https://www.gerb.bg/bg

Ще се прави ли ремонт на ремонта на Конституцията?

Снимка: Микка Симидчиева, Информационна агенция News24sofia.eu

Депутатите кръстосаха реплики в големия дебат по проекта за промени в Конституцията, който днес отвориха на първо четене в пленарна зала.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че днешният ден е прецедент, защото започват промени след като са се чули над 50 отрицателни становища. Докладът на Комисията по конституционни въпроси отразява главата на съдебната реформа, а самите промени в Конституцията представляват отказ от национален суверенитет.

Нинова призова поне един от вносителите да каже, че националният празник 3 март няма да се пипа от Конституцията. Лидерът на БСП разкритикува и „голямата кошницаза ограничаване на правомощията на служебното правителство, но сега инициаторите били с празни ръце – тъй като се предлага служебният премиер да се избира между шефовете на БНБ, Сметната палата или Конституционният съд. Дори и такъв министър-председател ще има правомощия да купи нови осем F-16, да уволни 7 000 административни държавни служители. Това не е решение, според БСП, а като такова Нинова посочи изготвянето на Закон за служебния кабинет, който да определя правомощията на един кабинет.

Тя се позова и на това, че 2/3 от професионалистите и хората, които ще засегне реформата, заявяват, че тази реформа не е работа на обикновено Народно събрание, а се изисква Велико народно събрание. С какви претенции тръгвате да правите промени в Конституцията, заявявайки че целите правова държава и справедлив процес, след като тръгвате с нарушаване на Конституцията, запита Нинова. „Кого лъжете, на какво си играете – конституционна реформа на думи, но абсолютна юридическа неграмотност„, оцени тя.

Нинова изтъкна, че „пералнятаза конституционна реформа вече е работила няколко месеца, като е заключила кюлчетата и еврата на Бойко Борисов в шкафчето, а и вече няма казус с двойното гражданство на бившия премиер и настоящ съпредседател на ПП/ДБ Кирил Петков. В предложенията в Конституцията се прави опит да се овладее съдебната система, според Нинова.

Тя запита още депутатите защо се гаврят с Конституцията? Това е юридическа неграмотност и политическа нищета, която води до разграждането на държавността, каза Нинова. БСП няма да подкрепи промените в Конституцията.

Съпредседателят на ПП/ДБ генерал Атанас Атанасов отговори на Нинова. Проектът за промени в Конституцията е рамка и впоследствие на следващото четене да се обсъди кое ще бъде прието от мнозинството в парламента, обясни той.

Никола Минчев, зам.-председател на 49-то Народно събрание, също репликира Нинова. Според него соцлидерът грешно е разбрала какво се предлага като промени в основния закон. Акцентите са насочени наобратно – първо са промените, насочени в съдебната власт, а след това за независимост и отчетност на прокуратурата.

Гроздан Караджов от „Има такъв народ“ сподели, че е развълнуван от дебата за промени в Конституцията. Той напомни, че в 43-то Народно събрание си е подал оставката като председател на Комисията по транспорт заради разпарчетостването на съдебната система от ГЕРБ и ДПС. Той се надява, че депутатите няма да станат свидетели на поредното отмятане, а ще направят стъпка към дълбока реформа в съдебната система. Предлаганите промени в Конституцията изобщо не са за обикновено Народно събрание, а за Велико Народно събрание, смята обаче и той. Освен това някои промени са и противоконституционни.

Прави се ремонт на ремонта и после отново ще правим ремонт на ремонта на Конституцията – толкова характерно за некоалицията„, каза още депутатът от ИТН. Според него хората отново щели да се оплакват от липса на справедливост, дела на трупчета и изпиране на политици. Промените в Конституцията не решават проблемите на българските граждани. Целта е да се отчете дейност преди местните избори и да се оправдае съществуването на сглобката, добави още Караджов. ИТН няма да бъдат алиби за подобна абдикация от проблемите на хората.

Независимият депутат и бивш съпартиец на ПП/ДБ Радостин Василев също коментира промените в Конституцията. Предложенията в основния закон наподобяват всички терминологии за интимната връзка. Промените в Конституцията са абсолютен позор и хаос, коментира Василев, който не е видял по-ужасяващи становища в проекта. Всички становища са унищожителни, половината промени в Конституцията са от компетенциите на Велико Народното събрание, а другата половина – противоконституционни, каза още Василев.

Парламентарната група на ДПС също каза думата си за проекта за промени в Конституция. Хамид Хамид призова за конструктивизъм и обединение да се търси общото в промените в Конституцията. Според ДПС проектът не променя разделението на властите и предложените промени са изцяло от компетенциите на обикновено Народно събрание.

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов заяви, че всички съсловни организации и експерти – конституционалисти, представители на прокуратурата, представители на ВСС, експерти и граждани, са направили на саздърма проекта за промени в Конституцията. Вашите предложения за нищо не стават, разкритикува Йорданов промените в основния закон.

„Възраждане“ пък не виждат мотиви в законопроекта за промени в Конституцията и каква е необходимостта от тях. Няма да има качествено правораздаване в досъдебното производство. Освен това прокуратурата ще стане доста по-зависима, разкритикува Цвета Рангелова.

Депутатите от ГЕРБ/СДС Радомир Чолаков, който е и председател на Конституционната комисия в Народното събрание, и Бранимир Балачев защитиха промените в основния закон.

Дебатът продължава.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Насилник от Петричко се изправя пред Темида

Районна прокуратура - Благоевград, Териториално отделение - Петрич, привлече...

Държавните университети затварят врати на 20 май в знак на протест

Протестните действия могат да прераснат в блокиране на пътища, предупреждава Съветът на ректорите

Васил Терзиев си взел поука от новото движение по Патриарха

"Отчетено е като комуникационна грешка - това, че анализ...

Рокади в ръководството на ДКК

С решение на едноличния собственик на капитала на "Държавна...

Собственикът на пистолета в Арбанаси още не е дал обяснения

Собственикът на пистолета от Арбанаси ще даде обяснения след...

Паднали камъни затрудняват движението в Хаинбоаз

Свличане на скални късове блокира едно от трите платна...

Най-малко 50 души загинаха при нови наводнения в Афганистан

Най-малко 50 души загинаха при проливни дъждове и нови...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg