https://www.gerb.bg/bg

Бойко Рашков пропука конституционното мнозинство (ОБНОВЕНА)

Снимка; архив БГНЕС

Пробойна в конституционното мнозинство. Бившият вътрешен министър Бойко Рашков не е съгласен с текстове от предложенията за изменение на основния закон.

Нееднократно мнозинството уверяваше, че има такава подкрепа, че да се случат промените в Конституцията, но днес в пленарна зала стана ясно, че това не е съвсем така.

Бойко Рашков няма да подкрепи Конституцията в този й вид. Критиките му бяха относно текстовете за главния прокурор. Засилвала се политическата възможност да се избират главни прокурори без качества, според него. При промените през 90-те години е имало консенсус за баланс, а за ВСС е имало съгласие за паритет. „Ти си го избра“- тези култови реплики на „един прокурор към един политик„, припомни бившият вътрешен министър. А промените внушавали, че политиците ще се месят в прокуратурата, убеден е Рашков.

Днес законотворците се заеха с дебатите по промените, като се намесиха постите и литературните сравнения. Според Надежда Йорданова промените в Конституцията са основа за едно благоденстващо общество. Тя е оптимист, че този парламент е на път да реши проблемите на съдебната система. Една от целите е да върнем прокуратурата там, където й е мястото, заяви Йорданова. Главният прокурор не трябва да бъде свръховластен, по мнението й, а членовете на ВСС трябва да са изявени професионалисти, а не партийно зависими. Друга част от промените целят укрепване на парламентарната република, изтъкна народният представител. Затова и парламентът ще работи при служебно правителство и то няма да е безконтролно. Това са важни въпроси, които ще подобрят климата, смята Надежда Йорданова.

Съгласието е възможно, отчете и Радомир Чолаков от ГЕРБ. С Конституцията трябва да се борави внимателно, за да не се превърне в ядрена бомба, а оценката му е, че към момента депутатите подхождат внимателно към Основния закон. Той изтъкна, че за пореден път ще има изменения на важен закон по време на пости. Досегашната практика не показвала добър ефект все заради грехове, затова и призова да се прояви смирение.

Страстите бушуват, а времето ни е крайно малко, предупреди народният представител. Дано на Бог не му е омръзнало да пази тази измъчена страна, подчерта той.

Кристиян Вигенин от БСП съзря коледния дух, а депутатите били в паралелна вселена. Мнозинството трябвало да подходи малко по-самокритично. Социалистът вижда противоречия в текстовете от Конституцията и други законодателни изменения на мнозинството. Според него главният прокурор се обезсилвал до степен, че се превръщал в главен секретар на Върховната прокуратура и дори в младежки омбудсман. Конституцията- това са носещите основни на нашата държава, каза още червеният депутат. Санчопанчовци на задкулисието пък били управляващите, затова и вече не му били симпатични.

Парламентарната група на „Възраждане“ също обяви, че няма да подкрепи така предложения вариант на проект за промени в Конституцията. Депутатът от формацията на Костадин Костадинов – Цвета Рангелова обясни пред журналисти в кулоарите на Партийния дом, че голяма част от предложенията за промени в Основния закон не са от компетентност на Обикновено Народно събрание.

По думите ѝ очевидно сглобката бърза да приеме конституционните промени, за да може да се удължи срока на работа на Народното събрание. Предложенията за промени в Конституцията не стават и е вредно засилване на политическото влияние на представители на Народното събрание в сферата на прокуратурата. Не се постига желаната съдебна реформа, а се засилва политизирането на толкова важен орган, какъвто е прокуратурата, подчерта Рангелова.

Дебатът за проекта за промени в Конституцията е в разгара си, а всяка една от парламентарните групи има двойно повече време за изказвания и дебати за промените в Основния закон. Очаквано най-много критики промените в Конституцията понесоха от опозиционните партии в Партийния дом – „Възраждане“, БСП, ИТН и независимият депутат Радостин Василев.

Независимият народен представител Радостин Василев разкритикува, че сглобката няма политическа и юридическа легитимация да правят проект за промени в Конституцията. Той се надява, че Конституционния съд бързо ще вземе мерки и ще отмени близо 90% от приетите текстове, за да няма предколедна изненада. Българските граждани не трябва да си стоят вкъщи и да гледат какво се случва по телевизията, а да протестират срещу противоконституционните текстове, призова Василев.

„Възраждане“ и ИТН пък се заканиха, че ще пуснат конституционна жалба срещу проекта за промени в Конституцията. Гроздан Караджов заяви, че промените, които се готвят са един смокинов лист на сглобката. Почти няма позитивен отзвук на преподаватели и конституционалисти по нито един от текстовете, посочи той.

Кой в България в момента знае какво правите, вие, вносителите с Конституцията на Република България? Къде е общественият дебат и къде е разговорът с обществото за това кое е необходимо да се промени. Или така наречените промени ще обслужат съдебната система. Това ли е така наречената съдебна реформа, ядоса се Гроздан Караджов.

Какво правите с българската Конституция, бе колеги, и какво правите с българското общество„, възмутен е депутатът от ИТН.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че вносителите на проекта за промени в Конституцията не проявяват уважение към професорите и преподавателите. Това, което се случва днес, е фалшив дебат за фейк Конституция, изтъкна Нинова, която призова студентите по „Право“ да вземат като антиурок по Конституционно право проектът за промени в Основния закон. Тя изрази възмущението си, че вносителите на проекта за промени в Конституцията ги няма в пленарна зала на Партийния дом и за това, че се отказали от редица предложения в нея.

Тя посочи, че с този нормативен експеримент с проекта за промени в Конституцията ще се взриви българският национален суверенитет. Нинова поздрави Бойко Рашков от ПП-ДБ за смелостта, че няма да подкрепи проекта за промени в Конституцията и се чудила кога ще изригне.

Тя призова президентът Румен Радев да представи неговия проект за промени в Конституцията между първо и второ четене. Нинова покани останалите народни представители от името на „БСП за България“ да разговарят с конституционалистите, написали сегашната действаща Конституция от 7-то Велико Народно събрание.

Председателят на Комисията по конституционни въпроси и депутат от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков веднага отговори на Нинова. Той защити проекта за промени в Конституцията и призова депутатите повече да четат. Лично Чолаков ще направи предложения за промени между първо и второ четене в проекта за промени в Основния закон, касаещи въпроса с двойното гражданство.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Софи Димитрова
Софи Димитроваhttp://news24sofia.eu
Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Радев притеснен, че страстите на войната между Русия и Украйна се разпалват и в Европа

Неприемливо е продължаването на войната и невъзможната победа над Русия да се представят като единствен възможен изход, подчерта Радев

Румънският премиер очаква падане на визите за САЩ от октомври

Премиерът на Рунъния Марчел Чолаку заяви в неделя, че...

Ким Чен Ун наблюдава теста на тактически балистични ракети

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун e наблюдавал в петък...

ИПБ прави одит на новата организация на движението по „Витоша“ и „Патриарха“

Институтът за пътна безопасност (ИПБ) възложи на одитори, инженери...

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Атентатът срещу Фицо – политическо нападение или реваншизъм?

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията заяви,...

Редица страни поискаха израелската ПВО след успеха ѝ при атаката на Иран

Израелските ПВО системи "Стрела" (Arrow) спомогнаха за осуетяването на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg