https://www.gerb.bg/bg

Дания също прекрати разследването за „Северен поток“

Снимка: (архив) EPA

Дания прекрати разследването си на взривоветена газопроводите „Северен поток“ 1 и 2, съобщава „Ройтерс“.

Тя стана втората страна, направила това, след като през февруари и Швеция приключи своето разследване.

Газопроводите „Северен поток“ 1 и 2, пренасящи руски газ до Германия под Балтийско море, бяха повредени от поредица от взривове в шведски и датски води през септември 2022 г.

След инцидента датската полиция съобщи, че те са били засегнати от мощни експлозии, а шведски разследващи потвърдиха, че откритите на място следи от експлозиви убедително показват, че е имало саботаж.

Швеция, Дания и Германия започнаха отделни разследвания на взривовете на „Северен поток“, като всяка от страните строго контролираше информацията.

Разследването е довело властите до заключението, че е имало умишлен саботаж на газопроводите. Оценката обаче е, че няма достатъчно основания за водене на наказателно дело в Дания„, посочват от полицията в Копенхаген.

Москва и Западът, които са във вражда заради нахлуването на руските сили в Украйна през февруари 2022 г., взаимно се обвиняват за взривовете на газопроводите. Всяка от страните отрича да е замесена и досега никой не е поел отговорност.

Швеция вече прекрати разследването си с мотива, че няма юрисдикция по случая. Тя обаче е предала доказателства на германските следователи, които все още не са публикували никакви открития.

Датската полиция заяви, че е сътрудничила със съответните чуждестранни партньори, като проведеното разследване е било „комплексно и всеобхватно“.

В случай че единственото оставащо разследвание – германското, не установи убедително доказателство, загадката зад един от най-дръзките актове на инфраструктурен саботаж в съвременната история може да остане неразгадана.

Веднага след инцидента Съединените щати и НАТО нарекоха атаките срещу газопроводите от септември 2022 г. „акт на саботаж“. От своя страна Москва обвини Запада и призова Съвета за сигурност на ООН да проведе независимо разследване. Нито една от страните не е предоставила доказателства за твърденията си.

В началото на март миналата година няколко западни медии съобщиха, че „проукраинска групировка“ може да е замесена в експлозията на газопроводите. Според медиите НАТО се е стремял да не допусне тази информация да стане публична, тъй като това би довело до изостряне на отношенията между Украйна и Германия.

През февруари 2023 г. американският разследващ журналист и носител на наградата „Пулицър“ Сиймур Хърш съобщи, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън стои зад операцията.

В публикациите се посочва, че администрацията на Зеленски не е знаела за предстоящия саботаж. Украинският президент също отхвърли всички обвинения, като подчерта, че „украинците определено не са извършили това“.

Последвайте ни в Google News Showcase 

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Израел уби петима свои войници при приятелски огън в Северна Газа

Военните са попаднали под кръстосан танков огън

Задържаха грузинец, подпомагал чужденци да преминат незаконно страната

Задържаха грузинец, който незаконно е подпомагал чужденци да преминат...

Големи френски полицейски подкрепления се разполагат в Нова Каледония

Подкрепления на френската полиция започнаха да пристигат в Нова...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

ПП-ДБ заподозряха служебен министър през ББР да купува гласове

В свое участие по БНТ министърът на иновациите и...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg