https://www.gerb.bg/bg

Призракът на предсрочните избори съживен и на „Дондуков 2“ (ВИДЕО)

Публичната комуникация в коалицията сякаш съживи призрака на предсрочните избори. Това заяви президентът Румен Радев в началото на консултациите за съставяне на правителство в рамките на 49-то Народно събрание. Първият кръг е с най-голямата парламентарна сила и както открои самият държавен глава, и пръв мандатоносител – ГЕРБ/СДС. Именно заради това и бе откроено, че ГЕРБ носят и най-голямата отговорност.

В президентството за консултациите дойде преговорния дамски екип от ГЕРБ – начело с вицепремиера и външен министър в оставка Мария Габриел и депутатите Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян. Не присъства председателят на ПГ на ГЕРБ и лидер на партията Бойко Борисов.

Пред дамския екип Румен Радев подчерта обаче, че още в началото имало индикации за политическия трус и опасността от предсрочни избори, въпреки понякога „внушителното мнозинство“, което е излъчвало Народното събрание. Важен е въпросът за сложните отношения в коалицията, изтъкна президентът и поиска да чуе как вървят преговорите за съставяне на правителство и има ли сближаване на позициите.

Снимка: БГНЕС

Като важни въпроси, чийто отговор иска да чуе, Радев открои – готови ли са ГЕРБ за връчването на мандата или имат нужда от още време. Също така държавният глава иска да знае дали от ГЕРБ мислят и имат готовност и за другия вариант – да търсят ново мнозинство за подкрепа на едно правителство.

За мен е важно да има диалог, да се казват и добрите, и лошите неща, отговори Мария Габриел. Имаме нужда от стабилност и спокойствие, но то трябва да е на принципна основа, изтъкна тя. Също така според Габриел различията трябва да се преодоляват отново на принципна основа и по утвърден механизъм.

След краткото изказване на Мария Габриел и отказа да вземат думата останалите три дами от преговорния екип откритата част приключи и медиите бяха помолени да пуснат залата.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Здравният министър отрече за лобистки натиск за частната болница „Мама и аз“

"Категорично нямаше лобистки натиск за разрешаване строежа на частната...

Военен камион се заби в бус с туристи на АМ „Тракия“

Шофьорът на камиона обяснил, че спирачките му отказали

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Полицията в Разград глоби 5 абитуриенти за „надуване“ на клаксони

Петима абитуриенти в Разград са глобени за безотговорно поведение...

Етнически сблъсъци в столицата на Киргизстан

Около 30 души са поискали помощ от здравните власти

Баба от Петрич се озова в болница след кавга с друга баба

Възрастна жена от Петрич се озова в болница след...

Обвиниха кмета на Дупница в заплахи към полицейски шеф

Повдигнаха обвинение на кмета на град Дупница за отправени...

Почина коментаторът на CNN Алис Стюарт

Почина Алис Стюарт. Тя е ветеран политически съветник и...

Атентатът срещу Роберт Фицо – общоевропейски симптом?

Атентатът срещу премиера на Словакия Роберт Фицо е общоевропейски...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg