https://www.gerb.bg/bg

Помощта за Украйна върви към провал в Сената

Снимка: (архив) EPA

Двупартийно усилие за затягане на граничната сигурност и предоставяне на помощ на съюзниците Украйна и Израел върви към провал в Сената на САЩ в сряда, след като републиканците, подбуждани от бившия президент Доналд Тръмп, се обърнаха срещу идеята, предава „Ройтерс“.

Законопроектът би представлявал най-голямата промяна в имиграционната политика на САЩ от десетилетия, отразявайки повишената обществена загриженост относно огромния брой мигранти, пристигащи на границата между САЩ и Мексико. Той също така ще осигури 60 милиарда долара на Украйна, докато се бори с руска инвазия и 14 милиарда долара за Израел във войната му с Хамас.

Но републиканците ясно дадоха да се разбере, че ще гласуват против него, въпреки че съдържа много от основните им приоритети.

Тръмп, фаворитът за номинацията на републиканците за президентските избори, призова законодателите да отхвърлят всеки компромис, а републиканският председател на Камарата на представителите Майк Джонсън каза, че законопроектът ще бъде „мъртъв при пристигането“ в неговата камара. Висшият републиканец в Сената Мич Макконъл, който отдавна подкрепя сделката, каза, че тя няма достатъчно гласове, за да бъде приета.

Въпреки това лидерът на Демократическата партия в Сената Чък Шумър е насрочил гласуване за придвижване на законопроекта за 13:00 часа местно време. (20:00 часа българско време).

Притесненията относно имиграцията се превърнаха в основен въпрос в тазгодишната предизборна кампания и Байдън обвини Тръмп за пропадането на сделката.

Ако законопроектът се провали в Сената, както се очаква, Шумър планира да го последва с ново гласуване на пакет, който ще осигури помощ за Украйна, Израел и други съюзници без граничните разпоредби, според сътрудник. Не е ясно, дали подобен законопроект също ще успее

Междувременно Джонсън каза в сряда, че ще проведе още едно гласуване за импийчмънт на министъра на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас, след като първият опит се провали с резултат 214-216 при гласуване във вторник.

„Това, което се случи тук, беше бъркотия, но ние го почистваме“, каза той пред репортери в сряда.

Джонсън отрече, че неговото противопоставяне на законопроекта е политическо и има за цел да подпомогне президентската кампания на Тръмп, като лиши Байдън от победа по спорния въпрос. Той казва, че разпоредба, която ще позволи на властите временно да затворят границата за повечето мигранти, ако повече от 5000 души се опитат да влязат на ден, е неадекватна.

Републиканците преди това потопиха двупартийните усилия за преразглеждане на имиграционните закони през 2013 и 2014 г.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Турски дрон е засякъл мястото на катастрофата с президентския хеликоптер в Иран

Командването на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция (КГИР)...

Над 46 000 ученици се явяват на втора матура

13 000 ще бъдат на изпит по английски език

САЩ внимателно следят Иран

Този уикенд президентът на САЩ Джо Байдън е на...

„Скай“: „Касапинът от Техеран“ има страховита репутация

Мнозина се страхуват от нестабилност в региона

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Започна посещението на Путин в Китай

Руският президент Владимир Путин пристигна на държавно посещение в...

Трима загинаха, докато безредиците в Нова Каледония продължават

Трима души загинаха при безредиците в Нова Каледония, след...

В Тбилиси протестиращи изгориха руския флаг

В събота вечерта протестиращи в Тбилиси демонстративно изгориха руското знаме и...

Бистрица остана без личен лекар

Софийското село Бистрица остана без личен лекар, съобщава bTV. Причината...

Прокурорската колегия реши, че няма правомощия да променя етичния кодекс на прокурорите

Прокурорската колегия, изпълняваща функциите на Висш прокурорски съвет, изрази...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg