https://www.gerb.bg/bg

Украйна обяви за „издирване“ главата на Руската православна църква

Снимка: (архив) EPA

Министерството на вътрешните работи на Украйна обяви в петък за издирване главата на Руската православна църква, подкрепяща 21-месечната война на Кремъл срещу Киев, след като службите за сигурност го обвиниха в подстрекателство към конфликта, предава „Ройтерс“.

Мярката е чисто символична, тъй като патриарх Кирил е в Русия и не е заплашен от арест. Това беше последната стъпка в кампанията на Украйна за изкореняване на влиянието на свещениците, за които се твърди, че поддържат тесни връзки с Русия и подкопават украинското общество.

Публикация в списъка за издирване на украинското министерство идентифицира Кирил по име, показва го в чиновническите му одежди и го описва като „лице, което се укрива от органите на досъдебното разследване“. Пишеше, че е бил „изчезнал“ от 11 ноември.

Православното християнство е доминиращата вяра в Украйна и властите в Киев започнаха наказателни дела срещу духовници, свързани с клон на православната църква, някога пряко свързан с Руската църква и Кирил.

Парламентът в Киев разглежда законопроект, който ще забрани този клон на църквата, която загуби много от своите енориаши, откакто лидерът на Кремъл Владимир Путин изпрати руски войски в Украйна през февруари 2022 г. Църквата твърди, че е прекъснала всички връзки с Москва през май 2022 г.

Украинската служба за сигурност СБУ издаде миналия месец документ, в който се казва, че Кирил е „нарушил украинския суверенитет“; по силата на позицията си като „част от най-близкото обкръжение на военното и политическото ръководство на Русия“.

СБУ са започнали десетки наказателни дела, включително обвинения в държавна измяна, срещу свещеници и служители, свързани с клона на църквата, обвързан с Москва.

Кирил осъди тези действия и призова духовни лидери по целия свят да спрат действията на Украйна срещу църквата.

Високопоставен служител в руската църква каза пред руската информационна агенция РИА, че поставянето на Кирил в списъка за издирване е „стъпка, която е колкото нелепа, толкова и предвидима“.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Избраха двамата претенденти за Сливенски митрополит

Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит Николай, стана...

ВУЗ-овете получават обещаните 39 млн. лв. утре

Това уверение е дал министърът на образованието

Енергийният министър отива в САЩ за проекта за нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов заминава на работно...

Животът на Роберт Фицо вече е извън опасност

Словашкият премиер обаче остава в тежко състояние

Слабо земетресение край София (СНИМКА)

Трусът е бил с магнитуд 2,7 по Рихтер

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ЕС ограничава със закон въглеродните емисии от камионите

Страните от Европейския съюз дадоха окончателното си одобрение в...

Атентатът срещу Фицо – политическо нападение или реваншизъм?

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията заяви,...

Досега работихме за държавата, от днес – за себе си

Денят на данъчна свобода през 2024 г. настъпва днес, информират...

Хуманитарна помощ пристига на построения от САЩ кей край Газа

Хуманитарна помощ започна да пристига на построения от САЩ...

Столична община чисти НДК от драсканици

Граждани пък искат да им ремонтират улиците

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg