https://www.gerb.bg/bg

ООН настоява за доставка на гориво за Газа

Снимка: EPA/STR

Агенцията на ООН, предоставяща помощ на цивилните палестинци в обсадената Ивица Газа, предупреди, че може да се наложи да прекрати операциите си скоро, ако не бъде доставено гориво до анклава, на фона на все по-отчаяна нужда от подслон, вода, храна и медицински услуги, предава „Ройтерс“

Агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA) заяви, че спешно се нуждае от гориво за поддържане на животоспасяващи хуманитарни операции в управлявания от „Хамас“ анклав, който е подложен на израелски бомбардировки от почти три седмици.

Ако горивото не бъде получено в Газа, UNRWA ще бъде принудена значително да намали и в някои случаи да спре своите хуманитарни операции в Ивицата Газа. Предстоящите 24 часа са много критични„, се казва в съобщението.

Израел отказва да допусне гориво с пратките с помощ, заявявайки, че то може да бъде иззето от „Хамас“.

Повече от 613 000 души, останали без дом поради войната, се приютяват в 150 съоръжения на UNRWA в пострадалата територия, едно от най-гъсто населените места в света.

„През последните 24 часа бяха убити още трима членове на персонала на UNRWA, което доведе до общо 38 убити служители“, каза UNRWA.

Израел твърди, че операцията на „Хамас“ е убила около 1400 души. Министерството на здравеопазването на Газа съобщи в четвъртък, че повече от 7028 палестинци са загинали при въздушните удари оттогава.

Броят на жертвите вероятно ще нарасне, ако Израел започне широко очаквана наземна офанзива, насочена към унищожаването на „Хамас“, чиито бойци според него използват населението като жив щит.

2,3-милионното население на Газа вече страдаше от широко разпространена бедност и висока безработица през годините на блокада от Израел и Египет, преди последните събития.

Световната здравна организация каза, че 26 метрични тона медицински материали чакат от египетската страна на граничния пункт „Рафах“ с Газа за одобрение за влизане в анклава.

Тези доставки ще покрият основните здравни нужди 110 000 души, ще позволят операции на 3700 пациенти с травми и ще осигурят грижи за 20 000 пациенти, нуждаещи се от лечение на хронични заболявания, съобщи СЗО в имейл до Ройтерс.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Избраха двамата претенденти за Сливенски митрополит

Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит Николай, стана...

ВУЗ-овете получават обещаните 39 млн. лв. утре

Това уверение е дал министърът на образованието

Енергийният министър отива в САЩ за проекта за нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов заминава на работно...

Животът на Роберт Фицо вече е извън опасност

Словашкият премиер обаче остава в тежко състояние

Слабо земетресение край София (СНИМКА)

Трусът е бил с магнитуд 2,7 по Рихтер

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Държавните университети затварят врати на 20 май в знак на протест

Протестните действия могат да прераснат в блокиране на пътища, предупреждава Съветът на ректорите

Единадесет души загинаха при престрелка в мексиканския щат Чиапас

Единадесет души загинаха при престрелка в южния мексикански щат...

Бившият адвокат на Доналд Тръмп подложен на кръстосан разпит

Адвокатът на бившия американски президент Доналд Тръмп притисна ключовия...

В Париж вапочва процес срещу трима висши служители на режима на Башар Асад

Следващия вторник в Париж започва процес срещу трима висши служители...

НСИ: 93 млн. лв. са приходите от нощувки за март месец

Приходите от нощувки са се увеличили с 17.4% за...

Министерство на икономиката поглежда към военната ни индустрия

В Министерство на икономиката и индустрията модернизацията на армията...

Израел отново удари Баалбек

САЩ искат ясен план за Газа

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg