https://www.gerb.bg/bg

Пашинян: Армения не е имала ползи от руските военни и тяхната база

Снимка: архив EPA

Армения се опитва да диверсифицира отношенията си в областта на сигурността и не вижда никакви ползи от руското военно присъствие в републиката, но не обсъжда въпроса за изтегляне на руската база, каза арменският премиер Никол Пашинян.

Ние не говорим за това за първи път и казахме, че през май 2021 г. и септември 2022 г. Азербайджан извърши агресивни действия срещу Армения и окупирани територии. Договорът за колективна сигурност и Хартата на ОДКБ ясно разписват действията, които трябва да бъдат предприети в събитие на агресия срещу държава членка. Това, което беше описано (в споразумението и хартата), не се случи и, разбира се, това разочарова както правителството на Армения, така и арменската общественост„, каза Пашинян в интервю за The Wall Street Journal .

Според него Армения също има двустранно споразумение за сигурност с Русия и

действията, описани в това споразумение, също не са се случили, което също повдигна много сериозни въпроси както сред правителството, така и сред обществеността„.

На въпрос дали двустранният договор с Русия остава в сила, че в републиката има руски военни бази и дали военното присъствие на Русия в Армения е предимство или пречка, Пашинян отговори: „Знаете ли, поне засега аз вече каза: „За съжаление, не видяхме никакви ползи в случаите, които описах.

В същото време Пашинян отбеляза, че Армения не обсъжда въпроса за изтегляне на руската военна база. „Ние не обсъждаме този въпрос. Сега обсъждаме повече други въпроси, опитвайки се да разберем каква е причината за тази ситуация„, каза той.Според него „това ще бъде дневният ред на работните дискусии между Армения и Русия, Армения и ОДКБ„.

Що се отнася до отношенията с други партньори, ще бъда коректен и честен, ако кажа, че тези ситуации всъщност ни доведоха до решението, че трябва да разнообразим нашите отношения в областта на сигурността. И ние се опитваме да направим това сега„, – каза Пашинян.

Той също така добави, че изявленията на представители на руските власти, адресирани до арменското ръководство, повдигат въпроси, на които трябва да се отговори.

„Не отговорих директно на това и няма да отговоря публично, но е очевидно, че фактите, които споменахте, най-малкото повдигат въпроси и трябва да се намерят отговори на тези въпроси“, каза Пашинян, отговаряйки на въпрос за редица изявления на високопоставени служители на Руската федерация.

Според него „подобен подход нарушава много правила, като се започне от проблемите на ненамесата във вътрешните работи и дипломатическата коректност и, разбира се, личните измерения„.

Подобни формулировки, такъв разговор и такава позиция са неразбираеми за хора, които са работили помежду си доста дълго време„, отбеляза арменският премиер.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

САЩ внимателно следят Иран

Този уикенд президентът на САЩ Джо Байдън е на...

„Скай“: „Касапинът от Техеран“ има страховита репутация

Мнозина се страхуват от нестабилност в региона

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Двама маскирани обраха автомивка в София (СНИМКА)

Двама маскирани обраха автомивка в оживен район в София,...

Временно затвориха 7 магазина, заведения и центрове за яйца за Великден и Гергьовден

При проверки във връзка с празниците Великден и Гергьовден Българската...

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

Социалните работници недоволни от увеличението на заплатите си

Настояват за второ повишение и заплашват с протести

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg