Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Politico: Въпреки ниската инфлация, България няма да е в еврозоната 2025 г.

Снимка: iStock

Целевата дата 1 януари 2025 г. за присъединяване на България към еврозоната няма да бъде изпълнена – не само поради политическите сътресения в страната, но и поради постоянната инфлация и липсата на обществена подкрепа. Това посочват от Politico, позовавайки се на техни източници.

Януари 2026 г. „най-рано“ би било по-реалистично, предвид техническите предизвикателства, свързани с преминаването към национална валута, смята Синция Алчиди, старши научен сътрудник към Центъра за европейски политически изследвания (CEPS).

Критериите за конвергенция, на които една страна трябва да отговаря, за да се класира, включват наличие на стабилен обменен курс, постигане на целите за държавния дефицит и съотношението на дълга и привеждане на националното законодателство в съответствие със законодателството на ЕС.

Единственото препятствие за България са критериите за инфлация. Тя е в добра бюджетна позиция – ниски държавни дългове и бюджетни дефицити под контрол„, коментира Жолт Дарвас, старши сътрудник към икономическия аналитичен център Bruegel.

За да се присъедини, България се нуждае средно от не повече от 1.5 процентни пункта над нивото на трите „най-добре представящи се“ страни от ЕС. Най-скорошният член, Хърватия през 2023 г., се възползва от някои селективни данни, като ѝ беше позволено страната да се присъедини, въпреки по-високия си процент.

Текущата прогноза за инфлацията в България от 2.9% през 2025 г. би „предполагала, че България може да се присъедини през 2026 г.“, посочи още Дарвас, като добави, че има „известно пространство за маневриране“ дали същата сива зона, която позволи на Хърватия да се присъедини през 2023 г., може да се използва за съкращаване на графика за присъединяване на България. Това обаче „трябва да бъде оправдано„, допълни той.

Доклад на ЕЦБ за България, който ще бъде определящ за присъединяването на страната, се очаква преди началото на лятото. Допълнително, предвижда се българското правителство да поиска нов доклад за конвергенцията към края на тази година, който да съдържа данни за достатъчно ниска инфлация. Не е сигурно обаче дали това е осъществимо.

Присъединяването в средата на годината би било нетипично. Държавите обикновено се присъединяват в началото на годината по административни причини, според източници на Politico, ангажирани с техническите аспекти на присъединяването.

По данни от Евробарометъра миналата година българите изразяват по-ниска от средното подкрепа за присъединяване и по-висока от средната загриженост относно проблеми като неправомерно ценообразуване по време на прехода.

Припомняме, първоначално намеренията бяха за присъединяване към еврозоната в началото на 2024 г. Това трябваше да бъде отложено, тъй като все още някои критерии не бяха изпълнени.

На 15 март тогавашния министър-председател Николай Денков и външния министър Мария Габриел се срещнаха с ирландския министър на обществените разходи и реформите Пасхал Донохоу. Той беше оптимистичен, че „България ще се присъедини към еврозоната през 2025 г. Въпросът е кога вашата страна ще въведе еврото като своя валута. А не дали.“

Левът е обвързан с еврото от 1999 г., докато България е в банковия съюз на ЕС от 2020 г. Според евродепутата Мейдел тези действия показват „много, много ясен ангажимент“ за присъединяване. Редица държави членки изразиха одобрение миналия месец за присъединяване на България, сред които Нидерландия, Германия и Гърция.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Една година от масовата стрелба в белградско училище

На днешния ден преди една година тринадесетгодишният К. К. откри...

Масов бой и пострадали в центъра на Габрово заради етническа основа?

Масов бой в центъра на Габрово и пострадали хора....

Лошото време попречи на един самолет българи да посрещнат Великден на Санторини

Силният вятър на гръцкия остров Санторини промени плановете на...

Външно министерство предупреждава българите да внимават в Тбилиси

Във връзка със продължаващите протести в грузинската столица Тбилиси, Министерството...

Дания облекчава закона за абортите

Дания облекчава закона за абортите за първи път от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Манила скастри Пекин за тормоза край спорна плитчина в Южнокитайско море

Манила привика китайски дипломат, за да му връчи протестна...

Съдът в Гърция осъди шестима за пожарите край Атина през 2018 г.

Днес съдът в Гърция наложи наказание "лишаване от свобода"...

ГЕРБ иска да се строи детската болница въпреки частните

Всички правителства - независимо дали са служебни или редовни...

Земетресение от 6,5 по Рихтер удари Япония

Няма данни за пострадали и нанесени сериозни материлани щети

1429 ще са професионалните паралелки в гимназиите следващата учебна година

2374 паралелки в гимназиите са заложени в план-приема за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img