https://www.gerb.bg/bg

Учени мъдрят как да направят технологията за ток от батерии по-евтина и екологична

Енергетиката в Плана за възстановяване и устойчивост бе в полезрението на заседанието на комисията по европейските въпроси в НС.

В Закон за възобновяемите енергийни източници, който е по Плана, се облекчава въвеждането в експлоатация и изграждане на ВЕИ, стана ясно от думите на Ива Петрова, заместник-министър на енергетиката.

Дават се възможности за енергийна ефективност също така в законовата уредба. Вече има проектотекстове за енергийна бедност, стана ясно още от думите й. МЕ съобразява всички изисквания по Плана с поетия ангажимент до 2025 година потребителите да не се вадят от регулирания на свободния пазар. Стана ясно, че домакинствата по-лесно ще се присъединяват към ВЕИ с цел енергийна ефективност. Към момента няма забавяне в проектите, каза Петрова.

За мощностите за енергия от батерии министър Росен Христов каза, че има много неясноти. Проблем е рециклирането на батериите, които най-много за десет години излизат от употреба. Учени анализират проекта – какъв ще е ефектът върху околната среда, колко ще струва. МЕ проучва по-модерни технологии за помпени водни централи и чрез нагнетяване на въздух. По света има алтернативи, каза той. Има време да се оптимизира проектът, по думите на министъра. Търси се най-екологичният и финансово изгоден проект, който да е в полза на хората. Според Росен Христов няма негативно отношение към един или друг проект. Ток от батерии се произвежда по света, но не и в такива количества, каквито ние очакваме. Очаквам някакво решение от учените и консултантите, сподели енергийният министър.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

СИГНАЛ ДО News24sofia.eu! Педофил ли е лицето Димитър Димов? (СНИМКИ)

Скандален сигнал поучи Информационна агенция News24sofia.eu от наша читателка,...

Катастрофа затрудни движението по бул. „Шести септември“ в Пловдив

Катастрофа между две леки коли затруднява движението по бул....

ЦИК официално обяви новите български евродепутати

Централната избирателна комисия (ЦИК) прие на свое заседание днес...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

6 сигнала са подадени в МВР днес

Изборният ден протича в нормална обстановка. Това обяви на...

Приключи изборният ден зад граница

В 06:00 часа българско време приключи изборния ден зад...

Бойко Пенков става председател на Комисията по прозрачност

Министерският съвет прие Решение за промяна в състава на...

ЕС готви санкции за руския корабен гигант Совкомфлот

Европейският съюз предлага санкции за руския танкерен гигант "Совкомфлот", в...

42,2% от датчаните гласуваха за европарламент

42,2% от гласоподавателите в Дания са упражнили правото си...

Москва повдигна обвинение на французина, разузнавал руската армия

Русия повдигна обвинения на задържания французин, заподозрян в събиране...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg