https://www.gerb.bg/bg

Патриарх Кирил: Чрез Украинската православна църква Киев подклажда омразата към Русия

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Киевският режим и неговите западни ръководители се опитват да използват Украинската православна църква като инструмент за подклаждане на руско-украинска омраза. Това заяви руският патриарх Кирил на парламентарна среща в Държавната дума, съобщава ТАСС.

Опитите на настоящия киевски режим и неговите спонсори в чужбина да използват Украинската православна църква като инструмент за подхранване на враждата между Русия и Украйна предизвикват дълбока скръб и справедливо възмущение„, посочи той.

Напълно съм уверен, че помирението в бъдеще е невъзможно без Украинската православна църква, която е независима от политическата конюнктура – ​​именно затова предизвиква такава омраза сред съвременните архитекти на глобални конфликти, които не се интересуват нашите народи да живеят в благоденствие и мир„, допълни патриархът.

Той със съжаление отбеляза, че активна роля в разгръщащите се разрушителни процеси играе Константинополската патриаршия, която през 2018 г. провокира поредното църковно разделение в Украйна. Тогава от неканонични организации беше създадена т.нар. Православна църква на Украйна.

Според патриарха безпрецедентното преследване на свещенослужители и вярващи в Украйна и опитите за пълна забрана на Украинската православна църква в страната сачаст от глобален външен дневен ред„.

Извършват се масови гонения в епархии, манастири и енории, образуват се наказателни дела срещу духовенството и богомолците по измислени поводи и се дискредитират в медиите, отнемат се най-светите православни светини на народа ни и с всеки изминал ден стават все по-гръмогласни призивите за пълна забрана на дейността на каноничната православна църква. Всичко това може да се разглежда като част от глобална външна програма за унищожаване на каноничното православие в рамките на една държава – Украйна„, посочи той.

Патриархът добави, че многобройни правозащитни организации в чужбина предпочитат да си затварят очите за събитията, които се случват в Украйна, като по този начин разкриват своята политическа пристрастност.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Избраха двамата претенденти за Сливенски митрополит

Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит Николай, стана...

ВУЗ-овете получават обещаните 39 млн. лв. утре

Това уверение е дал министърът на образованието

Енергийният министър отива в САЩ за проекта за нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов заминава на работно...

Животът на Роберт Фицо вече е извън опасност

Словашкият премиер обаче остава в тежко състояние

Слабо земетресение край София (СНИМКА)

Трусът е бил с магнитуд 2,7 по Рихтер

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Катастрофа в Перу отне живота на 13 души

Тринадесет души загинаха при катастрофа с автобус в Перу,...

Байдън отделя 1 млрд. долара за оръжейни доставки за Израел

Администрацията на американския президент Джо Байдън е уведомила Конгреса,...

САЩ прави крачка към легализиране на марихуаната на федерално ниво (ВИДЕО)

Министерството на правосъдието на САЩ официално предприе прекласифициране на...

Столична община временно променя движението за измиване на пътни участъци

Столична община въвежда временна организация на движението за измиване...

С работни групи ускоряват Вертикалния газов коридор и новите ядрени реактори

Създават се междуведомствени работни групи, които да подпомогнат реализацията...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg