https://www.gerb.bg/bg

Руският патриарх срещу Путин: Мигрантите застрашавали „руския свят на Кремъл“

Владимир Путин, снимка: ЕПА/БГНЕС

Ръководителят на контролираната от Кремъл Руска православна църква патриарх Кирил направи серия от антимигрантски и ксенофобски изказвания, които са в пряко противоречие с продължаващите усилия на руския президент Владимир Путин да възстанови идеологията на приобщаващия „Руски свят“ (Русский мир).

Това се казва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW) за Украйна.

По време на Московското епархийско събрание на 20 декември Кирил обвини мигрантите, че все повече застрашават междурелигиозния и междуетническия мир в Русия, като отказват да се интегрират в руското общество и създават престъпни и екстремистки организации.

Кирил допълва, че животът на етнически руското „коренно население“ е почти непоносим в някои райони, включително в Москва, като твърди, че ако тези тенденции продължат, то руският православен народ ще „загуби Русия“. Изявленията на Кирил контрастират с неотдавнашните усилия на Путин да се представи като центристка фигура и да възстанови концепцията за Руския свят, която включва всички хора от различни етноси и религиозни принадлежности, които са живели или живеят в географски области, принадлежали на Древна Рус (Киевска Рус), Московското царство, Руската империя, Съветския съюз и съвременната Руска федерация.

По време на заседанието на Съвета на законодателите на 20 декември Путин също така заяви, че руската конституция и правителството се опитват да осигурят хармония в многообразната и голяма Русия – подчертавайки отново усилията си да представи Русия като приобщаваща и хармонична мултикултурна руска държава.

От една страна, Путин все по-често се представя като съвременен цар, който защитава руския суверенитет, за да оправдае войната си в Украйна и да успокои своите ултранационалистически избиратели, които са склонни да имат по-нетолерантни възгледи за религията и руската идентичност.

Но от друга страна, Путин се опитва да изглежда като приобщаващ лидер, за да стимулира всички религиозни и етнически групи да подкрепят неговия режим и военни усилия. На 28 ноември ISW оцени, че антимигрантската и ксенофобска реторика на Кирил е по-близка до политиката на руското правителство спрямо мигрантите и неруските етноси в Русия, отколкото по-приобщаващата реторика на Путин в контекста на Руския свят.

По този начин тези наративи и политики са противоречиви и в крайна сметка могат да усложнят усилията на Путин да успокои различните групи избиратели в Русия и да предизвикат по-нататъшни междуетнически и междурелигиозни конфликти.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрично заяви, че Кремъл не се интересува от преговори с Украйна, което подсказва, че Кремъл се отказва от информационната си операция, целяща да симулира интерес към преговори.

На 20 декември Песков отговори на въпрос относно изявлението на украинския президент Володимир Зеленски от 19 декември, че въпросът за преговорите с Русия в момента е „неуместен“, като заяви, че Кремъл многократно е заявявал, че няма „основа“ или „фундамент“ за преговори с Украйна.

Песков също така заяви, че липсват „предпоставки“ за преговори, като вероятно имаше предвид непроменените максималистични цели на Русия в Украйна – които са равносилни на пълна капитулация на Украйна и Запада.

МСС отдавна оценява, че Кремъл не възнамерява да води сериозни и добросъвестни преговори с Украйна или Запада.

По-рано Кремъл прокарваше информационни операции, симулиращи интерес към преговори с Украйна, за да се представи за отговорна страна и да обвини Украйна, че отказва „разумните“ руски преговори, но изглежда, че Кремъл се отказва от тази информационна операция, както предложи ISW на 15 декември.

През нощта на 19 срещу 20 декември руските сили нанесоха още една серия от безпилотни и ракетни удари срещу Украйна. Украински военни източници съобщиха, че руските сили са изстреляли 19 дрона Шахед-131/136 срещу Украйна от Чауда и Балаклава, окупирания Крим. Украинските сили са свалили 18 от дроновете над Херсонска, Днепропетровска, Виницка, Хмелницка, Киевска, Черниговска и Кировоградска област.

Украинските военновъздушни сили съобщиха също, че руските сили са изстреляли две ракети С-300 по Харковска област от Белгородска област.

Киевската градска военна администрация отбеляза, че това е петото руско въздушно нападение срещу Киевска област през месец декември.

Контролираният от Министерството на отбраната (МО) на Русия корпус „Африка“ обяви кампания за набиране на персонал, насочена към бивши и настоящи служители на група „Вагнер“ и хора с боен опит във войната в Украйна. Африканският корпус, инициатива на руското МО за разширяване на руското военно присъствие в Близкия изток и Африка, обяви, че започва набирането на персонал на 20 декември.

Фокусираната върху Африка руска медия „Африканска инициатива“ заяви, че руският заместник-министър на отбраната генерал-полковник Юнусбек Евкуров „наблюдава“ новото неуточнено ръководство на Африканския корпус.

Африканският корпус твърди, че командният му състав се състои от бивши бойни командири на елитни части в руската армия и неуточнени частни военни компании (ЧВК) – вероятно става дума за ЧВК „Редут“ (свързана с руското военно разузнаване).

Африканският корпус обяви неуточнена „висока заплата“, но отбеляза, че заинтересованите кандидати, които в момента се сражават във войната в Украйна, не могат да се прехвърлят на служба в Африканския корпус, въпреки че руските военнослужещи на активна служба, които не се сражават във войната, могат да се прехвърлят на служба в Африканския корпус.

Африканският корпус също така уточни, че дадено лице не може да се прехвърли от Росгвардия в Африканския корпус, преди да е приключил договорът му с Росгвардия.

Желанието на Корпуса Африка да изясни правото на служба предполага, че рекламната му кампания успешно е предизвикала интерес сред бившия персонал на Вагнер, като се има предвид, че някои бойци на Вагнер са подписали договори с руското МО или Росгвардия след смъртта на финансиста на Вагнер Евгений Пригожин през август 2023 г.

Африканският корпус предполага, че ще действа в Мали, Нигер и Буркина Фасо – области, които съответстват на предишната оценка на ISW за района на действие на Африканския корпус.

Руският министър-председател Михаил Мишустин обсъди двустранното икономическо сътрудничество с китайския президент Си Дзинпин в Пекин на 20 декември. Мишустин заяви, че предишните две руско-китайски срещи на върха през март и октомври 2023 г. са показали важността на по-нататъшното укрепване на „всеобхватното партньорство“ и „стратегическото взаимодействие“ между двете страни.

Мишустин и Си изтъкнаха увеличаването на руско-китайската търговия през 2023 г., която според съобщенията вече е надхвърлила целта си от 200 млрд. долара, а Мишустин продължи да твърди, че руските и китайските трансакции се извършват почти изцяло в национални валути (юан и рубла).

На 20 декември Китай и Русия издадоха съвместно комюнике, в което се посочва, че „всеобхватното стратегическо партньорство“ между двете страни е в съответствие с интересите на двете държави, не е насочено към трети страни и не подлежи на външно влияние.

В комюникето се изтъква руско-китайското сътрудничество в областта на енергетиката и инвестициите, както и развитието на инициативата „Един пояс и път“ (BRI).

В комюникето бяха включени руски изявления за Тайван, но не се споменаваше Украйна, което подсказва, че Кремъл продължава да бъде обезпокоен от въздържането на Китай да участва пълноценно в партньорството без ограничения, което Русия иска да установи, и че Китай продължава да държи надмощие в руско-китайските отношения.

Съобщава се, че Московският държавен университет (МГУ) прекратява магистърската си програма по „информационна и хибридна война“, която има за цел да научи студентите как да създават информационни операции и да водят хибридна война, което предизвика възмущението на руския пропагандист Владимир Соловьов.

Деканът на Висшия факултет по телекомуникации на МГУ Виталий Третяков защити решението на МГУ да прекрати магистърската програма в предаването на Соловьов на 18 декември, защото студентите, завършили програмата, щели да срещнат трудности при намирането на работа в чужбина.

Третяков също така твърди, че магистърската програма, която предлага курс по „специална пропаганда“ (руски термин за информационни и психологически операции), ще застраши репутацията на МГУ.

Соловьов отхвърля обясненията на Третяков и поставя под въпрос патриотизма на студентите и преподавателите на МГУ.

Соловьов похвали закритата вече магистърска програма и отбеляза, че руските университети трябва да преподават „специална пропаганда“ и да се борят със западните разкази за историята.

Бившият депутат от Думата Елена Панина повтори подкрепата на Соловьов за програмата и заяви, че руското правителство трябва да финансира подобни програми в различни университети.

МГУ обяви създаването на магистърската програма през 2022 г., същата година, в която прие първия си випуск студенти, уж за да преподава и популяризира руските цели за войната в Украйна.

Съобщава се също, че МГУ закрива програмата поради ниските заплати на професорите, които преподават курсовете ѝ, и продължаващия скандал относно подкупването на преподаватели.

Кремъл продължава да поставя условия, за да създаде привидна легитимност на предстоящите през март 2024 г. президентски избори. Председателят на руската Централна избирателна комисия (ЦИК) Елла Памфилова съобщи на 20 декември, че ЦИК вече е получила заявленията на 16 лица, които се кандидатират за президент, и че 29 руски федерални субекта ще използват дистанционно електронно гласуване за първи път по време на президентските избори.

ISW отдавна оценява, че Кремъл използва системата за дистанционно електронно гласуване, за да манипулира изборните резултати.

Председателят на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин твърди, че Русия е разработила всички необходими правни рамки, за да гарантира, че изборите са „конкурентни, открити и легитимни“.

За разлика от него, руски вътрешен източник твърди, че ЦИК е натоварена със задачата да осигури 75 % избирателна активност, като според съобщенията 80-85 % от тях ще гласуват за Путин.

Макар че ISW не може да провери независимо достоверността на твърдението на вътрешния източник, инсинуацията, че Кремъл е заинтересован от създаването на привидност за легитимни избори на Путин, съответства на оценката на ISW, че Путин продължава да се интересува от участие в правен театър, за да легитимира режима си.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Избраха двамата претенденти за Сливенски митрополит

Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит Николай, стана...

ВУЗ-овете получават обещаните 39 млн. лв. утре

Това уверение е дал министърът на образованието

Енергийният министър отива в САЩ за проекта за нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов заминава на работно...

Животът на Роберт Фицо вече е извън опасност

Словашкият премиер обаче остава в тежко състояние

Слабо земетресение край София (СНИМКА)

Трусът е бил с магнитуд 2,7 по Рихтер

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Задържаха грузинец, подпомагал чужденци да преминат незаконно страната

Задържаха грузинец, който незаконно е подпомагал чужденци да преминат...

Ресторантьорите се оплакаха от терор от „Спаси София“

Задръстванията по бул. "Патриарх Евтимий" стигат до Попа надолу...

Осъдиха бивш вътрешен министър на Гамбия за престъпления срещу човечеството

Висшият наказателен съд на Швейцария осъди бивш вътрешен министър...

Утре излиза ДВ със Закона за хазарта, забраната на рекламата в сила от петък

Утре в Държавен вестник ще излязат последните промени, направени...

ЕС спира на своя територия някои руски медии

Агенция Франс прес, позовавайки се на анонимни европейски дипломатически...

Удължават забраната за износ на инсулин с още месец

Министърът на здравеопазването Галя Кондева удължи с още месец...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg