https://www.gerb.bg/bg

ДБ зове Комитова да спаси мигащия зелен сигнал на светофарите

Снимка: iStock

От „Демократична България“ се обръщат към регионалния министър Виолета Комитова относно премахването на „мигащия зелен сигнал“ на светофарите.

В съвместно писмо Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев посочват, че съгласно Наредбата за регулиране на движението по пътищата със светлинни сигнали зеленият сигнал на светофарите за ППС е „зелен, немигащ цвят“. Тази разпоредба препраща към ППЗДП, който е приет по реда на стария Закон за движение по пътищата през 1996 г. и до днес Министерският съвет не е изпълнил задължението си да приеме нов правилник.

Според ДБ това води до правна несигурност и до намерението на няколко общини в страната, сред които и Столичната община, да премахнат съществуващите от години „мигащи зелени светофари“, които с трикратно премигване на зеления сигнал предупреждават шофьорите, че предстои неговата смяна.

От ДБ са категорични, че е опасно подобна отмяна да се прави „от днес за утре“, както вече е започнала Столичната община.

От партията предупреждават, че за много водачи подобна отмяна без предупреждение ще е проблем, особено за създалите си такива навици, пътувайки всеки ден по даден маршрут с такива мигащи светофари.

От ДБ изтъкват, че има недвусмислена статистика, че след въвеждането на мигащите зелени светофари ПТП-ата на тези кръстовища са намалели съществено.

Те отбелязват, че действащият ЗДвП допуска съществуването на мигащи зелени светофари и дори предвижда поставяне на „броячи“, които да отчитат остатъчното време на съответния светлинен сигнал. Те обаче са значително по-скъпи от системите за „мигащ зелен сигнал“.

По тази причина от ДБ призовават Комитова да спаси мигащия зелен сигнал на светофарите като средство за повишена безопасност на движението по пътищата. За целта е необходима прамяна в Наредбата на МРРБ, в която да се допусне зеленият сигнал да бъде не само постоянно светещ, но и мигащ.

Според ДБ е дори необходимо такива мигащи устройства да бъдат поставени на всички светофари по кръстовищата. Ако пък дадена община реши да премахне тази функция на съществуващите светофари, задължително да се поставя брояч, предлагат още демократите.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Столична община чисти НДК от драсканици

Граждани пък искат да им ремонтират улиците

Израелските танкове са достигнали до жилищни райони на Рафах

Израелските танкове са достигнали до жилищни райони на град...

НСИ: 93 млн. лв. са приходите от нощувки за март месец

Приходите от нощувки са се увеличили с 17.4% за...

Шофьор загина в катастрофа на АМ „Тракия“

Шофьор загина на АМ "Тракия", съобщава БНР. Колата му е...

КС отказа да отмени прекратяването на концесията на Лукойл за „Росенец“

Конституционният съд единодушно отхвърли искането на президента Румен Радев...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg