https://www.gerb.bg/bg

Плановете за реакция при земетресение у нас актуализирани преди година

Снимка: архив БГНЕС

В България земетресение от такъв ранг като това в Турция не се очаква, защото е много рядко проявление, но никоя държава не може да каже сама за себе си, че е подготвена за земетресение точно и в по-голяма степен. Националните ни планове са направени така, че евентуално да се подготвим за най-тежката възможна ситуация.

Това заяви бившият директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов – дългогодишен ръководител на една от службите, които ще бъдат сред първите призовани при бедствие.

Той обясни, че има автоматично-организационен щаб, който се сформира при тежки земетресения и това е разписано в Закона за защита при бедствия. Министерски съвет незабавно създава такъв щаб, предварително е разписан национален план как действа всеки един служител на съответното министерство и самата изпълнителна власт. Вътре в самия щаб са разписани подробности кой и какво следва да направи, поясни главен комисар Николов. На практика отговорност има и МВР, където се поддържа актуален списък с всички ръководители на ведомства и се уведомяват при настъпила бедствена ситуация.

Главен комисар Николов уточни, че отговорностите на централната и местната власт при бедствие са споделени. Централната власт има за задача да подпомага местната власт, защото разбирането е, че всяко бедствие възниква на определено място и обикновено завършва на същото място. Ако бедствието е локално с малки размери с мобилизира подкрепата на съседните общини и пряко правителството ангажира държавните структури. Ако земетресението е такова като в Турция, се задейства националният план за защита при бедствия и там е разписано кой какво следва да направи, отбеляза главен комисар Николов.

Той увери, че държавата има и разписан механизъм, по който да се подпомогне засегнатото население от едно бедствие.

Николов обясни и че преди една година България е завършила един голям проект – за намаляване на риска от бедствия, като били разгледани последните земетресения в страната. Стигнало до заключението, че не се очакват тежки земетресения у нас, но „божа работа – никой не е в състояние да прогнозира кога точно ще се случи земетресение„.

Страната ни е подготвена по отношение на знанията за земетресенията, а по отношение на интензивност на труса, стои много по-добре от редица наши съседни страни, особено в сградния фонд, каза още той.

По думите му България не стои пасивна – след земетресението в Стражица у нас се променили сравнително-техническите норми за устойчивост при земетресение. От 2-3 години действат новите еврокодове при проектиране и изчисляване на конструктивни елементи на новите сгради. В това отношение стоим доста добре, оцени Николов.

Бившият шеф на Пожарната уточни, че скривалищата не са предназначени за защита от земетресение. Специфичните защити при едно земетресение са, че ако се намираме в сграда, например в хотел, е нужно да познаваме инструкциите за безопасност, какво трябва да се направи при пожар или при земетресение. Ако сме вкъщи, е добре да се проучи конструкцията на блока, в който живеем и къде са най-здравите места – те обикновено са вътрешните колони, но не външни стени. При земетресение, каквото и да било то и колкото да е силно, трябва да се изчака 10 секунди, да се укрием временно и ако не можем за 10 секунди да напуснем сградата, по-добре да останем вътре в самата сграда, посъветва Николай Николов.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Избраха двамата претенденти за Сливенски митрополит

Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит Николай, стана...

ВУЗ-овете получават обещаните 39 млн. лв. утре

Това уверение е дал министърът на образованието

Енергийният министър отива в САЩ за проекта за нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов заминава на работно...

Животът на Роберт Фицо вече е извън опасност

Словашкият премиер обаче остава в тежко състояние

Слабо земетресение край София (СНИМКА)

Трусът е бил с магнитуд 2,7 по Рихтер

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Храната в детската градина не е причинила натравянето на 48 деца в Сливен

Храната в учебното заведение не е причинила натравянето на...

Ким Чен-ун инспектира новата тактическа ракетна система на Северна Корея

Върховният лидер на Северна Корея Ким Чен-ун е инспектирал в...

Назначиха нов директор на столичната УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

Назначиха нов директор на столичната УМБАЛ "Св. Иван Рилски"....

В Париж вапочва процес срещу трима висши служители на режима на Башар Асад

Следващия вторник в Париж започва процес срещу трима висши служители...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg