https://www.gerb.bg/bg

Делян Пеевски даде на Сарафов да чете разследването на АКФ за Мартин Божанов

Снимка: архив Микка Симидчиева, Информационна агенция News24sofia.eu

Парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС са внесли в деловодството на Народното събрание проект на Решение за създаване на временна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов – Нотариуса. Това съобщават от пресцентъра на ДПС.

Поради наличието на твърдения относно осигуряването на „чадър“ над убитото лице, е наложително изясняването на абсолютно всички факти покрай този случай.

Сигнал до и.ф. Главен прокурор Борислав Сарафов, съдържащ оповестените от неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ в ефира на национални медии и множество публикации, факти и обстоятелства, свързани с твърдения за наличие на „частен клуб за магистрати“, собственост на Мартин Божинов внесе председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Според Пеевски, публикациите съдържат достатъчно чувствителни данни, които трябва да бъдат проверени от Прокуратурата за установяване на обективната истина и защита на обществения интерес чрез привличане към отговорност, ако в хода на разследването се установят магистрати, осъществили престъпна дейност.

Призовава се Прокуратурата към бързо, адекватно и пълно разследване.

Незабавно създаване на временна парламентарна комисия, която да провери обстоятелствата около дейността на групата около Мартин Божанов – Нотариуса. Това обяви във вторник сутринта председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски в отговор на призива на Антикорупционния фонд.

Правовата държава означава държава с обективна и независима съдебна система. Недопустимо е правосъдието да се случва по клубове и на тъмно„, подчерта той.

Пеевски отбелязва, че това не е първият случай, в който се разкрива нерегламентирано влияние в правосъдната система, но е категоричен, че трябва да бъде последният.

Пеевски заявява, че със съгласието за промени в Конституцията и сформирането на евроатлантическото конституционно мнозинство е започнато реформирането на правосъдната система, което трябва да бъде завършено за възстановяване на държавността и справедливостта.

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски и бившият главен прокурор Иван Гешев не са разпитвани като свидетели във връзка с разследването на Мартин Божанов – Нотариуса, което е проведено като проверка в СГП за оказване на натиск върху магистрати.

Това стана ясно на брифинг на прокуратурата. Такъв разпит обаче предстои, потвърди градският прокурор Илиана Кирилова.

Кирилова заяви, че се е запознала от медиите за няколко неща – както преди време за заплахите спрямо съдия Владислава Цариградска и съдия Цветко Лазаров, така и за въпросния клуб SS, който е стопанисвал Мартин Божанов. Кирилова поиска повече информация от Антикорупционния фонд, който направи случая публичен както преди няколко години, както и за този клуб за магистрати преди два дни.

Има свидетелски показания, че в частния клуб на застреляния Мартин Нотариуса са ходили съдии и прокурори, но това не означава, че са извършили престъпление или че са вземали подкупи, коментира от своя страна говорителят на Софийската градска прокуратура Христо Кръстев. От думите му стана ясно, че има конкретни имена, които се споменават и са обект на разследване. И бившата съпруга на Божанов споменава клуба. Кръстев посочи, че не работят по посещенията, а за да се внесе обвинение за подкупи и търговия с влияние трябват преки доказателства или вериги от косвени.

Илиана Кирилова увери, че в СГП се е работило изключително съвестно по случаите, свързани с името Мартин Божанов и изказа недоволство от „ехидни“ забележки в медиите.

Според Кирилова клубът е затворен много отдавна и до този момент не са работили по въпроса. И въпреки че заяви, че се работи по делото за контактите на Божанов със съдии и прокурори, се опита да отклони въпроса къммного случаи на пострадали хора от имотни измами„.

Предстоят обаче още няколко действия от страна на прокуратурата за изясняване на случая около убийството на Нотариуса, които от страна на държавното обвинение не пожелаха да споделят пред медиите.

По делото са разпитани много хора, посочи Кирилова. Работата по разследването продължава. Предстои и установяване на въпросния клуб, в който Нотариуса е събирал магистратите.

Кирилова добави, че досъдебното производство по случая за смъртта на Нотариуса ще се удължи. Тя не знае да има разработка на Нотариуса в ГДБОП.

Кирилова посочи още, че не е известно за връзки между Петър Петров – Петьо Еврото и Мартин Божанов – Нотариуса.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Здравният министър отрече за лобистки натиск за частната болница „Мама и аз“

"Категорично нямаше лобистки натиск за разрешаване строежа на частната...

Военен камион се заби в бус с туристи на АМ „Тракия“

Шофьорът на камиона обяснил, че спирачките му отказали

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Кола блъсна и уби пешеходец във Варна

Автомобилът и жертвата са паднали в строителен изкоп

Инженерите в СДВР се захващат с новата маркировка на Патриарха

Позицията на СДВР е, че проектът за новата маркировка...

Паднали камъни затрудняват движението в Хаинбоаз

Свличане на скални късове блокира едно от трите платна...

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Арестуваха мъж, заподозрян в убийството на чужденец в к.к. „Св. Св. Константин и Елена“

Задържаха мъж, сочен за предполагаемия убиец на украински гражданин...

Шефът на Столичния общински съвет търси виновниците за края на Симеоновския лифт

След години на престъпно бездействие от страна на тогавашните...

Във Варна акостира корабът, причинил инцидента с потъналия Mohammed-Z

Пътуващ за Варна кораб, превозващ тръби, е ударил потъналия...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg