Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Журналистът Митко Стоянов излезе от ареста с обвинение за хулиганство и 5000 лв. гаранция

Снимка: Юлия Лазарова

Журналистът Димитър Стоянов бе освободен срещу гаранция от 5 000 лева след задържането си вчера и отвеждането си в Пето РПУ в столицата след сигнал, че е насочил пистолет срещу мъж, за който има данни, че е служител на НАП.

Това съобщиха от Софийската районна прокуратура.

43-годишният Стоянов е с повдигнаото обвинение за хулиганство и закана с убийство по чл. 144, ал. 3 и чл. 325, ал. 1 (хулиганство и закана с убийство), наложена му е „парична гаранция“ в размер на 5000 лева.

Почти едновременно със съобщението от прокуратурата, от МВР разпространиха информация по случая повече, отколкото тази сутрин.

От нея става ясно, че случката, която се е разиграла на ул. „Васил Петлешков“ в квартал „Хаджи Димитор“ е по повод място за паркиране. Или поне така твърдят от МВР, без това да се потвърждава от обвинението. Сигналът е подаден от 40-годишен мъж, който разказал това, а заплашлият го мъж бил неподнат за него.

Предприети са издирвателни действия, в резултат на които е установен и задържан другият участник – 43-годишен столичанин. Не се посочва нито къде е задържан, нито по какви материали е установен – вероятно по видеото, което от полицията разпространиха тази сутрин.

Образувано е досъдебно производство по случая. До момента в хода на разследването са разпитани свидетели и са извършени претърсвания в дома на Стоянов, при които са установени и иззети два броя бойни пистолета и една карабина. Наблюдаващ прокурор е дал указание за изготвянето на три експертизи – видео-техническа, балистична и съдебно-медицинска.

Часове преди ареста си Димитър Стоянов публикува в социалните мрежи пост, в който заяви, че е бил нападнат в гръб в магазина, докато пазарувал, и показва снимка, на която се виждат следи от дране по главата му.

Установено е, че действията на Димитър Стоянов са непристойни, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като освен, че е извадил боен пистолет на обществено място, същият е нанесъл и множество удари с крака и ръце в областта на главата и тялото на нападнатия„, твърдят от прокуратурата. Обвиняемият е отправял и множество обидни квалификации по адрес на мъжа, като се е заканил, че „ще му разбие главата„.

От МВР уточняват, че изпълняват своите отговорности и задачи по закон, независимо от социална, професионална и друга принадлежност на замесени в дадена ситуация.

По-рано шефът на НАП Румен Спецов публикува своя позиция по въпроса заради информацията, че другият участник в случката е данъчен инспектор.

Журналистът Атанас Чобанов, с когото Димитър Стоянов работи съвместно, също реагира на ареста с пост във фейсбук, в който обяснява и кое е последното разследване, по което Стоянов работи и го обвързва с ареста му. Става въпрос за разследване на бившия данъчен инспектор Георги Шурелов, който продължавал да рекетира местния бизнес. Чобанов дава и пример със случай от август 2021 г. Има го и в бюлетина на МВР от тогава, макар и да не се посочват там нито имена, нито служебно положение на задържаните. Шурелов бил и бивш служител на МВР. Той обаче се е измъкнал от правосъдието и до този момент. По информация на Чобанов, Георги Шурелов е зет на настоящия министър Калин Стоянов, съпруг на сестрата на Стоянов.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Велика събота е

Днес православната църква отбелязва Велика събота. Това е последният...

НАТО праща консултантски мисии в Близкия изток и Африка

НАТО обмисля да изпрати консултантски мисии в областта на сигурността...

В Австрия задържаха българин за трафик на нелегални мигранти

Полицията във Фьозендорф, провинция Долна Австрия, спря специално преустроен...

Доброволците от руската армия са пушечното месо в Украйна

Кремъл продължава да използва и затворници

Националната служба за охрана с мерки за сигурност в София на 4 и на 6 май

На 4 май, Велика събота, Националната служба за охрана...

Една година от масовата стрелба в белградско училище

На днешния ден преди една година тринадесетгодишният К. К. откри...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Полицията готова да влезе и в Калифорнийския университет

Калифорнийският университет в Лос Анджелис отново отвори врати за образователна...

Еквадор обяви извънредно положение в 5 провинции

Президентът на Еквадор Даниел Нобоа във вторник обяви извънредно положение...

МВФ открива кредитна линия от 8 млрд. долара за Колумбия

Международният валутен фонд (МВФ) съобщи в петък, че ще...

Краставици и домати поевтиняват, сиренето и млякото поскъпват

Индексът на тържищните цени за седмица е паднал с 0.81

Природозащитници подкрепят силните аргументи на ветото на Радев за инвестициите

Коалиция "За да остане природа в България" подкрепя ветото на президента върху...

Латвия: Украйна получи вече оръжие с разрешение да се цели в Русия

Украйна вече получава от някои партньори западни оръжия с...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img