https://www.gerb.bg/bg

Зърнопроизводители излизат на тридневен протест

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / EPA

Националната асоциация на зърнопроизводителите стартира тридневни ефективни протестни действия на граничните пунктове при Видин, Русе, Силистра и Кардам, информира БНР.

Те настояват да не се удължава за България действието на европейския регламент за безмитен внос на стоки от селскостопански произход от Украйна. Протестиращите посочват, че вносът на украинско зърно блокира търговията на родното производство, а складовете на земеделските производители са пълни със залежала продукция.

По думите им пазар за българското зърно няма. След около два месеца предстои жътвата. Новата реколта няма къде да бъде прибрана и няма изгледи ситуацията да се подобри, ако украинският внос на селскостопански стоки в страната продължи, обясни председателят на националната браншова асоциация Костадин Костадинов.

Зърнопроизводителите очакват подкрепа и от земеделския министър и го призоваха да дойде на протеста.

Между 10 и 11 часа всеки ден до 31 март фермерите ще блокират с тежка техника четирите гранични пункта по северната ни граница. Ако след тридневният им протест няма резултат, са готови да продължат.

Загубите за българските производители се изчисляват на 800 милиона лева, а в областта продукция за 34 милиона залежава по складовете, твърдят фермерите.

На протеста се появи и министърът на земеделието Явор Гечев. Той заяви, че има големи количества зърно, които не са продадени и уточни, че се чака новата реколта.

По думите му се очакват плащания от ЕК, но субсидията не може да замести доходите на българските производители. Според Гечев държавите които са по-близко до Украйна плащат много по-висока цена

България ще настоява за допълнителни мерки. Искаме решения по отношение на прословутата европейска солидарност. Надявам се този протест да бъде чут в европейските институции, каза още министърът.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ПП-ДБ заподозряха служебен министър през ББР да купува гласове

В свое участие по БНТ министърът на иновациите и...

Във Варна акостира корабът, причинил инцидента с потъналия Mohammed-Z

Пътуващ за Варна кораб, превозващ тръби, е ударил потъналия...

Политолози очакват до 8 партии в 50-ото Народно събрание

Политологът проф. Светослав Малинов заяви, че ПП-ДБ се борят...

1/4 от българите още не са решили за кого ще гласуват

Близо една четвърт от гласуващите по принцип избиратели все...

Доматите и краставиците по борсите поевтиняват

Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) отчита...

В Париж вапочва процес срещу трима висши служители на режима на Башар Асад

Следващия вторник в Париж започва процес срещу трима висши служители...

Байдън: Тръмп иска реванш, а не да води Америка

Кандидатът на републиканците води агресивна кампания

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Байдън отделя 1 млрд. долара за оръжейни доставки за Израел

Администрацията на американския президент Джо Байдън е уведомила Конгреса,...

Мицотакис не закъсня с отговора си на провокацията на новия президент на РСМ

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис не закъсня с реакцията си...

Рокади в ръководството на ДКК

С решение на едноличния собственик на капитала на "Държавна...

Симеон Дянков: Не сме готови за Еврозоната

"Все още България има значителна инфлация, доста над средната...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg