https://www.gerb.bg/bg

Енергийният служебен министър ще предоговоря с „Боташ“ (ОБНОВЕНА)

На снимката: Румен Радев, БГНЕС

Депутатите приеха доклад за дейността на Временната комисия за Споразумението между „Булгаргаз“ ЕАД и турската държавна енергийна компания „Боташ“. Народните представители гласуваха със 166 гласа „за“, 32 гласа „против“ и 1 гласа „въздържал се“. По парламентарни групи – ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, БСП, „Възраждане“ и ИТН подкрепиха проекта на решение, като единствено от ДПС гласуваха „против“.

С проекта на решение се възлага на министъра на енергетиката да предприеме необходимите действия с цел предоговаряне на Споразумението между „Булгаргаз“ ЕАД и турската енергийна компания „Боташ“ и защита на имуществените и финансови интереси на „Булгаргаз“ ЕАД и българската страна.

Договорът за „Боташ“ ще бъде изпратен на прокуратурата, ДАНС, министъра на енергетиката, БЕХ и КЕВР.

В заключение председателят на 49-то Народно събрание Росен Желязков заяви: „Не мога да повярвам, че тази мъка свърши.“

Репликата на Росен Желязков бе заключителна на един дебат, който трудно започна, тъй като от ГЕРБ направиха всичко възможно да отклонят доклада на комисията от пленарна зала. Първо, миналата седмица, аргумент бе, че в деловодството са постъпили допълнителни секретни документи, но днес депутатът Борислав Гуцанов от БСП обяви, че такива няма. След това председателят на комисията Жечо Станков се опита да прокара само гласуване на решение, до без внесен доклад, макар и след брифинга на БСП по темата, това да не беше много ясно защо се прави. В крайна сметка докладът бе внесен и обсъждан в продължение на 4 часа в пленарна зала.

И макар реално всички политически сили в парламента, включително и в самия доклад, да смятат, че договорът е неизгоден за България и е сключен в разрез на националния интерес.

Още при самото представяне на доклада Жечо Станков насочи коментарите на ГЕРБ не към сключилите договора, служебното правителство на Румен Радев, а към предходното и последното редовно правителство – това на Николай Денков, което не било направило нищо, за да предоговори условията по договора.

Мартин Димитров от ПП-ДБ призова повече такива срамни договори да не бъдат сключвани, камо ли от служебно правителство. Той настоя да чуе оценката на ГЕРБ по договора за „Боташ“. Има ли човек от ГЕРБ и писмен документ, който да е поискал предоговаряне на договора, запита още Димитров.

Борислав Гуцанов от БСП настоя да бъде отстранено цялото ръководство на „Булгаргаз“, както и да се види дали „Булгартрансгаз“ не са намесени в подписването на договора и дали сегашният служебен министър на енергетиката Владимир Малинов има някаква връзка. Гуцанов смята, че така, както е подписан договорът с „Боташ“ не може да бъде развален, но може да бъде преразгледан.

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС запита колко пъти Николай Денков е ходил в Турция, за да предоговори договора за „Боташ“. Денков тичал с оставката само, когато се засегнали интересите, свързани с „Лукойл“. Жечо Станков пък предложи още следващата седмица да се свика извънредно заседание на енергийна комисия, на което да се извикат бившият премиер акад. Николай Денков и бившия финансов министър Асен Василев и да кажат колко пъти са ходили в Турция, за да предоговорят договора за „Боташ“.

Делян Добрев и Александър Ненков пък обвиниха, отново Николай Денков, че е поставен „Булгаргаз“ на колене, дружеството е пред фалит и е само въпрос на време не само да загуби пазарния дял и да фалира, предупреди Добрев, според когото собственикът на Промяната и шеф на „Овергаз“ Сашо Дончев има за цел да завладее енергийния пазар.

Депутат от ДПС Хамид Хамид заяви, че неговата парламентарна група няма да участва повече в този срамен дебат, няма да участва в предизборната кампания на ПП-ДБ и коалицията, която се оформя между тях и „Възраждане“.

Независимият народен представител и бивш депутат от ПП-ДБ и „Има такъв народ“ Радостин Василев заяви, че няма по-голямо основание да се поиска процедура по импийчмънт спрямо президент Румен Радев от подписания с „Боташ“ договор. Министър Росен Христов е извършил престъпление и служебният Министерски съвет не е знаел какво е гласувал, разкритикува Василев.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Прокуратурата отказва да разследва заплахите към майката на Даная

Прокуратурата отказва да образува досъдебно производство за заплахите, отправени...

Грузинският президент засипа с критики закона за чуждестранните агенти

Законът за "чуждестранните агенти", приет от парламента, който критиците...

Изригна вулканът Ибу в Индонезия, наводнения взеха жертви (ВИДЕО)

Вулканът Ибу в Индонезия изригна в понеделник сутринта, изхвърляйки стълбове...

Петър Петров: Можем да направим България технологичен лидер на Балканите

"IT образованието определено се сблъсква с доста големи предизвикателства, тъй...

Трима загинаха, докато безредиците в Нова Каледония продължават

Трима души загинаха при безредиците в Нова Каледония, след...

Байдън: Тръмп иска реванш, а не да води Америка

Кандидатът на републиканците води агресивна кампания

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg