https://www.gerb.bg/bg

Делян Добрев: Асен Василев източи 3,5 млрд. лв. от енергетиката

Асен Василев източи 3,5 млрд. от енергетиката през последните 2 г. за дупките в бюджета. Печалбите на енергийните дружества се разпределиха като дивиденти към бюджета. Това заяви пред БиТиВи депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

Той посочи, че 7-и блок на АЕЦ Козлодуй би трябвало да е готов през 2035, а две години по-късно да бъде завършен и осми. По думите му в момента върви процес по избор на строител. Участвали са пет фирми. Две китайски и две американски, които не отговарят на всички изисквания и корейската Хюндай, с която ще стартират преговори. Според Добрев строежа на новите мощности ще струва около 14 млрд. долара.

Депутатът подхвана и темата „Лукойл“. Той изтъкна, че преди войната фирмата е купувала 15 млн. барела руски петрол, а след това е купувала по 45 млн. барела. Народният представител изтъкна, че от 1 януари 2024 рафинерията в Бургас работи с неруски петрол. Цените са същите, горивата не поскъпнаха, рафинерията си работи. Руските опорки на Денков и Василев се оказаха просто руски опорки. Режима на Путин обаче получи милиарди от България, поясни Добрев.

Народният представител подчерта, че премиера Николай Денков е обикалял с оставка в джоба и е заплашвал да я подаде, ако падне дерогацията. Според Добрев дерогацията е изкарала една година повече, от колкото е било необходимо.

Делян Добрев заяви, че е получил сигнал, че министърът на финансите Асен Василев се е возил в личния автомобил на Александър Величков и двамата са посетили централата на „Лукойл“. По думите му по време на изслушването в НС Величков не е отрекъл това да се е случило.

За Добрев е озадачаващо че Кирил Петков и Асен Василев продават Лукойл. В качеството на какви го правят, запита той. Те я предлагат без да са собственици на рафинерията, добави депутатът.

Добрев не пожела да коментира ротацията, защото личното му мнение щяло нажежи обстановката в некоалицията.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Иранските държавни медии използват израза "твърдо кацане", за да...

Здравният министър отрече за лобистки натиск за частната болница „Мама и аз“

"Категорично нямаше лобистки натиск за разрешаване строежа на частната...

Военен камион се заби в бус с туристи на АМ „Тракия“

Шофьорът на камиона обяснил, че спирачките му отказали

Кола блъсна и уби пешеходец във Варна

Автомобилът и жертвата са паднали в строителен изкоп

Няма да има съществено увеличение на цената на тока

Съществено поскъпване на цената на тока за битовите потребители...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Тръмп агитира сред най-твърдите си привърженици

Кампанията за Белия дом набира скорост

Разследват схема за строителни измами в страната

Прокуратурата във Варна разследва строителни измами, ощетили жители на...

Израелски удар уби командир на „Хизбула“ в Ливан

"Хизбула" обяви, че един от нейните командири е бил...

Министерството на иновациите и растежа работи по нова стратегия за ББР

В Министерството на иновациите и растежа се проведе първото...

Увеличават заплатите и на администрацията във ВУЗ-овете с 12%

Увеличават с 12% заплатите на администрацията във висшите учебни...

Полицията в Разград глоби 5 абитуриенти за „надуване“ на клаксони

Петима абитуриенти в Разград са глобени за безотговорно поведение...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg