www.gerb.bg/bg

Диверсанти са проникнали в Курска област

Снимка: Stock by Getty Images

Руски военни блогъри и телеграм таблоидът „База“ твърдят във вторник сутринта, че в Курска област близо до село Теткино, което се намира на границата с Украйна, има „стрелба“ и „работа и артилерия“. Други доклади споменават Белгородска област, обобщава Би Би Си.

Телеграм каналът на „легиона“ „Свобода на Русия“, забранен в Русия като терористична организация, публикува публикация с думите „пресякохме границата“ и видео, заснето през нощта, което показва движението на някакъв вид бронирана машина.

Изданието РБК-Украйна, позовавайки се на източници в спецслужбите, твърди, че някакъв „Сибирски легион“ (не се знае какъв е), Руски доброволчески корпус (РДК) (също забранен в Русия като терористична организация) и „Свобода на Русия“ са “ водили на битки“ в Белгородска област (също близо до границата).

Губернаторът на Курска област Роман Старовойт публикува кратко 47-секундно видео, в което заявява, че снощи „беше неспокойна нощ“. Във видеото той говори за „мащабна атака с дронове“ в региона, като в надписа към публикацията той уточни, че те са били 11.

Едва след това губернаторът съобщава, че „от сутринта се води обстрел на село Теткино… имаше опит на ДРГ (диверсионно-разузнавателна група – Би Би Си) да пробие, имаше бойна стрелба, но там не беше осъществен пробив.

Руското Министерство на отбраната заяви в изявление, че в 03:00 ч. московско време, „след интензивен обстрел на цивилни цели„, диверсантите „с подкрепата на танкове и бойни бронирани машини са се опитали да нахлуят едновременно на територията на Руската федерация в три посоки в районите на селищата Одноробовка и Нехотеевка и Сдарюшино, Белгородска област.“

Министерството на отбраната твърди, че „няма нарушения на държавната граница, а противникът е „понесъл значителни загуби„.

В същото време представител на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна даде следния коментар: изброените формирования „действат като самостоятелни части, тъй като се състоят от руски граждани„. „Сега вероятно има съвместна операция между тези части„, каза той пред Канал 24.

Воюващите на страната на Украйна формирования („Свобода на Русия“ и РДК) многократно са обявявали диверсионни атаки, в някои случаи това е потвърждавано от руските власти.

Руският журналист Андрей Руденко също твърди в своя телеграм канал, че „в Белгородска област сутринта врагът е направил опит за пробив“ и „изпрати три бронетранспортьора до югоизточната граница на Грайворонски район“ (това е Белгородска област). . Според Руденко в Курска област в района на Теткино е имало „опит за пробив на границата“, „част от вражеските сили са били унищожени, останалите са отстъпили.

Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков, който по-рано съобщи за нападения с дронове в нощта на 12 март, сега пише, че град Шебекино (също на границата с Украйна) е бил обстрелван от въоръжените сили на Украйна: „има един пострадал – жена е с охлузна рана на лицето“, „има различни щети по шест частни домакинства, постройки на магазини, централна районна болница, детска градина и техникум„.

На 21 май миналата година проукраинските Руски доброволчески корпус (РДК) и Легион „Свобода на Русия“ (ЛСР) извършиха рейд в Белгородска област, което доведе и до физически сблъсъци на територията на Русия. Два дни по-късно, 23 май, руските власти обявиха успешен финал на антитерористичната операция. Според руски източници лично генерал-полковник Александър Лапин е ръководил операцията.

Руското министерство на вътрешните работи обяви за федерално издирване командира на РДК Денис Капустин на 27 март.

В бюлетина за Капустин (известен още под псевдонимите Денис Никитин и Белият Рекс) пише, че се издирва по член от Наказателния кодекс. По кой обаче не се уточнява.

Според Федералната служба за сигурност (ФСБ) Капустин е бил „организатор и пряк участник в атаката на 2 март 2023 г., извършена от членове на РДК срещу села в Брянска област„. ФСБ го обвини в „опит за убийство“ на основателя на телевизионния канал „Царьград“ Константин Малофеев и в организиране на „саботаж и терористичен акт“ с помощта на самоделно взривно устройство във Волгоградска област.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Кола уби възрастна жена на тротоар в Сливен

След опит да избегне удар с друг автомобил

Сърбия пак обеща подкрепа за Украйна, но не и мерки срещу Русия

Сръбският премиер Милош Вучевич изрази подкрепа за Украйна във...

Около 1100 са рисковите избирателни секции

Те обаче имат по-ниска тежест, отколкото преди години

10 хил. хектара гори са засегнати от пожари в Западна Канада

Горски пожари се разпространяват на територията на около 10...

Двама маскирани обраха автомивка в София (СНИМКА)

Двама маскирани обраха автомивка в оживен район в София,...

Разкриха наркооранжерия с 128 растения във Врачанско

Задържаха двама жители на град Мизия за срок до...

Хуманитарна помощ пристига на построения от САЩ кей край Газа

Хуманитарна помощ започна да пристига на построения от САЩ...

България ще извърви пътя към Еврозоната, убедени са икономисти

Заради високата инфлация нямаше как да влезем в Еврозоната...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg