Елена Йончева зове БСП да не приема третия мандат… ако го получи

Views 7588
0 0
Снимка: Nbox.bg

Ако БСП получи мандат за съставяне на правителство, трябва да го върне. Кабинет, излъчен от левицата в Народното събрание, независимо как ще бъде опакован – като програмно, експертно, временно правителство, и независимо с кого начело, ще бъде тежък политически удар срещу партията. Това е становището на евродепутата и журналист Елена Йончева, излъчена от БСП в европарламента.

Мотивът й за това твърдение е, че подобно правителство може да се случи основно с гласовете на ГЕРБ. Подобна стъпка ще предизвика силен обществен гняв, от който БСП трудно ще се възстанови.

Премиерът в оставка Бойко Борисов се опитва да внуши, че държавата ще изпадне в хаос, ако няма редовно правителство. Към същата теза се придържа и Корнелия Нинова, обобщава Йончева.

Според нея съвпадението на позициите на двамата (Борисов-Нинова) може да бъде изпълнена в третия мандат. В нощта на изборите Бойко Борисов отправи подобна оферта, припомни Йончева.

Тя смята, че Борисов е готов на всичко, за да предотврати служебно правителство.

Един служебен кабинет ще е решен да извади на светло корупционните схеми. Изборите вече ще се проведат в нова ситуация – друга ЦИК, изменен Избирателен кодекс. Ще се създадат условия за един честен вот. Ще видим различен резултат за ГЕРБ – силно ограничаване на влиянието й„, каза Йончева.

Припомняме, че след нейния призив премиерът Борисов да бъде разследван за нарушения в обществени поръчки, записите, снимките с кюлчета злато и парите в нощното шкафче, на Йончева й беше предадено в сградата на българския парламент, че Борисов щял да я изгори.

Правителство с мандат на БСП и с подкрепата на Бойко Борисов, ще затвърди увереността на избирателите, че социалистическата партия не може да се промени.

Според нея е нужно правителство, което да предприеме реформи, не имитация. Всеки кабинет, който разчита на гласовете на ГЕРБ, ще обслужва основно Бойко Борисов, категорична е Йончева.

Да се преодолее този авторитарен режим, няма да е лесно. Ще трябва да преминем през чести избори, докато не изчистим съучастниците на Бойко Борисов на всички нива и във всички партии„, смята Йончева.

В Европа честите избори са част от демократичната процедура. В Италия за последните две години имаше три правителства с трима премиери. Последното правителство падна след разногласия за националния план за възстановяване. В Испания за четири години имаше четири пъти избори, даде пример тя.

Припомняме, че мандатът бе връчен на първата политическа сила ГЕРБ, като номинираният за премиер Даниел Митов обяви, че на разговори ще бъдат поканени „Демократична България“ и втората по големина в парламента група „Има такъв народ“. И двете групи отказаха разговор. А ГЕРБ решиха да не минават през процедура на гласуване през парламента.

От ГЕРБ върнаха мандата за съставяне на правителство на 23 април. Президентът Румен Радев даде време на втората политическа сила, класирала се на изборите от 4 април 2021 г. – „Има такъв народ“ преди да им връчи мандата.

На 26 април стана ясно, че лидерът на ИТН Слави Трифонов предлага шампиона по шахмат Антоанета Стефанова за премиер и връща мандата на секундата.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Таня Манолова

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Ангелов: С текста си Слави Трифонов каза, че не става за премиер

Колкото и късно да влезеш в политиката, никога не е късно да станеш за резил. Това заяви пред bTV министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов по повод решението на „Има такъв народ“ да върнат мандата веднага, след като им бъде връчен. Припомняме, че по-рано днес със свой пост […]