https://www.gerb.bg/bg

Социалният министър обвини БСП в лъжа, нямало е схеми с европари

Снимка: архив БГНЕС

Не отговарят на истината твърденията на БСП, че с пари по Плана за възстановяване – близо 200 милиона лева, предназначени за отваряне на социални домове, са били купувани частни имоти на завишени цени, вместо да се използват държавни и общински помещения в градовете, които обхваща програмата. Това заяви на брифинг вицепремиерът и социален министър Лазар Лазаров в отговор на отправените по-рано обвинения от страна на социалистите.

Проектът и методиката за избор на помещения са били одобрени още през миналата година, когато министър е бил Георги Гьоков от БСП, който именно отправи обвиненията към служебния министър, подчерта Лазаров.

Целият екип на министерството поздравяваме БСП за нейната политика на безкомпромисност и нулева толерантност към проявите на корупция. Това изцяло съответства на политиката, която следва служебното правителството и Министерството на труда и социалната политика. Бихме искали да припомним, че сигналът, който се твърди, че е внесен в прокуратурата, в един проект, който е създаден и одобрен от предходното редовно правителство по времето, когато министър е г-н Георги Гьоков. Тогава е предвиден, одобрен е от Министерски съвет, от Европейската комисия, която е одобрила не само философията на проекта, а и начина, по който той ще бъде реализиран. Ако г-н Гьоков е бил против реализирането на проекта, той е имал всички инструменти да реагира преди одобрението от МС. От дългата парламентарна дейност, която г-н Гьоков има, със сигурност има контакти с много представители на местната власт, като е могъл да поиска представляването на общински помещения. Проектът показва, че той не е използвал тази възможност„, посочи вицепремиерът.

Освен това – изпълнението на проекта е условие, за да получим втория транш по Плана за възстановяване и устойчивост, като срокът за реализирането му бил до края на 2022 година. Когато Лазаров станал служебен министър през август обаче, заварил, че нищо не било правено от предшественика му.

МТСП се е обърнало към кметове в търсене на общински помещения, но не получило съдействие. В резултат са били потърсени агенции за недвижими имоти, получени са 35 оферти, от които 22 не са отговаряли на условията. 13-те останали били оценени, като според закона за държавната собственост им била направена оценка от независим оценител. Тази оценка била представена на собствениците, част от които се отказали, защото искали повече.

А как си обяснява атаката от БСП Лазаров? Със засегнати интереси на некласирали се участници в процедурата и предизборно говорене.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Здравният министър отрече за лобистки натиск за частната болница „Мама и аз“

"Категорично нямаше лобистки натиск за разрешаване строежа на частната...

Военен камион се заби в бус с туристи на АМ „Тракия“

Шофьорът на камиона обяснил, че спирачките му отказали

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Йоав Галант скастри Нетаняху, иска яснота за следвоенното управление в Газа

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант, изрази публично...

Сарафов пита ВАС дали да се глобяват работодатели

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов поиска тълкувателно решение относно...

Слабо земетресение край София (СНИМКА)

Трусът е бил с магнитуд 2,7 по Рихтер

Ирландия признава Палестина като независима държава до края на май

Ирландия ще признае палестинска държава преди края на този...

ДФЗ дава 13 млн. лева на производителите на картофи, черупкови плодове и гъби

Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) реши да...

Постоянни водни аварии вдигнаха поморийско село на протест

Жителите на поморийското село Горица започват подписка срещу постоянни...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg