https://www.gerb.bg/bg

Париж, Берлин и Рим ще санкционират нарушаващите либийското оръжейно ембарго

Снимка/източник: EPA/БГНЕС

Лидерите на Франция, Германия и Италия заплашиха за първи път, че ще наложат санкции на държавите, които продължават да нарушават либийското оръжейно ембарго, предаде Ройтерс.

Френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Ангела Меркел и италианският премиер Джузепе Конте призоваха „всички участници в конфликта в Либия и техните чуждестранни поддръжници незабавно да прекратят боевете, както и да спазват оръжейното ембарго, установено от Съвета за сигурност на ООН“.

Това се казва в съвместна декларация, публикувана по време на срещата на Европейския съюз за икономическото възстановяване след пандемията от Covid-19.

В декларацията, без да се посочват поименно държави, тримата лидери подчертават, че са готови да разгледат въпроса за санкции и очакват предложенията, които ще представи върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността и заместник-председател на Европейската комисия Жозеп Борел.

Припомняме, че сблъсъците в Либия са между правителството на Националното съгласие, подкрепяно от Турция, която е изпратила на място военни. Те се борят срещу силите на маршал Халифа Хафтар, който контролира източната част на Либия. Той се ползва с подкрепата на Египет, Обединените Арабски емирства и Русия.

Нарушенията на ембаргото предизвикват все по-силни притеснения, тъй като чуждестранната намеса се увеличава.

През последните седмици Турция решително се намеси в Либия, предоставяйки въздушна подкрепа, оръжие и съюзнически изтребители от Сирия, като така помага на международно признатото правителство със седалище в Триполи да отблъсне нападенията на силите на главнокомандващия Халифа Хафтар.

В събота базираното в Триполи правителство премести изтребителите си по-близо до Сирт, отвъд който са разположени основните пристанища за износ на петрол в Либия. Те именно са най-важният стратегически актив на Хафтар, който сега правителството на Националното съгласие обяви, че планира да си възвърне обратно, отвоювайки го от силите на Хафтар.

Самата Франция търпи критики заради неясната си позиция спрямо Хафтар, когото преди време подкрепяше в борбата му срещу ислямистите в Бенгази.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Избраха двамата претенденти за Сливенски митрополит

Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит Николай, стана...

ВУЗ-овете получават обещаните 39 млн. лв. утре

Това уверение е дал министърът на образованието

Енергийният министър отива в САЩ за проекта за нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов заминава на работно...

Животът на Роберт Фицо вече е извън опасност

Словашкият премиер обаче остава в тежко състояние

Слабо земетресение край София (СНИМКА)

Трусът е бил с магнитуд 2,7 по Рихтер

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Байдън отделя 1 млрд. долара за оръжейни доставки за Израел

Администрацията на американския президент Джо Байдън е уведомила Конгреса,...

ЕС напомня на новата власт в РСМ да прилага договорите с България и Гърция

Очакваме новият президент и новото правителство на Република Северна...

Досега работихме за държавата, от днес – за себе си

Денят на данъчна свобода през 2024 г. настъпва днес, информират...

Отбелязваме Международния ден на семейството

Днес отбелязваме Международния ден на семейството. Денят е учреден...

Ракета на „Хизбула“ уби израелец, но и рани петима войници

При нападение с противотанкова ракета на "Хизбула" в Западна...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg