https://www.gerb.bg/bg

Учени мъдрят как да направят технологията за ток от батерии по-евтина и екологична

Енергетиката в Плана за възстановяване и устойчивост бе в полезрението на заседанието на комисията по европейските въпроси в НС.

В Закон за възобновяемите енергийни източници, който е по Плана, се облекчава въвеждането в експлоатация и изграждане на ВЕИ, стана ясно от думите на Ива Петрова, заместник-министър на енергетиката.

Дават се възможности за енергийна ефективност също така в законовата уредба. Вече има проектотекстове за енергийна бедност, стана ясно още от думите й. МЕ съобразява всички изисквания по Плана с поетия ангажимент до 2025 година потребителите да не се вадят от регулирания на свободния пазар. Стана ясно, че домакинствата по-лесно ще се присъединяват към ВЕИ с цел енергийна ефективност. Към момента няма забавяне в проектите, каза Петрова.

За мощностите за енергия от батерии министър Росен Христов каза, че има много неясноти. Проблем е рециклирането на батериите, които най-много за десет години излизат от употреба. Учени анализират проекта – какъв ще е ефектът върху околната среда, колко ще струва. МЕ проучва по-модерни технологии за помпени водни централи и чрез нагнетяване на въздух. По света има алтернативи, каза той. Има време да се оптимизира проектът, по думите на министъра. Търси се най-екологичният и финансово изгоден проект, който да е в полза на хората. Според Росен Христов няма негативно отношение към един или друг проект. Ток от батерии се произвежда по света, но не и в такива количества, каквито ние очакваме. Очаквам някакво решение от учените и консултантите, сподели енергийният министър.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Здравният министър отрече за лобистки натиск за частната болница „Мама и аз“

"Категорично нямаше лобистки натиск за разрешаване строежа на частната...

Военен камион се заби в бус с туристи на АМ „Тракия“

Шофьорът на камиона обяснил, че спирачките му отказали

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Бистрица остана без личен лекар

Софийското село Бистрица остана без личен лекар, съобщава bTV. Причината...

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

ДФЗ дава 13 млн. лева на производителите на картофи, черупкови плодове и гъби

Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) реши да...

С 27% намаляват жертвите на катастрофи

С 27% или 42 души по-малко са загиналите при...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg