Британска медия: Българските граничари стрелят по мигранти по границата (СНИМКИ/ВИДЕО)

Views 10284
0 0

България е обвинена в стрелба по сирийски бежанец, съобщи Sky News.

Mедията публикува и видео, показващо как млад сириец е обстрелван на границата с Турция. Това е първият кадър на търсещ убежище, улучван с бойни патрони на границата на ЕС, посочва телевизията.

Кадри, за които се твърди, че са заснети на 3 октомври край оградата на българо-турската граница, показват как 19-годишният Абдуллах Ел Рустум пада на земята, след като куршум преминава през ръката му.

Той твърди, че е бил застрелян от български гранични служители, след като са заловили групата му да влиза незаконно в страната и са ги изтласкали обратно в Турция. Видеото е любителско и не доказва, че сириецът действително е прострелян от български патрул.

Появи се зелена кола с двама български офицери в нея. Тя дойде към нас и започнаха да стрелят във въздуха. Стреляха два пъти във въздуха и след това започнаха да стрелят точно пред нас на земята“, разказва младият мъж. Той добави: „Начинът, по който беше стреляно по мен, беше директно и с намерение да бъда убит„, твърди сириецът.

Групата разказва още, как българските граничари конфискуват мобилните телефони на бежанците и им взимат парите. А жените обискират по сексуален начин. Друга група нелегални мигранти споделят пред камерата на телевизията, че често нашите патрули стрелят по тях, а по някога насъскват срещу тях граничните кучета.

България е част от Европейския съюз и се надява да получи членство в Шенгенското пространство, което позволява на хората да се движат свободно през границите в него. Страната често се използва като врата за стигане до други европейски страни, добавя в коментар Sky News.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Васил Димитров

Васил Димитров се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2022 година.
editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Почина едно от ранените с нож деца в Германия

Две момичета бяха нападнати от неизвестен мъж по пътя към училищния автобус в предградие на Илеркирхберг в югозападната провинция Баден-Вюртемберг. Едното е починало вследствие на нараняванията си, предаде местният телевизионен канал „Зюдвеструндфунк“, като се позова на съобщение от полицията. Свидетел е съобщил на телевизионния канал, че сутринта в града южно […]