https://www.gerb.bg/bg

В Русия призиви за единство, името на Пригожин табу

Снимка: iStock

Руският патриарх Кирил призова за единство и подкрепи усилията на Путин да предотврати сътресенията в държавата. В изявлението на патриарха се отправя призив „да се пази единството на народа„, но не се уточнява от какво нито като как Кирил определя ситуацията.

Пред лицето на общата заплаха трябва да запазим единомислието, да преодолеем обидите и личните амбиции. Без значение колко трудно може да бъде това понякога. Подкрепям усилията на руския държавен глава, насочени към предотвратяване на сътресенията в нашата страна. Аз самият се моля и призовавам всички епископи, духовници, монаси и миряни да се молят на Господ да запази мира и единството, които са застрашени от призивите за размирици„, се казва в призива, цитиран от ТАСС.

Подобно на други руски официални лица, както и на самия руски президент Владимир Путин, в обръщението си патриарх Кирил не споменава Евгений Пригожин, непосредствения лидер на бунта, а определя случващото се единствено като „опит за насаждане на раздор в нашата страна“ и заплаха за бунт.

От рано сутринта руски официални лица и политици отправят абстрактни призиви за единство и обвинения за предателство, но без да посочват името Евгений Пригожин. Не се споменава често и името на частната военна компания „Вагнер“.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, съобщи че Владимир Путин в момента е в Кремъл и работи.

Вячеслав Володин, председател на Държавната дума, заявява, че депутатите от Държавната дума, представляващи интересите на гражданите на Руската федерация, се обявяват за консолидация на силите, подкрепят президента Владимир Владимирович Путин – нашия върховен главнокомандващ, а бойците на Вагнер трябва да направят единствения правилен избор: да бъдат със своя народ, на страната на закона, да защитават сигурността и бъдещето на своята родина и да изпълняват заповедите на върховния главнокомандващ. „Всичко друго е предателство!“ Изявлението си Володин прави дори преди обръщението на Владимир Путин към гражданите и военните, предаде „Интерфакт“.

Председателят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко пък изобщо не споменава нито Пригожин, нито „Вагнер“: „Съветът на Федерацията, Камарата на регионите, дават пълна подкрепа на президента, гарант на Конституцията, с ясното разбиране колко важна е в настоящата ситуация отговорната и консолидирана позиция на цялото общество, жителите и ръководителите на всички субекти на Федерацията без изключение. Президентът каза всичко. Каза го по начин, който не оставя у никого въпроси или съмнения. Той беше напълно откровен и убедителен.“

Заместник-председателят на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев призова за сплотяване около руския президент: „Сплотяването около нашия президент и върховния главнокомандващ на въоръжените сили на страната е от решаващо значение за победата над външния и вътрешния враг, който се стреми да разкъса Родината ни, и за спасяването на държавата ни. Националното разцепление и предателство биха довели до най-голямата трагедия и всеобща катастрофа„, посочи той.

Няма да го допуснем. Врагът ще бъде смазан. Победата ще бъде наша„, добави Медведев.

Мария Захарова, говорител на Министерството на външните работи: „Имаме един главнокомандващ. Не двама, не трима. Един. И той призова всички да се обединят. Това е най-важното в момента. Всеки от нас има собствено отношение към всичко. Но има моменти в историята, когато личните чувства трябва да се оставят настрана за по-късно„.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Избраха двамата претенденти за Сливенски митрополит

Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит Николай, стана...

ВУЗ-овете получават обещаните 39 млн. лв. утре

Това уверение е дал министърът на образованието

Енергийният министър отива в САЩ за проекта за нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов заминава на работно...

Животът на Роберт Фицо вече е извън опасност

Словашкият премиер обаче остава в тежко състояние

Слабо земетресение край София (СНИМКА)

Трусът е бил с магнитуд 2,7 по Рихтер

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Започна посещението на Путин в Китай

Руският президент Владимир Путин пристигна на държавно посещение в...

Кораб е ударен в Червено море

Той е претърпял леки щети

Осуетиха опит за нелегално пренасяне на 14 000 кутии цигари през Дунав мост – Видин

Митнически служители на ГКПП Дунав мост - Видин осуетиха...

САЩ предупреждават Израел за „хаос и анархия“ в ивицата Газа

САЩ предупреждават Израел за "хаос и анархия" в ивицата...

Лекарите продължават да се борят за живота на ранените при тежката катастрофа в Пловдив

Влошило се е обаче състоянието на пожарникаря, върху когото падна дърво по време на спасителната акция

Фицо помнел нападението срещу него (СНИМКИ)

Словашкият премиер Роберт Фицо си спомня обстоятелствата около покушението...

С работни групи ускоряват Вертикалния газов коридор и новите ядрени реактори

Създават се междуведомствени работни групи, които да подпомогнат реализацията...

Прокурорската колегия назначи шестима заместник-ръководители на СРП

Прокурорската колегия назначи шестима заместник-ръководители на Софийската районна прокуратура,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg