https://www.gerb.bg/bg

РЕПОРТАЖ НА NEWS24sofia.eu TV: На фона на ръст на COVID случаите заведенията отварят, екскурзиите са разрешени (ОБНОВЯВА СЕ)

Снимка: БТА/News24sofia.eu

След малко повече от три месеца забрани от днес заведенията (с изключение на нощните) отварят врати за посетители, всички ученици могат да посещават школи, образователни и езикови центрове, могат да се провеждат конгреси, конференции и семинари, разрешени са екскурзиите в страната, както и посещенията в игрални зали и казина.

Всичко това влиза в сила от днес понеделник (1 март) със заповед на министъра на здравеопазването, въпреки че през изминалата седмица в България бе регистриран най-висок ръст на броя на новите случаи на COVID-19 от началото на годината. Част от разпорежданията бяха дадени от премиера Бойко Борисов, за други министърът на здравеопазването се договори с министъра на туризма Марияна Николова и браншови туристически организации.

На последния брифинг за COVID ситуацията в страната председателят на щаба за коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски обяви, че през изминалите седем дни заболеваемостта в България е 216 нови заразени на 100 хил. население. Прагът, условно посочван от здравните власти, след който трябва да се взимат решения за затягане на мерките, е 200 нови заразени на 100 хил. население за двуседмичен период.

От днес присъствени обучения могат да провеждат всички езикови центрове и образователни школи, занимални и извънкласни дейности с учениците от всички възрасти. Трябва да се спазва дистанция, да се носят маски, да се дезинфекцира и проветрява. Продължават обаче да се забранени спортните тренировки и състезания за всички под 18 годишна възраст, с изключение на картотекираните спортисти към спортните федерации.

Както поръча премиерът Бойко Борисов, от 1 март отварят за посетители заведенията (с изключение на нощните) при заетост на капацитета до 50%, ще работят от 6 до 23 часа и на една маса ще седят до шестима души. Персоналът трябва да покрива носа и устата си с маска, но не и с шлем, защото това не е допустимо от началото на февруари. В заповедта е заложено от началото на следващия месец да отворят за посетители и нощните заведения.

Казината и игралните зали също приемат клиенти от днес (от 6 до 23 часа), като се изпълват до 50% от капацитета на дадено помещение. Както персоналът, така и посетителите трябва да носят маски.

От началото на март се разрешават организираните туристически пътувания в страната, а от 1 април – и в чужбина. Всички пристигащи в България трябва да представят отрицателен резултат от PCR тест, направен до 3 дни (72 часа) преди влизането в страната, за да не подлежат на десетдневна карантина. Тя може да бъде отменена и след пристигането, ако се направи изследване за коронавирус по PCR метода до 24 часа след влизането в България.

От днес се разрешават и изложенията, като (подобно на пазарите) трябва да се организира еднопосочно движение и да се спазва дистанция от 1.5 метра от посетителите. Допустими са още конгресите, конференциите, семинарите, конкурсите, обученията, тимбилдингите. Изискването е да се използва 30% от капацитета на помещението, където се провежда събитието, да се спазва дистанция от 1.5 метра, да се носят маски, да се дезинфекцира и проветрява редовно.

Без да е споменато изрично в заповедта, но може да се направи заключението, че възобновяването на конгреси и конференции е възможност за политиците и предстоящото официално начално на предизборната кампания на 5 март (парламентарните избори са на 4 април).

Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu / Светломир Стоянов
Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu / Светломир Стоянов
Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu / Светломир Стоянов
spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Избраха двамата претенденти за Сливенски митрополит

Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит Николай, стана...

ВУЗ-овете получават обещаните 39 млн. лв. утре

Това уверение е дал министърът на образованието

Енергийният министър отива в САЩ за проекта за нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов заминава на работно...

Животът на Роберт Фицо вече е извън опасност

Словашкият премиер обаче остава в тежко състояние

Слабо земетресение край София (СНИМКА)

Трусът е бил с магнитуд 2,7 по Рихтер

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Повече от 140 жертви на наводненията в Бразилия

Броят на загиналите от проливните дъждове в бразилския щат...

Прокурорската колегия назначи шестима заместник-ръководители на СРП

Прокурорската колегия назначи шестима заместник-ръководители на Софийската районна прокуратура,...

Тръмп агитира сред най-твърдите си привърженици

Кампанията за Белия дом набира скорост

Задържаха Даниел Стефанов-Дъмпела (СНИМКИ/ВИДЕО)

Очаква се да му бъде повдигнато обвинение за хулиганство

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg