https://www.gerb.bg/bg

Мегапроцес за корупция във Виетнам, двама бивши министри отиват в затвора

Снимка: iStock

Съд във Виетнам остави в затвора двама бивши министри от кабинета и призна десетки служители за виновни за подкупи и лошо управление за ролите им в скандала с комплекти за  тестове за коронавирус, съобщи министерството на обществената сигурност, цитирано от „Ройтерс“.

Бившият здравен министър Нгуен Тан Лонг беше осъден на 18 години затвор за вземане на подкупи на стойност 2,25 милиона долара, докато Чу Нгок Ан, бивш министър на науката и технологиите, беше осъден на три години затвор за лошо управление, се казва в изявление на министерството на сигурността.

В основата на скандала беше частна медицинска фирма, Viet A Technology Corp, която беше обвинена в заговор с длъжностни лица за производството на тестови комплекти за коронавирус за държавната здравна система, които са продавани на завишени цени.

Сгреших, съжалявам„, каза Лонг на процеса, цитиран от вестник Phap Luat Online. „Ройтерс“ не можа веднага да се свърже с адвокатите на Лонг за коментар.

Присъдите идват, докато Виетнам засилва своята дългогодишна кампания срещу корупцията, в която стотици висши служители бяха разследвани за корупция, като много от тях бяха принудени да напуснат поста, включително бившия президент и премиер Нгуен Суан Фук и двама вицепремиери.

Основателят и главен изпълнителен директор на Viet A Фан Куок Виет беше осъден на 29-годишна присъда, в допълнение към 25-годишната присъда, постановена в отделен процес в края на декември.

Viet A е продал 4,5 милиона тестови комплекта за COVID-19 във Виетнам по време на пандемията на цени, три пъти по-високи от реалната им цена, и е генерирал незаконно 1,23 трилиона донга (50,25 милиона долара), каза министерството.

Съдът също така издаде присъди, вариращи от 18 месеца пробация до 15 години лишаване от свобода на 35 други лица, предимно служители за контрол на болестите в градовете и провинциите за участието им в скандала, каза министерството.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Украйна е потопила още един руски боен кораб в Крим

Това е станало при ракетен удар по Севастопол

Турски дрон е засякъл мястото на катастрофата с президентския хеликоптер в Иран

Командването на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция (КГИР)...

Над 46 000 ученици се явяват на втора матура

13 000 ще бъдат на изпит по английски език

САЩ внимателно следят Иран

Този уикенд президентът на САЩ Джо Байдън е на...

„Скай“: „Касапинът от Техеран“ има страховита репутация

Мнозина се страхуват от нестабилност в региона

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Изгоряха четири камиона на пристанището в Солун

Пожар е унищожил четири камиона на пристанището в град...

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

Рекет: Олимпийски бонус или Париж потъва в боклук

Нови проблеми пред френската столица

Отпускат 39 млн. лв. за по-високи заплати в университетите

Правителството ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg