Учени мъдрят как да направят технологията за ток от батерии по-евтина и екологична

Екип на News24sofia.eu
Views 4290
0 0

Енергетиката в Плана за възстановяване и устойчивост бе в полезрението на заседанието на комисията по европейските въпроси в НС.

В Закон за възобновяемите енергийни източници, който е по Плана, се облекчава въвеждането в експлоатация и изграждане на ВЕИ, стана ясно от думите на Ива Петрова, заместник-министър на енергетиката.

Дават се възможности за енергийна ефективност също така в законовата уредба. Вече има проектотекстове за енергийна бедност, стана ясно още от думите й. МЕ съобразява всички изисквания по Плана с поетия ангажимент до 2025 година потребителите да не се вадят от регулирания на свободния пазар. Стана ясно, че домакинствата по-лесно ще се присъединяват към ВЕИ с цел енергийна ефективност. Към момента няма забавяне в проектите, каза Петрова.

За мощностите за енергия от батерии министър Росен Христов каза, че има много неясноти. Проблем е рециклирането на батериите, които най-много за десет години излизат от употреба. Учени анализират проекта – какъв ще е ефектът върху околната среда, колко ще струва. МЕ проучва по-модерни технологии за помпени водни централи и чрез нагнетяване на въздух. По света има алтернативи, каза той. Има време да се оптимизира проектът, по думите на министъра. Търси се най-екологичният и финансово изгоден проект, който да е в полза на хората. Според Росен Христов няма негативно отношение към един или друг проект. Ток от батерии се произвежда по света, но не и в такива количества, каквито ние очакваме. Очаквам някакво решение от учените и консултантите, сподели енергийният министър.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Оправдаха Силвио Берлускони по дело за подкуп на свидетел

Италиански съд оправда бившия премиер Силвио Берлускони за подкупване на свидетел по дело за проституция с непълнолетни през 2013 г., съобщава Ройтерс. Берлускони беше обвинен, за това че е платил на италианския певец Мариано Апичела 157 000 евро, за да излъже в предишен процес. Политикът бе изправен пред съда за това, че […]