https://www.gerb.bg/bg

Има ли шанс България да привлече производство на продукти от Азия?

Покрай нарушените вериги на доставки в резултат на кризата с COVID-19, висши представители от ЕС започнаха да говорят за повишаване на технологичната сигурност на стара Европа и за скъсяване на веригите за доставки. Редица български политици и медии разчетоха тези призиви и като шанс България да привлече производства от Азия.

Когато европейските политици говорят за повишаване на технологичната сигурност на ЕС, имат предвид такива стоки и технологии, които са от съществено значение за икономиката и по-специално – за ключовите производства, коментират анализаторите от Българската стопанска камара (БСК).

„Това най-често са главни базови технологии (Key Enabling Technologies) и технологии на бъдещето. Важен елемент от този нов аспект за сигурността на ЕС са усъвършенствани производствени технологии, използващи роботика, 3D и 4D принтиране и изкуствен интелект, нанотехнологии, авангардни материали, биотехнологии, сигурна, чиста и ефективна енергия, интелигентен транспорт, ресурсна обезпеченост, а покрай самата епидемия – обезпеченост с медицинска апаратура, химически чисти вещества за фармацията, както и високотехнологични предпазни средства“, разясняват експертите от организацията.

Какво от това се чу в България?

Чухме, че страните от Вишеградската група (Унгария, Чехия, Словакия и Полша), заедно с България и Румъния, ще бъдат печелившите от този процес.

„Има сигнали за релокация на производства и е от изключително значение какви предприятия ще привлечем в България и какви ще привлекат останалите страни от разглежданата група. Най-образно казано – кой ще шие маски и кой ще произвежда медицинска техника и лекарства“, коментираха наличните тенденции хората от БСК. Те са проверили къде се намира България в сравнение с другите 5 държави по отношение на глобалните пазари и какви са възможностите й да допринесе за повишаване на технологичната сигурност на Европа.

„Постарахме се да предоставим относителни, а не абсолютни стойности, единствено с цел облекчено онагледяване. Абсолютните стойности са налични при поискване“, обясняват от БСК. Анализът им показал, че въпреки по-ниските стойности на БВП на глава по паритет на покупателна способност (ППС) в България, делът на заетите в материалното производство не се различава съществено от този в другите 5 държави и средната стойност за ЕС. Но делът на заетите във високо и среднотехнологичните производства, където се очаква да бъде съсредоточена конкуренцията при бъдещата релокация, значително изостава от този в другите държави.

Наличието на квалифицирана работна ръка и, особено, на таланти е един от факторите с голямо влияние, отбелязват от работодателската камара: „Китай, Индия и цяла Югоизточна Азия, където държавите интензивно инвестират в образование и квалификация, ще продължат да бъдат важна локация за много производства, именно заради огромното население и резерв от работна ръка там. Разглежданите 6 държави нямат човешкия капацитет да посрещнат мегазаводите, които работят в Азия. България трябва да се фокусира в привличането на по-малки производства, между 100 и 1000 души, в изключителни случаи повече (напр., завод на „Фолксваген“).“

България регистрира и значително по-скромно присъствие на международните пазари.

„Пътни превозни средства, машини и апарати, и електроника и електротехника формират около и над 50% от износа на Чехия, Унгария, Румъния и Словакия, на Полша – 36%, на България – 22 процента. Страната ни, единствена от 6-те, има износ на суровинна стокова група с дял в износа си над 5 процента – горива, мед, зърно. Тази структура на българския износ не благоприятства за привличането на стратегически високотехнологични инвеститори“, категорични са от БСК. И допълват, че когато потенциален инвеститор се запознава за първи път с една държава задължително трябва да пита кой вече е там.

„Ако види развойни офиси на Jonson Control, SAB или FESTO, изводите са едни, когато види гръцки и турски цехове за чорапи и чушки – други“, казват още от БСК.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Избраха двамата претенденти за Сливенски митрополит

Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит Николай, стана...

ВУЗ-овете получават обещаните 39 млн. лв. утре

Това уверение е дал министърът на образованието

Енергийният министър отива в САЩ за проекта за нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов заминава на работно...

Животът на Роберт Фицо вече е извън опасност

Словашкият премиер обаче остава в тежко състояние

Слабо земетресение край София (СНИМКА)

Трусът е бил с магнитуд 2,7 по Рихтер

Реклама

spot_img

Продължете да четете

В Париж вапочва процес срещу трима висши служители на режима на Башар Асад

Следващия вторник в Париж започва процес срещу трима висши служители...

ДФЗ дава 13 млн. лева на производителите на картофи, черупкови плодове и гъби

Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) реши да...

Политолози очакват до 8 партии в 50-ото Народно събрание

Политологът проф. Светослав Малинов заяви, че ПП-ДБ се борят...

Израел уби петима свои войници при приятелски огън в Северна Газа

Военните са попаднали под кръстосан танков огън

Няма план за удостоверяване на машинното гласуване

Процесът за удостоверяване гарантира сигурността на машините - всяка...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg